Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Προμήθεια συστοιχιών επακτίου αμύνης NSM και αναβάθμιση MM-40 Exocet!

Το ΠΝ προχωρά στην προμήθεια των βλημάτων επάκτιας άμυνας NSM Ο νορβηγικός ναυτικός πύραυλος NSM της Kongsberg, φαίνεται πως θα αποτελέσει την πρώτη εξοπλιστική κίνηση του ΠΝ μετά από καιρό, στο πλαίσιο των "στοχευμένων αγορών αμυντικών συστημάτων" που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των βλημάτων θεωρείται κλεισμένη και αφορά ένα πακέτο 40 έως 80 βλημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν ή και θα συμπληρώσουν την επόμενη πενταετία τους AM-39 Block II Exocet (αέρος-επιφανείας) και ΜΜ-40 Block II (εδάφους-επιφανείας) να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Η μονή Ζαρακά της Στυμφαλίας Κορίνθου


Λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ορ­θώνονται  τα εντυπωσιακά τα ερείπια της Μονής Ζαρακά με τους εντυπωσιακούς της  ογκόλιθους. Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Είναι το σημαντικότερο από τα ίχνη του παρελθόντος, η ερειπωμένη εκκλησία, της εποχής της Φραγκοκρατίας (13ος αι.) και τμήμα του επιβλητικού πυργόσχημου πυλώνα του συγκροτήματος. Οι κάτοικοι ονομάζουν την περιοχή «Κιόνια» λόγω των πολλών μικρών κιόνων που διέσωζε η εκκλησία, όνομα που έδωσαν και στο γειτονικό μικρό οικισμό. Οι δε ξένοι περιηγητές (Gell, Dodwell, Ross, Brusian) αναφέρουν και τη λίμνη Στυμφαλία ως λίμνη Ζαρακά!

ΝASA: Μια μεγάλη πηγή θερμότητας λιώνει από κάτω τους πάγους της Ανταρκτικής

Την αιτία που προκαλεί πιθανότατα το λιώσιμο παγετώνων και τη δημιουργία λιμνών και ποταμών στη δυτική Ανταρκτική λέει ότι ανακάλυψε η NASA.
Πρόκειται για μια πηγή γεωθερμικής ενέργειας, γνωστή ως μανδυακό διάπυρο, που εντοπίζεται βαθιά κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land της νοτιότερης ηπείρου του πλανήτη μας.
Ως μανδυακό διάπυρο ή αλλιώς θερμική στήλη μανδύα οι γεωλόγοι εννοούν την ανερχόμενη ροή υλικού που ξεκινάει από το όριο πυρήνα- μανδύα της γης και μοιάζει με μανιτάρι ή λοφίο.Αυτά τα μανδυακά διάπειρα (mantle plumes) δημιουργούνται πιθανόν στον κατώτερο μανδύα και ανέρχονται αργά με ρεύματα μεταφοράς. Η ύπαρξή τους εξηγεί γιατί παρατηρείται έντονη γεωθερμική δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές όπως η Χαβάη και το Γιέλοουστοουν, που απέχουν πολύ από τα όρια τεκτονικών πλακών.

Διαλύεται ταχέως η τουρκική βιομηχανία – Εμπάργκο ΗΠΑ-Γερμανίας διέκοψε την παραγωγή τουρκικών πυραύλων

Άσχημα «μαντάτα» έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και στα όνειρα του για «παντοδύναμη» τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Η παραγωγή πυραύλων SOM και SOM-J που αναπτύχθηκαν από το τουρκικό αμυντικό -επιστημονικό ινστιτούτο  TÜBİTAK SAGE, διακόπηκε απότομα μετά το εμπάργκο ΗΠΑ-Γερμανίας,  γεγονός που θα αποτελέσει όπως δείχνει «κανόνα» και για τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που ευρίσκονται σε αυτήν την φάση.