Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Η μεταμόρφωση του βασιλιά της Αρκαδίας και η δημιουργία του Λύκου

Στον αιώνα του Σιδήρου, που διαδέχτηκε την εποχή του  Χαλκού, η διαφθορά είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Η Σεμνότητα, η Καλή Πίστη και η Αλήθεια είχαν εκδιωχθεί από τη Γη και είχαν δώσει τη θέση τους στην Απάτη, τη Φιλαργυρία και την Προδοσία. Οι άνθρωποι οριοθέτησαν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ μοίρασαν τη Γη, η οποία ανήκε σε όλους, όπως ανήκει στον καθένα ο Αέρας και το Φως.
Ανικανοποίητοι από τις σοδειές των σιτηρών και τους καρπούς που τους παρείχε η Γη και όντας πλεονέκτες, την ανάσκαψαν και ανακάλυψαν τους θησαυρούς της, όπως ήταν ο Χρυσός και ο Σίδηρος.

Πως η ζήλια της Δηιάνειρας σκότωσε τον Ηρακλή

Ο Ηρακλής σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της γυναίκας του, αλλά πέθανε από τη ζήλια της. Ποιος άναψε τη φωτιά που κάηκε για να λυτρωθεί από τον βασανιστικό θάνατο

Ο Ηρακλής πολέμησε με τον Αχελώο και με τη βοήθεια των Καλυδωνίων πήρε για γυναίκα του, τη Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας. Λίγο μετά τον γάμο του, σκότωσε κατά λάθος τον υπηρέτη Εύνομο και εξορίστηκε στην Τραχίνα. Μαζί του πήρε και τη Δηιάνειρα. Όταν όμως έφθασαν στον Εύηνο ποταμό της Αιτωλίας, συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο, ο οποίος περνούσε τους διαβάτες στην απέναντι πλευρά. Ο Ηρακλής διέσχισε μόνος του το ποτάμι, αλλά η Δηιάνειρα δεν μπορούσε και ανέβηκε στη ράχη του. Ενώ περνούσαν τον ποταμό ο Κένταυρος αποπειράθηκε να τη βιάσει. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, σκοπός του ήταν να την απαγάγει.

Τράπεζες στην αρχαία Ελλάδα

Οι τράπεζες, ένας από τους βασικούς παράγοντες της ελεύθερης οικονομίας, συχνά τον τελευταίο καιρό απασχολούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διάφορα συμβάντα, λόγου χάρη συγχωνεύσεις ή αγοραπωλησίες τραπεζών, έχουν αποτέλεσμα τραπεζικά θέματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Προ ημερών, σε σχετική συζήτηση, διαπίστωσα ότι οι συνομιλητές μου ξαφνιάστηκαν όταν έκανα λόγο για τράπεζες και στην αρχαία Ελλάδα και ίσως την ίδια αντίδραση να έχουν και πολλοί από τους αναγνώστες της επιφυλλίδας αυτής. Υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο όρος «τράπεζα» προέρχεται από την αρχαιότητα. Αυτοί που ασχολούνταν με το εμπόριο του χρήματος χρησιμοποιούσαν στις διάφορες συναλλαγές τους ένα τραπέζι, μια τράπεζα, πάνω στην οποία γίνονταν οι διάφορες εμπορικές τους πράξεις. Αυτό το τραπέζι είναι που έδωσε το σχετικό όνομα.

ΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΥΛΙΚΑ : Μαύρο Αλάτι Κύπρου

Το Μαύρο Αλάτι Κύπρου είναι νιφάδες φυσικού, θαλασσινού αλατιού, που αν και αρχικά λευκές αρωματίζονται με ενεργό άνθρακα από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Κύπρου, χαρίζοντάς τους έτσι το μαύρο χρώμα. Η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί η σωστή υφή και γεύση.

ΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΥΛΙΚΑ : Κόκκινο Aλάτι Χαβάης

Το Κόκκινο αλάτι Χαβάης είναι προϊόν που προέρχεται από την εξάτμιση της παλίρροιας και όχι από εξόρυξη. Αποκτά το χρώμα του από τον ηφαιστειακό πηλό της περιοχής που είναι πολύ πλούσιος σε σίδηρο. Μάλιστα λέγεται ότι περιέχει περισσότερα από 50 φυσικά μεταλλικά στοιχεία και ότι οι ιθαγενείς της Χαβάης το χρησιμοποιούσαν για την θεραπευτική και καλλυντική του δράση.