Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις. ευρώ πέτυχε η Ελλάδα το β' εξάμηνο του 2011
ImageΈνα ενδιαφέρον άρθρο της οικονομικής αναλύτριας Stephanie Flanders του BBC δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου (http://www.bbc.co.uk) όπου σύμφωνα με την Flanders η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να μεταβάλλεται με την χώρας μας να έχει αποκτήσει σημαντικά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτικών που επιδιώκουν μία οριστική συμφωνία.
Σύμφωνα με την αναλύτρια οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι τρείς. Πρώτα από όλα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται μία μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεύτερο στο κούρεμα θα χρειαστεί να συμμετάσχουν και οι επίσημοι πιστωτές και τρίτο η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή δανείζεται πλέον χρήματα μόνο για την αποπληρωμή του χρέους. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ο τρίτος λόγους που σύμφωνα με την βρετανίδα αναλύτρια η κατάσταση έχει μεταβληθεί.
Όπως αναφέρει η Stephanie Flanders το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον πρώτο εξάμηνο που το έλλειμμα ήταν 5,1 δις ευρώ με μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7,4% και αύξηση των εσόδων κατά 1,4%.  Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το χρέος της.
Φυσικά στο σύνολο του το 2011 έκλεισε με έλλειμμα, όμως σύμφωνα με την βρετανίδα αναλύτρια το γεγονός αυτό αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι κάτι αλλάζει καθότι αυτό σημαίνει ότι το κόστος
αποχώρησης της χώρας από τις διαπραγματεύσεις και η κήρυξη πτώχευσης θα είχε μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνεται δε ότι η προοπτική μεγαλύτερων περικοπών λιτότητας τυγχάνει πιο δύσκολα υπεράσπισης όταν αποσκοπεί μόνο στην πληρωμή τόκων.

ΠΗΓΗ: www.bbc.co.uk , www.defencenet.gr

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει φουσκώσει σαν παραμορφωμένο κέικΟι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως προειδοποιεί - είπε σε συνέντευξη του στην...
ΕΡΑ Ηρακλείου, ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση (5,3 ρίχτερ 48 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης) που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης» είπε ο κ. Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.

Οπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες, επηρεάζοντας -αν μη τί άλλο- τα αεροπορικά δρομολόγια.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται «κάτι να συμβεί», ενώ παραπέμπει στη δεκαετία του '50, οπότε είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε «φέρει» έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

Οι σεισμολόγοι, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ δεν συνδέουν τον σημερινό σεισμό με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης. Καθησυχαστικός για την μικροσεισμική πλην παρατεταμένη δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.
Το φαινόμενο διερευνάται από τους σεισμολόγους, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις παραμέτρους με επιφυλακτικότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μεταβολές που εμφανίζονται στον φλοιό δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκην ενεργοποίηση του ηφαιστείου και ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις δεν είναι παρά προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ενα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται υπό επιστημονική παρακολούθηση, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης.
Οπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων. Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS. Ακόμη κι αν αυτά επιβεβαιωθούν, όπως επισημαίνουν, η πολυπλοκότητα της φύσης εμποδίζει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων: οι μηχανισμοί της δεν λειτουργούν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν επικρατούν πανομοιότυπες συνθήκες.

Οι σεισμολόγοι εξηγούν, άλλωστε, ότι η παραμόρφωση δεν αποκλείεται να προκύπτει από καθαρά σεισμοτεκτονικές διαδικασίες που δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο. Αναλύοντας την εκδοχή αυτή επισημαίνουν ότι στη Σαντορίνη έχουν ιστορικά εκδηλωθεί σεισμικές δονήσεις μεγάλης έντασης, και ως εκ τούτου η παραμόρφωση ίσως οφείλεται σε μεταβολές των ρηγμάτων που υπάρχουν στο υπέδαφος του νησιού και όχι σε μεγαλύτερα βάθη δηλαδή στο ηφαίστειο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκδηλώσεις για το θέμα έχουν διοργανώσει και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, με καλεσμένους Ελληνες αλλά και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ως προς τον κίνδυνο υψηλού σεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από πέρυσι, πάντως, η Σαντορίνη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που εκδηλώνεται.
Η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται στο ηφαίστειο της Θήρας οφείλεται στη στάθμη του μάγματος που ανεβαίνει από τον πυθμένα του ηφαιστείου αυξάνοντας την πίεση στον κώνο του κρατήρα.

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται είναι χαμηλής έντασης, αλλά όπως εξηγούν οι επιστήμονες το εστιακό βάθος βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια της Σαντορίνης και το φαινόμενο εξηγείται με την άνοδο της στάθμης του μάγματος από τον πυθμένα του ηφαιστείου το οποίο πιέζει τον κώνο του κρατήρα.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μικρής διάρκειας με βραδείς ρυθμούς εξέλιξης, αλλά συχνά η χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού που αναδίδει το θειάφι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο ηφαιστιογενές υπέδαφος του νησιού, γίνεται μερικές φορές όλο πιο έντονη.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλντέρα. Το μισοφέγγαρο που ονομάζουμε Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα έχουν συμβεί 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις.
Η Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν το πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια.

Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Οι κάτοικοι την έζησαν δίνουν τρομακτικές περιγραφές: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε» «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Πρόκειται για μερικές μόνο από τις μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...

