Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η ισχυρότερη πανάκεια της φύσης… φυτρώνει στην Ελλάδα!




Πρόκειται για το πιο δημοφιλές φυτό της Μεσογείου και το πιο αγαπητό, ίσως, μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας.
Αναφερόμαστε στη… θαυματουργή ρίγανη, η οποία στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αν κάποιο τραυματισμένο κατσίκι από βέλος κυνηγού, έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε!
Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη. Εκτός όμως από αυτά τα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας στοιχεία, διαθέτει και πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Προσοχή: Αυτό το φυτό προκαλεί τοξική δηλητηρίαση - Υπάρχει σε χιλιάδες σπίτια





Το φυτό που βλέπετε στην φωτογραφία σίγουρα το έχετε δει σε κάποια γλάστρα στο σπίτι ενός γνωστού, ή ακόμα και στο σπίτι σας. Η επιστημονική του ονομασία είναι “Diffenbachia” (Ντιφενμπάχια) και σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αυτό το φυτό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο για τους ανθρώπους και ειδικά για τα μικρά παιδιά!
Η Ντιφενμπάχια είναι ένα είδος εσωτερικού φυτού σπίτι με μεγάλα, πολύχρωμα φύλλα. Είναι πολύ τοξικό και η δηλητηρίαση στον άνθρωπο μπορεί να προκύψει αν μασουλήσει κανείς τα φύλλα, ον μίσχο ή και τη ρίζα του φυτού. Γι' αυτό και τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους “ό,τι βρουν μπροστά τους”.

ΡΟΔΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΑΞΟΣ ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΦΠΑ ΑΠΟ 1/10

 

- Μετά την υπογραφή του Μνημονίου στα έξι νησιά καταργείται η μείωση των συντελεστών κατά 30% του ΦΠΑ
- Στα συγκεκριμένα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% όπως και στην υπόλοιπη χώρα
- Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016
- Θα θεσπιστούν μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων που έχουν περισσότερη ανάγκη

Τα νησιά που καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ:
1. ΡΟΔΟΣ
2. ΣΚΙΑΘΟΣ
3. ΜΥΚΟΝΟΣ
4. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
5. ΝΑΞΟΣ
6. ΠΑΡΟΣ

Η Συνθήκη των Μουδανιών - Η μέρα που καθόρισε τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας




Η ανακωχή των Μουδανιών (γνωστή και σαν συνθήκη των Μουδανιών) είναι συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των νικητριών δυνάμεων του Α΄Π.Π. με την Τουρκία και η οποία καθόριζε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από την ήττα της Ελλάδας στον μεταξύ των δυο χωρών πόλεμο. Συνομολογήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1922 σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου προς την κυβέρνηση του Κροκιδά που την αποδέχτηκε αναγκαστικά και αποτέλεσε διπλωματική επιτυχία της τουρκικής αντιπροσωπείας. Οι συνέπειές της υπήρξαν η απόσυρση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη και η αναγκαστική προσφυγοποίηση περίπου 250.000 χριστιανών κατοίκων της, ελληνικής καταγωγής.

Βρέθηκε Νερό στο Πλανήτη Άρη

Επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη. 
Τα ευρήματα, τα οποία περιγράφονται στο περιοδικό Nature Geoscience, εξηγούν ότι οι μακριές ραβδώσεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια του πλανήτη και έχουν παρατηρηθεί ήδη από το 2010, μιλούν για ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού. 

Απαγχονίζεται ο Μακεδονομάχος Καπετάν Κώττας φωνάζοντας «Ντα ζίβι Γκ(ά)ρτσια!» σαν σήμερα το 1905

 

Ντα ζίβι Γκ(ά)ρτσια! (μτφ.Ζήτω η Ελλάς)

Ο Καπετάν Κώττας αν και σλαυόφωνος είχε βαθεία Ελληνική συνείδηση και προσέφερε τα πάντα στον Αγώνα για την Μακεδονία Ανέβηκε μόνος του στο ικρίωμα και αποφασισμένος, αφού φώναξε για τελευταία φορά:

Ντα ζίβι Γκ(ά)ρτσια! (Ζήτω η Ελλάς) και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο.


Στα μέσα Μαΐου 1905 ο Καπετάν Κώττας με τους άνδρες του στρατοπέδευσαν στην Όστιμα (Τρίγωνο). Ο Κώττας με αρκετούς άνδρες μετέβη στη γενέτειρά του Ρούλια προκειμένου να επισκεπτεί την οικογένειά του. Το ίδιο βράδυ, η ομάδα του Μήτρο Βλάχο εισέβαλε στην Όστιμα (Τρίγωνο) και εξανάγκασε τους κατοίκους να υπογράψουν ότι προσέρχονται στην εξαρχία και δεν επιθυμούν πλέον Έλληνα δάσκαλο. Η μικρή ομάδα που είχε αφεθεί εκεί από τον Κώττα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πολυπληθή ομάδα του Μήτρο Βλάχο.