Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή υποφέρουν από κατακερματισμό του ύπνου, εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνον μετά θάνατον.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Αντριου Λιμ, μελέτησαν στοιχεία για 315 άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές καταγραφής δραστηριότητας τουλάχιστον μια φορά ενώ ήταν εν ζωή. Οι συσκευές κατέγραφαν και τις σωματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μετά τον θάνατό τους, σε ηλικία κατά μέσο όρο 90 ετών, αναλύθηκαν οι εγκέφαλοί τους.

Το φάντασμα του νεκροταφείου

Τον Φεβρουάριο του 1963, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” ένα άρθρο του Κ. Λόντου, Αντιπροέδρου του Συνδέσμου των “Φίλων της Μεταψυχικής”, με τίτλο “Το φάντασμα του νεκροταφείου”. Το άρθρο είχε δημοσιευτεί, αρχικά, στο περιοδικό “Κόσμος της Ψυχής”.
Στο άρθρο περιγράφεται ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ακριβής ημερομηνία, καθώς επίσης και οι τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, δεν δίνονται από τον αρθρογράφο. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μία νεαρή κοπέλα η οποία εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά της σε μία μεγάλη πόλη της Ελλάδας, αμέσως μετά τον ερχομό τους από τη Μ. Ασία.

Ο βρυκόλακας του Πύργου της Δραμαλούς

Ένα εκπληκτικό πρωτοσέλιδο άρθρο, λαογραφικού περιεχομένου, δημοσιεύθηκε στις 09/06/1896 στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”. Η ιστορία, λοιπόν, έχει ως εξής:
Στο χωριό Δραμαλού, υπήρχε ένας πύργος ολόχοντρος, ισοκατέβατος, με μαυρισμένα από την πολυκαιρία τείχη. Τα θεμέλιά του περιστοιχίζονταν από αγκαθωτά και θρεμμένα βάτα, σε τόση πυκνότητα και εύρος, ώστε η πύλη του πύργου να είναι αθώρητη και απροσπέλαστη.

Το ανθρωποφάγο δέντρο της Μαδαγασκάρης

Στα πλέον παράδοξα της φύσης, ανήκε το παράξενο δέντρο, που, ανάμεσα σε άλλα, έτρωγε κι ανθρώπους. Το δέντρο αυτό βρισκόταν στη Μαδαγασκάρη, ήταν σαρκοφάγο και τρεφόταν με τα έντομα που έπεφταν πάνω του ή με πιθήκους, αλλά και με ανθρώπους ακόμα, εάν τολμούσε κάποιος παράτολμος να σκαρφαλώσει στα κλαδιά του.
Από τον κορμό του έρεε ένα γλοιώδες, παχύρρευστο και κολλώδες υγρό, πάνω στο οποίο προσκολλούνταν τα ζώα και οι άνθρωποι, μη μπορώντας να απαγκιστρωθούν από αυτό. Μάλιστα, οι ιθαγενείς της περιοχής μάζευαν με τεράστια προσοχή τον πηχτό του χυμό, καθώς το έπιναν ως δυνατό, μεθυστικό ποτό.

Ανέκδοτη πραγματεία του λαογράφου Νικόλαου Πολίτη για τους Βρυκόλακες στη Νεότερη Ελλάδα

Στις 15 Μαρτίου 1870, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, ο αρχαιότερος και ίσως ο σημαντικότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας, ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα των βρυκολάκων. Το μέλος του Συλλόγου και αργότερα και Πρόεδρός του, ο σπουδαίος λαογράφος Νικόλαος Πολίτης, ανέγνωσε τα κάτωθι ενώπιον του Φιλολογικού Συλλόγου, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “ΙΛΙΣΣΟΣ”. Η παρούσα πραγματεία αποτελεί απόσπασμα ανέκδοτου, μέχρι τότε, συγγράμματος για τα ήθη και τα έθιμα των νεότερων Ελλήνων.

Τα μεγαλειώδη και ανεξήγητα ασβεστολιθικά ανάγλυφα της Αγγλίας

Οι αναρίθμητες ανάγλυφες παραστάσεις λευκών αλόγων στις ασβεστολιθικές λοφοσειρές των νότιων κομητειών της Αγγλίας, καθιστούν τη χώρα αυτή ως το πεδίο των αρχαιότερων ιπποδρομιών του κόσμου.