Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Οδυσσέας και Ποσειδώνας

Αν υπάρχει ένα μυθολογικό ταξίδι, το οποίο μας μιλά, με αρχετυπικό τρόπο, για την αναζήτηση της αληθινής μας ταυτότητας, αυτό είναι το ταξίδι του Οδυσσέα. Ο πολυμήχανος ήρωας βγήκε – μαζί με άλλους, πολλούς – νικητής από την Τρωική εκστρατεία, αλλά ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να αντικρίσουν και πάλι την πατρίδα.

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Ποια είναι η διαφορά τους και σε ποιες τροφές βρίσκονται

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τα δημοφιλή πια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά λίγοι έχουμε ακούσει για τα ωμέγα-6. Είναι και τα δύο είδη καλά για την υγεία μας και σε ποιες τροφές τα εντοπίζουμε;

«ΕΧΙΔΝΑ»: Το απόλυτο αεροπορικό μυστικό όπλο του Χίτλερ, που γεννήθηκε από μία τρελή ιδέα

Οι απέλπιδες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με απέλπιδα μέτρα. Αυτή ήταν η φιλοσοφία των Γερμανών σχεδιαστών αεροσκαφών στα τέλη του 1944. Εκείνη την περίοδο ο πόλεμος έκλινε οριστικώς κατά της Γερμανίας, οι πόλεις και οι βιομηχανίες της οποίας δέχονταν καθημερινά τα συντριπτικά πλήγματα της RAF και της USAAF.
Προκειμένου να επιτευχθεί η όποια δυνατή ανασυγκρότηση ήταν απαραίτητο να περιοριστούν, τουλάχιστον, οι εχθρικές αεροπορικές επιδρομές. Αυτός ήταν και ο λόγος σχεδιάσεως του Νatter (έχιδνα), ενός μικρού πυραυλοκίνητου αναχαιτιστικού.

Γεμίζουν τις αποθήκες τους τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία – Η εντολή της κυβέρνησης

Διαστάσεις Αρμαγεδδώνα λαμβάνουν τα σενάρια για το τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit στη Βρετανία με την κυβέρνηση να ζητεί από τα σούπερ μάρκετ να αυξήσουν τα αποθέματά τους.
Καθώς φαντάζει πλέον ως σίγουρο ότι το Κοινοβούλιο θα απορρίψει τη συμφωνία της Μέι για το Βrexit στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται για  έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Aλβανικό «μπλόκο»: 160 Ελληνες έχουν στη λίστα ως «personae non gratae» – Πώς γνώριζαν τα στοιχεία τους;

Οι αλβανικές αρχές «μπλοκάρουν» την μετάβαση συγγενών, αλλά και δημοσιογράφων στο χωριό Βουλιαράτες, όπου θα τελεστεί το μνημόσυνο του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών της Αλβανίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Στα σύνορα, οι αλβανικές αρχές κατέβαζαν τους πολίτες που επέβαιναν στα ΚΤΕΛ και τους ζητούσαν να αποδείξουν το που πηγαίνουν, απαγορεύοντας σε όσους είχαν προορισμό τους Βουλιαράτες να φτάσουν εκεί.

Το «βιολί» του ο Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Συνεχίζει το «χαβά» του περί Μακεδόνων και μακεδονικής γλώσσας ο Ζοραν Ζάεφ, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει πλέον την ταυτότητα της χώρας.

Θα είμαστε “Μακεδόνες” που θα μιλούν τη “μακεδονική γλώσσα”

«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες ή πολίτες της ΠΓΔΜ. Θα είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική γλώσσα”», είπε μιλώντας σε δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Μάχη στό Τουρκοχώρι Ελάτειας (7 Δεκεμβρίου 1826)

Μετά τήν καταστροφή τών Τούρκων στήν Αράχωβα, ο Καραϊσκάκης έστειλε τούς Σουλιώτες μέ αρχηγούς τούς Γεώργιο Δράκο καί Λάμπρο Βέϊκο νά πολιορκήσουν τά Σάλωνα, τούς Ρουμελιώτες μέ αρχηγούς τούς Γεώργιο Δυοβουνιώτη, Γιάννη Ρούκη καί Χριστόφορο Περραιβό νά καταλάβουν τή Βελίτσα (Άνω Τιθωραία) καί τόν Γιάννη Μπαϊρακτάρη νά οχυρώσει τό Δίστομο.

