Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Δείτε το μυστικό καταφύγιο των Ναζί κάτω από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη

H είσοδος του βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κυλικείο του νοσοκομείου.  Ο χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα για να αποθηκεύονται αρχεία , είναι ιδιαίτερα στενός, όποτε οι ξεναγήσεις γίνονται ανά ομάδες περίπου 10 ατόμων
Η ιστορία και οι μύθοι
Η ιστορία του καταφύγιου ξεκινά πριν από 74 χρόνια. Το 1942 οι Ναζί κατακτητές είχαν επιτάξει το ιστορικό Νοσοκομείο της πόλης και έσκαψαν κάτω από αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν χειρουργείο και αίθουσες νοσηλείας, οι οποίες θα προστατευόταν από πιθανές επιθέσεις.
Η αίθουσα του χειρουργείου  καθώς και η τουαλέτα διασώζονται μέχρι σήμερα σχεδόν ανεπηρέαστες από το χρόνο. Μάλιστα στο χειρουργείο υπάρχουν ακόμα συνθήματα στα γερμανικά και ζωγραφιές με πράσινο χρώμα.
Οι Γερμανοί μετά την ήττα τους στον πόλεμο φαίνεται πως κατέστρεψαν τα πάντα μέσα στο καταφύγιο προκειμένου να  μην το χρησιμοποιήσει κανείς.
Η αίθουσα αναμονής και χαλάρωσης των στρατιωτών χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αρχείων του νοσοκομείου.

Σε δοκιμαστικές πτήσεις το πρώτο διθέσιο αεροπλάνο «Atairon», κατασκευασμένο από Έλληνες στη Φλώρινα

Ύστερα από την κατασκευή δύο μονοθέσιων στην κατηγορία των υπερελαφρών αεροσκαφών και την επιτυχία του δεύτερου, του Άρχοντα (Archon) που εντυπωσίασε, βραβεύτηκε και νηολογήθηκε στην Ιταλία, ένα τρίτο αεροσκάφος, αυτή τη φορά διθέσιο, κατασκευάστηκε και αυτό στη Φλώρινα από ελληνικά χέρια. Για το Atairon VIP μίλησε ο Έλληνας δημιουργός του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, αν και δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός αλλά πρώην αστυνομικός, κατάφερε με μεράκι, επιμονή και φαντασία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το νέο καμάρι του κάνει αυτή την εποχή δοκιμαστικές πτήσεις.

Κομισιόν σε Τουρκία: Σταματήστε να παρενοχλείτε την Κύπρο!

Ο εκπρόσωπος είχε κληθεί από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης του ΡΙΚ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.