Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Τα μυστικά διδάγματα των Καβειρίων μυστηρίων!!!

Ποιοι ήταν οι Κάβειροι;  
Για τα Καβείρια μυστήρια σώζονται οι λιγότερες ίσως πληροφορίες σε σχέση με τα άλλα ελληνικά μυστήρια. Ο Στράβων γράφει σχετικά με τις λίγες πληροφορίες που γνώριζαν από την εποχή του ακόμα: «Για τους Σαμοθράκη τιμώμενους θεούς πολλοί έχουν πει ότι είναι οι Κάβειροι οι ίδιοι, αλλά ούτε και αυτοί που είπαν αυτό μπορούν να μας πουν ποιοι ήταν οι Κάβειροι στην πραγματικότητα». 

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ!!!

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ο τρόπος με τον οποίο οι πρώτοι μελετητές προσδιόρισαν και πραγματεύτηκαν ένα θέμα έχει οριοθετήσει και παγιοποιήσει τις μεθόδους και το ερμηνευτικό περίγραμμα εντός του οποίου, και με βάση το οποίο, εργάστηκαν και όλοι οι επόμενοι. Η επιλογή και ο τρόπος ανάγνωσης των πηγών, αλλά και το ιστοριογραφικό πλαίσιο με βάση το οποίο επιχειρείται η ερμηνεία τους, παραμένουν συχνά δεσμευμένα στα ερωτήματα που οι αρχικοί μελετητές έθεσαν. Αυτό ως έναν βαθμό είναι αναπόφευκτο, πρέπει να παρατηρήσουμε όμως ότι μαζί με τα εξαιρετικά δείγματα ιστορικής έρευνας που έχει δώσει, έχει οδηγήσει επίσης και σε αναχρονιστικές αναγνώσεις και σε αναποτελεσματικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Διόφαντος ο πρώτος μεγάλος αριθμοθεωρίστας!!!

Υπάρχουν δύο όψεις στη μελέτη των αριθμών — η ανίχνευση σχέσεων μεταξύ αριθμών και η ανάπτυξη της τέχνης του υπολογισμού με αριθμούς. Στους αρχαίους Έλληνες, η πρώτη ήταν γνωστή ως αριθμητική και η δεύτερη ως λογιστική. Αυτή η ταξινόμηση διατηρήθηκε όλο το Μεσαίωνα μέχρι περίπου τα τέλη του 15ου αιώνα, οπότε παρουσιάστηκαν κείμενα που πραγματεύονταν και τις δυο πιο πάνω όψεις κάτω από το κοινό όνομα αριθμητική. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα ο όρος αριθμητική διατηρεί το αρχικό του νόημα στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ στην Αγγλία και τις ΗΠΑ το κοινό νόημα της αριθμητικής είναι συνώνυμο με αυτό της αρχαίας λογιστικής, και το θεωρητικό μέρος της μελέτης των αριθμών στις δυο αυτές χώρες αποδίδεται με τον περιγραφικό όρο θεωρία αριθμών.

Αιγαίο Πέλαγος: Ο μύθος και η ονομασία της ελληνικής θάλασσας!!!

Στο μύθο του Αιγαία του μυθικού βασιλιά της Αθήνας μαθαίνουμε οτι όταν ο Θησέας , έφυγε για την Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο, του ζήτησε αν είχε καταφέρει να επιζήσει από το Λαβύρινθο,να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του στην επιστροφή,.Ο Θησέας ταξίδεψε για την Κρήτη με μαύρα πανιά.

Από ποιον και γιατί γκρεμίστηκαν τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης;

Γνωρίζατε ότι παραλιακά και κατά μήκος του λιμανιού στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν τείχη; Η Οθωμανική διοίκηση της Θεσσαλονίκης του Σαμπρή – πασά τη δεκαετία του 1860 αποφάσισε το γκρέμισμα των τειχών της πόλης για τρεις λόγους.
Κατ αρχήν για λόγους υγιεινής – δεν έφτανε ο Θαλασσινός αέρας στη πόλη με αποτέλεσμα να υποφέρει ο πληθυσμός από διάφορες επιδημικές ασθένειες.

Το ΚΑΣ έδωσε εντολή να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών!

Σε μια απόφαση σκάνδαλο, της οποία το βάρος επωμίζεται στο ακέραιο η κυβέρνηση, κατέληξε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αποχαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α των Θερμοπυλών, σε ζώνη Β, ώστε να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του χώρου για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΚΑΣ αποχαρακτηρίζεται έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, δύο ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι.
Δεδηλωμένη επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από “προϋποθέσεις”, θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων.

Στο βόρειο Σουδάν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλές πυραμίδες

Αποδεικτικά στοιχεία για την στενή σχέση των αρχαίων πολιτισμών, της μεγάλης Αιγύπτου και του βασιλείου του Μεροέ, βρέθηκαν στο βόρειο Σουδάν.
Στην έρημο της Νουβίας οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 35 ταφικές πυραμίδες, που χτίστηκαν περίπου πριν από 2.000 χρόνια. Σε έναν από τους τάφους βρέθηκε μια πλάκα με αναφορά στον

Το ήθος στους αρχαίους Έλληνες

Για ν’ αρχίσουμε με το σημαντικότερο, το ήθος, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ηθικοί όσο ήταν και ανήθικοι. Αυτοί ουσιαστικά πρωτοδίδαξαν στον κόσμο τι είναι ελευθερία και υπευθυνότητα, πατριωτισμός και ευσέβεια. 
Ωστόσο, μάταια θ’ αναζητήσει κανείς στους αρχαίους Έλληνες το σημερινό αίσθημα του δικαίου. Μ’ εξαίρεση μερικούς ποιητές και φιλόσοφους, τους έλειπε η συναίσθηση ότι το έγκλημα είναι απορριπτέο για λόγους αρχών. Σύμφωνα με μια γενική αντίληψη, που ο απόηχός της ήταν αισθητός και σε πολύ μεταγενέστερες εποχές, το έγκλημα είναι μια ιδιωτική υπόθεση που αφορά τον θύτη και το θύμα.
Ακόμα και ο φόνος μπορούσε να μείνει ατιμώρητος: αν το θύμα συγχωρούσε πριν πεθάνει τον φονιά του, οι συγγενείς δεν δεσμεύονταν πια από το χρέος της κατηγορίας (που την απάγγελλαν αυτοί, όχι το κράτος).

Αναβάλλεται η εκτόξευση της πρώτης αποστολής της NASA στον ήλιο λόγω τεχνικού προβλήματος

Οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν τελικά μια έκτακτη τεχνική ανωμαλία, που οδήγησε στην αναβολή για 24 έως 48 ώρες της εκτόξευσης του Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, πρόκειται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.Η εκτόξευση θα γίνει την Κυριακή ή τη Δευτέρα -αν δεν υπάρξει νέο πρόβλημα- από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance.