Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Φανταστική απεικόνιση της Λάρισας του 1669

Η Λάρισα. Χαρακτικό από τη γαλλική έκδοση του οδοιπορικού του Edward Brown. 1674
Η Λάρισα, μεγάλο στρατιωτικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν επόμενο να δέχεται κατά τη διάρκεια των χρόνων της τουρκοκρατίας (1423-1881) πολλούς επισκέπτες, περιηγητές, αλλά και ανήσυχους αρχαιολόγους από την Ευρώπη.
Την κορύφωση της μεγάλης επισκεψιμότητας την είχε κατά τους χρόνους της παρουσίας του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ’ (1668-1669) στην πόλη μας, με το πρόσχημα να βρίσκεται πιο κοντά στο μέτωπο του τουρκο-βενετικού πολέμου, ο οποίος διεξαγόταν στην Κρήτη[1].

Για τους άνδρες : Διαδικασία επιστράτευσης (Πως, που, πότε, τι κάνω, πως πάω στη μονάδα, τι πρέπει να έχω μαζί μου)

Αναλάβαμε να συγκεντρώσουμε τα διάσπαρτα στοιχεία, σχετικά με την επιστράτευση των εφέδρων (όλων όσων από εμάς έχουμε ολοκληρώσει τη στρατιωτική μας θητεία)
τόσο στην περίπτωση σε που η χώρα δείχνει να πηγαίνει για πόλεμο (κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού), αλλά και στην χειρότερη περίπτωση που η χώρα κηρύσσετε σε εμπόλεμη κατάσταση (κόκκινος συναγερμός).
Οι βασικές κινήσεις είναι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν μόνον ως προς την ηλικία της επιστράτευσης.

Φαντάσματα: Το Σπίτι Με Τις Λεβάντες.

Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει, δεν έχει αγγίξει, δεν έχει ακούσει κάτι περίεργο, εξωπραγματικό, στην μέση της νύχτας ή ακόμα και μέρα μεσημέρι. Κάποιοι νεκροί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουνε πεθάνει, και κάποιοι ζωντανοί δεν θέλουν να αποδεχτούν τον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου.
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ εκτυλίσσεται στην Ιρλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας λοιπόν ζούσαν δύο αδερφές οι οποίες είχαν χάσει μέσα σε ένα εξάμηνο και τους δύο γονείς τους και τους έθαψαν σε έναν λόφο, κοντά στο σπίτι τους. Είχαν μια μικρή περιουσία που τους είχε αφήσει ο πατέρας τους και το μικρό σπιτάκι που έμεναν με τους γονείς τους, το πατρικό τους, και αυτό ήταν όλο αλλά τους έφτανε και ήταν ικανοποιημένες, μιας και ήταν και οι δύο ανύπαντρες και θα παρέμεναν έτσι μιας και ήταν μεγαλοκοπέλες, για την εποχή.

Σπηλιά του Νταβελη: Ο θησαυρός

Υπήρχε κάποτε ένας θρύλος, που έλεγε ότι στην "Σπηλιά του Νταβέλη", υπήρχε κάπου θαμμένος ο θησαυρός του τρισένδοξου λήσταρχου Νταβέλη. Μάλιστα οι φήμες οργίαζαν και έλεγαν ότι ο θησαυρός ήταν κρυμμένος κάτω από τα δυο ιερά του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, με αποτέλεσμα να έχουν σκάψει όλη την περιοχή πίσω από τα ιερά.

Το πρώτο «GPS» σχεδιάστηκε από Έλληνες τον 7ο αιώνα π.Χ.

Ο πρώτος χάρτης στην ιστορία της ανθρωπότητας χαράχθηκε σε μία σπηλιά, 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., από τους Ίωνες Μιλήσιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια ως δορυφόρους.
Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης, ο Πτολεμαίος μέχρι και σήμερα παρέχει την τεχνική για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης. Στον Μεσαίωνα χαρτογραφήθηκε ο δρόμος προς τον Παράδεισο. Το όνομα της Αμερικής δεν γράφτηκε πρώτη φορά σε βιβλίο, αλλά σε χάρτη. Και για την Κίνα, η Αμερική βρίσκεται στην Ανατολή.

Θεσσαλονίκη: Ο χάρτης της εκκένωσης - 72.000 άνθρωποι μετακινούνται για την εξουδετέρωση της βόμβας [pics]

Δίχως προηγούμενο η κινητοποίηση για την εξουδετέρωση της βόμβας που βρέθηκε σε βενζινάδικο. Εκκενώνεται μια ολόκληρη περιοχή σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων...

Περίπου 72.000 πολίτες θα μετακινηθούν την ερχόμενη Κυριακή από τις εστίες τους με στόχο την ασφαλή απενεργοποίηση της βόμβας που βρέθηκε πριν από μια εβδομάδα περίπου στο Κορδελιό. Για τη μηδαμινή (και απευκταία) πιθανότητα να εκραγεί το βλήμα, μια περιοχή σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο της βόμβας, θα εκκενωθεί υποχρεωτικά, ενώ οργανώθηκε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων,