Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες Στρόφιλα Άνδρου, Χαλανδριανή Σύρου και Βαθύ Αστυπάλαιας


Tο Έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014 παρουσιάστηκε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, διά στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράκου. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, για τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014. Πιο συγκεκριμένα:
Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα Άνδρου. Επίσης, στην περιοχή –την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου– 

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΕΠ.2 # ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (VIDEO)



 Στο δεύτερο επικό επεισόδιο… καταγράφουμε για πρώτη φορά το κάστρο της Χρυσής, μαθαίνουμε για τους γίγαντες της περιοχής, βλέπουμε με δέος το μοναστήρι του Οσίου Ιλαρίωνος και εξερευνούμε την ευρύτερη περιοχή τη ιστορικής Αλμωπίας. Μας μιλούν στην κάμερα ο Τσιρώνης Θεοδόσης, Ιστορικός και ο Ντίνος Δημήτρης, Δήμαρχος Αλμωπίας.

Έρευνα: Επρόκειτο να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης το 2012;


Το μικρό ξέσπασμα του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2012, τρομοκράτησε το νησί. Τρια χρόνια αργότερα, μια έρευνα με ελληνική συμμετοχή, προσπαθεί να αποκαλύψει τις... προθέσεις του ηφαιστείου.

Η πρόβλεψη της έκρηξης ενός ηφαιστείου αποτελεί ίσως το δυσκολότερο έργο των γεωλόγων και των ηφαιστειολόγων. Οπως και σε αρκετά ακόμα φυσικά φαινόμενα έτσι και στην περίπτωση των ηφαιστείων, οι γνώσεις για την μελλοντική τους συμπεριφορά είναι πολύ περιορισμένες.

Κάμερα "έπιασε" στον βυθό... το πιο σπάνιο είδος φάλαινας στον κόσμο! Οι επιστήμονες νόμιζαν ότι είχε εξαφανιστεί


Ένα άπιαστο όνειρο των επιστημόνων που ασχολούνται με την θαλάσσια ζωή έγινε πραγματικότητα. Μια διεθνής ομάδα βιολόγων κατόρθωσε πρόσφατα να βιντεοσκοπήσει το σπάνιο είδος φάλαινας Ομούρα, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι έχει εξαφανιστεί. Η βιντεοσκόπηση έγινε στις ακτές της Μαδαγασκάρης, μια περιοχή που οι επιστήμονες δεν περίμεναν να συναντήσουν τα σπάνια θηλαστικά, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι φάλαινες Ομούρα ζούσαν στα νερά του δυτικού Ειρηνικού, κοντά στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΟΕ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 
 
ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΟΕ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Σήμερα η τέταρτη ημέρα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του ΕΟΕ. Σε συνεργασία με το Capsis Hotel Μοναστηρίου 18 (Θεσσαλονίκη) σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ, χωρίς εγγραφή, μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο μαθήματα!
19:00 με 20:00 Ένα ταξίδι στο Διάστημα με τον Απόστολο Σταμουλά και στις
20:15 με 21:15 Κοινό σχολείο για Ελληνικά Μαθήματα με την Ευγενία Κούκουρα.
Σας περιμένουμε όλους!
http://www.eoellas.org/2015/11/02/dia-ereunas-mathisi-2

Ο πιο κοντινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος... εξαφανίστηκε!!!

 
Ο πιο κοντινός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, ο Alpha Centauri Bb κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, ενώ μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως να ήταν ένας πλανήτης φάντασμα στα δεδομένα της NASA.
Ο πλανήτης, που πιστεύεται ότι είχε ίδια μάζα με τη Γη, χαιρετίστηκε ως «ορόσημο», όταν ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του το 2012 στο περιοδικό «Nature» και προκάλεσε τον ενθουσιασμό του κόσμου, σύμφωνα με το National Geographic.

Τι κρύβουν τα μυστηριώδη δρακόσπιτα της εύβοιας [φωτό]







Άλυτο αίνιγμα και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της αρχαιολογίας, τα γνωστά σε πολλούς Δρακόσπιτα της Εύβοιας σας «προκαλούν» να τα επισκεφθείτε και να  ανακαλύψετε τα μυστικά τους! Κατοικίες θεών ή ανθρώπων; Καταφύγια λατόμων ή ταφικά κτίρια; Ναοί ή καλύβες βοσκών; Ποια αλήθεια είναι η χρήση των Δρακόσπιτων; Θα τα βρείτε στη Νότια Εύβοια, μια ανάσα μακριά από την Αθήνα και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα.