Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τι δίδαξε ο Αριστοτέλης στον Μ. Αλέξανδρο;

Στη διάρκεια του χειμώνα του 343/2 ο Αριστοτέλης βρισκόταν στη Μυτιλήνη, διδάσκοντας, ερευνώντας και παρακολουθώντας τις περσικές δραστηριότητες στην Τρωάδα, όταν έφτασε η πρόσκληση του Φιλίππου.

Θα δεχόταν – με αντάλλαγμα μια δεόντως υψηλή αμοιβή – να επιστρέψει στη Μακεδονία και να αναλάβει τη θέση του προσωπικού παιδαγωγού του Αλεξάνδρου; Το αγόρι ήταν πλέον 13 ετών και χρειαζόταν έναν κορυφαίο δάσκαλο που θα επέβλεπε τις σπουδές του. Ο Φίλιππος άφηνε να φανεί διακριτικά ότι ο γιος του εξελίσσεται σε απείθαρχο παιδί.

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Βόρειο Ελλάδα

Πριν από λίγους μήνες, με μία επιλεκτική διαρροή σε τρεις εφημερίδες, στην Καθημερινή, την Εφημερίδα των Συντακτών και στην Αυγή, η ΕΥΠ πληροφορούσε την ελληνική κοινή γνώμη για την ύπαρξη μηχανισμών ακόμη και εντός των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας που δρούσαν αποσταθεροποιητικά και υπονομευτικά.

Τότε, γινόταν λόγος για εσωτερική διαμάχη φατριών εντός των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, όπου η μία πλευρά λειτουργούσε σε συνεργασία με τρίτη χώρα, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ενεργοποιηθεί εντός Ελλάδος και σε γειτονικές περιοχές. Ήταν ξεκάθαρο από τη διαρροή πως αποκλειόταν η εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα. Όλα έδειχναν, με αρκετή σαφήνεια ομολογουμένως, πως «φωτογραφιζόταν» η ανάμειξη της Ρωσίας.