Η Βελίτσα ήταν ένα άριστα οχυρωμένο χωριό καί συχνά χρησίμευε ως καταφύγιο γιά τά κατατρεγμένα γυναικόπαιδα. Οι Έλληνες κατέλαβαν εύκολα τή Βελίτσα καί στίς 29 Νοεμβρίου 1826 έφθασε καί ο αρχιστράτηγος, ο οποίος συσκέφθηκε μέ τούς άλλους αρχηγούς γιά νά οργανώσουν τίς μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις καί κυρίως γιά νά διακόψουν τίς επικοινωνίες τού Κιουταχή μέ τή Λαμία.

Μάρκος Τύλλιος Κικέρων -Ένας σπουδαίος πολυπράγμων

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero, 3 Ιανουαρίου 106 π.Χ. – 7 Δεκεμβρίου 43 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, δικηγόρος και φιλόσοφος, ο οποίος υπηρέτησε ως ύπατος το έτος 63 π.Χ.. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και πεζογράφους.


Το Κάστρο της Τορώνης

Ή αλλιώς Κάστρο Ληκύθου. Ερείπια μεσαιωνικής οχύρωσης στο ακρωτήριο Λήκυθος, στο νότιο άκρο της παραλίας της Τορώνης στη Χαλκιδική.

Στη χερσόνησο ανασκάφηκαν ίχνη κατοίκησης από την πρώιμη εποχή του Xαλκού (3η χιλιετία π.X.) και λείψανα σπιτιών της πρώιμης εποχής του Σιδήρου (11ος – 8ος αι. π.X.). Κατά την αρχαιότητα εκεί βρισκόταν η μια από τις δυο ακροπόλεις της Tορώνης με ισχυρό τείχος. Ο Θουκυδίδης αναφέρει λεπτομέρειες για την οχύρωση των Σπαρτιατών στη Λήκυθο και αναφέρει ότι εκεί υπήρχε ναός της Aθηνάς.

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το «Μεγάλο Θανατικό» είναι κοντά και θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα

Η πιο μαζική εξαφάνιση ειδών που έχει ποτέ υπάρξει στη Γη, η οποία ονομάσθηκε «Μεγάλο Θανατικό» και συνέβη πριν περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια στο τέλος της Πέρμιας γεωλογικής περιόδου, ξεπερνώντας κατά πολύ σε σοβαρότητα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν 65 εκατ. χρόνια, οφειλόταν πιθανότατα στις αλυσιδωτές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νέες φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη έστειλε το InSight (φωτο)

Το φωτογραφικό «άλμπουμ» από τον πλανήτη Άρη εμπλούτισε την Παρασκευή το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight που βρίσκεται εδώ και ημέρες στον «κόκκινο» πλανήτη.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο ρομποτικός βραχίονας του InSight που έχει μήκος 2 μέτρων προκειμένου να δώσει στους επιστήμονες μια εικόνα του εδάφους στο οποίο έχει προσγειωθεί.

Μετά από έναν αιώνα επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην Κύπρο 250 αρχαιότητες σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μετά από έναν αιώνα επιστρέφουν στην Κύπρο, 250 αρχαιότητες, ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, ο πρύτανης θα μεταβεί στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, όπου θα υπογράψει συμφωνητικό με το Κολλέγιο Χάρβεϊ Μαντ (Harvey Mudd College) για την επιστροφή των 250 κυπριακών αρχαιολογικών αντικειμένων.

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα από ήλιο φουσκωμένη σαν μπαλόνι

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη, τον ΗΑΤ-Ρ-11b, ο οποίος έχει άφθονο ήλιο στην ατμόσφαιρά του, το οποίο διαφεύγει συνεχώς στο διάστημα, με αποτέλεσμα αυτή να έχει φουσκώσει και να μοιάζει με μπαλόνι.
Ο αέριος εξωπλανήτης, που έχει το μέγεθος περίπου του Ποσειδώνα, είναι δηλαδή τετραπλάσιος της Γης, βρίσκεται σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Το αδρανές αέριο ήλιο που διαφεύγει από την ατμόσφαιρά του, έχει δημιουργήσει γύρω του ένα νέφος σαν μπαλόνι. Το αέριο εκτιμάται ότι απωθείται από τον εξωπλανήτη με ταχύτητα άνω των 10.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Γράφουν ιστορία οι Κινέζοι – Θα “πατήσουν” στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης