Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Γι’ αυτό το λένε λοιπόν Bluetooth




H σχέση της ασύρματης τεχνολογίας με τους Βίκινγκς της μεσαιωνικής Σκανδιναβίας
Είναι γεγονός ότι το Bluetooth είναι ένα από αυτά τα μικρά σύγχρονα θαύματα του ασύρματου ψηφιακού μας κόσμου, το οποίο ωστόσο λίγη σχέση θα περίμενε να έχει κανείς με τις δανέζικες αιματοχυσίες του φιλοπόλεμου 10ου αιώνα!
Κι όμως, η τεχνολογία που επιτρέπει σήμερα την ασύρματη επικοινωνία έλκει το όνομά της από τον άνθρωπο που του αποδίδεται η βίαιη ένωση των σκανδιναβικών εθνών (και η μεταστροφή τους στον χριστιανισμό). Απίστευτο κι όμως αληθινό!


ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Το 1973, μία ομάδα οκτώ Βρετανών πεζικάριων (6 στρατιώτες, ένας λοχίας και ένας ανώτερος αξιωματικός), σε μια συνηθισμένη νυχτερινή άσκηση, είδαν ένα εξωγήινο σκάφος πάνω στην οροσειρά Τρόοδος, στο νησί της Κύπρου.
Η συγκεκριμένη οροσειρά είναι η ψηλότερη του νησιού και τότε διέθετε πολλές συμμαχικές βάσεις και σταθμούς επικοινωνίας. Εκείνη τη μέρα, η συγκεκριμένη ομάδα είχε ως αποστολή να εγκαταστήσει πάνω στην οροσειρά ένα στρατιωτικό παρατηρητήριο, αλλά τα απρόσμενα γεγονότα άλλαξαν την αποστολή τους.

Εξ απαλών ονύχων και εξ όνυχος τον λέοντα

LeontasΜια από τις πλέον κλασικές περιπτώσεις παρερμηνείας μιας τυποποιημένης έκφρασης στη νέα ελληνική γλώσσα είναι αυτή που αφορά το λίγο-πολύ γνωστό σε όλους μας εξ απαλών ονύχων. Η εν λόγω φράση χρησιμοποιείται μεν αρκετά συχνά, αλλά κατά κανόνα με λανθασμένο τρόπο.

Το εξ απαλών ονύχων αποτελεί δάνειο από τη λατινική γλώσσα, και πιο συγκεκριμένα από τις «Ωδές» του Οράτιου, του μεγάλου Λατίνου ποιητή του 1ου αιώνα π.Χ. Εκεί απαντά η φράση de tenero ungui, που σημαίνει κυριολεκτικά εξ απαλών ονύχων, από την ηλικία δηλαδή κατά την οποία τα νύχια του παιδιού είναι ακόμη απαλά, τρυφερά (το μεν επίθετο tener σημαίνει απαλός, μαλακός ή τρυφερός, το δε ουσιαστικό unguis σημαίνει όνυξ, όνυχας ή νύχι).

Σπηλιά Κυκλώπων . Ένα σπήλαιο βουτηγμένο στο μύθο και την ιστορία.

0 p18larit031ti02rp1d1c10h1du94

Από τη μυθολογία στο σήμερα. ΄Eνα ιστορικό μέρος της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όχι και τόσο γνωστό στον περισσότερο κόσμο.

Η νοτιοανατολική πλευρά της επαρχίας Αμμοχώστου βρίθει από ιστορικά σημεία, άγνωστα στον περισσότερο κόσμο, καλά κρυμμένα από τη φύση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Σπήλαιο των Κυκλώπων

 

Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;


Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά.

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.