ΠΗΓΗ : http://24wro.blogspot.com

Το τρομερό μυστικό όπλο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

Ο Patrick Dillon, ένας ανεξάρτητος Αμερικανός κινηματογραφιστής, πήρε συνεντεύξεις από Ιρακινούς που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σε μια εφιαλτική επίδειξη ενός αμερικανικού υπερόπλου, που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε οδομαχίες στη Βαγδάτη.

Την τρομακτική δύναμη πυρός του μυστικού αυτού όπλου, το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε τανκς, είδε σε όλη της την κλίμακα ο Mazid ΑΙ Gazali, έμπειρος αξιωματι κός του ιρακινού πεζικού, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του και τα φρικιαστικά αποτελέσματα του, ως κάτι που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στη μακρόχρονη στρατιωτική του ζωή.
Στη Φωτογραφία βλέπουμε κανόνι laser πάνω σε τζίπ του Αμερικανικού στρατού.Στο φιλμ, ο AJ Gazali περιγράφει ότι το όπλο έμοιαζε με φλογοβόλο, μόνο που ήταν εξαιρετικά ισχυρότερο. Είπε ότι έμοιαζε να εκτοξεύει περισσότερο συμπυκνωμένους κεραυνούς, παρά συνηθισμένες φλόγες. Με βάση τη μακρά του εμπειρία ως επαγγελματίας μηχανικός, ισχυρίζεται ότι οι τρομερές ιδιότητες αυτού του μυστικού όπλου πρέπει να οφείλονται σε κάποιου είδους ακτινοβολία.

Ο AJ Gazali έχει πολεμήσει σε τρεις πολέμους τα τελευταία 30 χρόνια στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να έχει συναντήσει ουσιαστικά κάθε τύπο συμβατικού όπλου που χρησιμοποιήθηκε σε μάχη και να γνωρίζει καλά τις επιπτώσεις του σε ανθρώπους και μηχανές. Στις 22 Απριλίου του 2003, αυτός και η οικογένεια του οχυρώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, καθώς ξέσπασε μια άγρια οδομαχία στη γειτονιά του. Την ώρα που κορυφωνόταν η συμπλοκή, πρόσε ξε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν να τούς στείλουν ένα τανκς με περίεργο σχήμα.

Τότε, προς έκπληξη του, το τανκς εκτόξευσε ξαφνικά μια εκτυφλωτική δέσμη που έμοιαζε να αποτελείται από φωτιά και κεραυνό, η οποία «καταβρόχθισε» ένα μεγάλο λεωφορείο και τρία αυτοκίνητα. Μέσα σε δευτερόλεπτα, το λεωφορείο είχε σχεδόν λειώσει και κρεμόταν σαν «βρεγμένο κουρέλι», όπως το περιέγραψε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, το λεωφορείο έλιωσε τελείως υπό την επίδραση αυτού του τρομακτικού κύματος και συρρικνώθη κε σε μια άμορφη μάζα, μεγέθους ενός «σκαραβαίου» Φολκσβάγκεν.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ο ΑΙ Gazali περιγράφει σαφώς ότι είδε αρκετά ανθρώπινα σώματα να συρρικνώνονται σε μέγεθος νεογέννητου μωρού. Μέχρι την ώρα που τελείωσε η οδομαχία εκείνο το βράδυ, υπολογίζει ότι 500 με 600 στρατιώτες και πολίτες είχαν «ψηθεί» ζωντανοί, ως αποτέλεσμα της δράσης αυτού του μυστηριώδους όπλου του τανκς.

Σε μια πόλη όπου παντού έβρισκες καμένους πολίτες και στρατιωτικά οχήματα, οι αμερικανικές δυνάμεις φρόντιζαν με αφύσικη σχολαστικότητα να επιστρατεύουν μπουλντόζες και ομάδες με φτυάρια, προκειμένου να θάψουν όσο πιο γρήγορα γινόταν τα αποτρόπαια απομεινάρια. Πάντως, υπήρχαν αρκετά ίχνη από όλα αυτά, όπως διαπίστωσε ο Dillon, όταν ο Αl Gazali τον οδήγησε στην περιοχή της οδομαχίας. Ο Dillon είπε ότι μπόρεσαν εύκολα να ξεθάψουν μεγάλα κομάτια μετάλλου που είχε λιώσει και ξαναστερεοποιηθεί, τα οποία έμοιαζαν με μικρές «στέρεες λιμνούλες», καθώς και σωρούς από ένα περίεργο ινώδες υλικό, το οποίο ήταν ό,τι απέμεινε από τα λάστιχα των οχημάτων.

Ο Dillon, διαθέτοντας μεγάλη πολε μική εμπειρία λόγω της θητείας του ως μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού στο Βιετνάμ, καθώς και της κάλυψης αρκετών πολέμων από τη Σομαλία μέχρι το Κόοσοβο, είπε χαρακτήριστικά: «Έχω δει πολλά καταστροφικά όπλα στη ζωή μου: φλογοβόλα, ναπάλμ, λευκό φώσφορο, θερμίτη, κλπ. Εδώ, κατά τη γνώμη μου, το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε είναι βόμβα υδρογόνου, η οποία είναι δυνα τόν να ρευστοποιήσει σε ελάχιστο χρόνο ένα ολόκληρο λεωφορείο ή να αναφλέξει ένα ανθρώπινο σώμα, έτσι ώστε αυτό να φθάσει σε μέγεθος νεογνού. Ο θεός να φυλάει την Ανθρωπότητα εάν το όπλο αυτό είναι απλώς μια πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει ο 21ος αιώνας...»

(Πηγή: Bill Dash στο Jeff Rense website, http://www.rense.com)