Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Αριστοτέλης και Θεόφραστος

Ο επίγονος του μεγάλου φιλοσόφου που έκανε την Περιπατητική Σχολή κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα του ελληνικού κόσμου.

Μαθητής του Λεύκιππου και του Πλάτωνα αργότερα, ο φιλομαθής Θεόφραστος ο Ερέσιος γνώρισε τον Αριστοτέλη στην πλατωνική Ακαδημία σε κάτι που έμελλε να γίνει μια σχέση ζωής.

Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε την ευφυΐα και τη δίψα για γνώση του Θεόφραστου και τον έχρισε μαθητή του, περιβάλλοντάς τον με πατρική αγάπη. Ενδεικτικό της εκτίμησης που έτρεφε μάλιστα στον μαθητή του ο Αριστοτέλης, όταν κατηγορήθηκε για ασέβεια το 323 π.Χ. και αναγκάστηκε να καταφύγει στη Χαλκίδα, άφησε στον Θεόφραστο τη βιβλιοθήκη του και του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση της Περιπατητικής Σχολής του!

Πως ο Δίας εμβάλει τη νοητική για να ξεκινήσει τη δημιουργική

Το όνομά του είναι διττό, όπου το Δίας δηλώνει την αιτίαν "διά" της οποίας έγιναν τα πάντα που είναι η πατρική του αγαθότητα, ενώ το Ζεύς την "ζωογονία" των πραγμάτων που τις πρώτες αιτίες τους μέσα στο σύμπαν ο δημιουργός συμπεριέλαβε εκ των προτέρων κατά τρόπο ενιαίο. (Πρόκλου Κρατύλος 101,20)

Ο Δίας έλαβε την πιο υψηλή βαθμίδα της Δημιουργικής τριάδας, κατευθύνοντας από ψηλά από  την περιοχή του νου, τις ψυχές και τα σώματα "φροντίζοντας τα πάντα". Αναφερόμαστε στο απόσπασμα του Φαίδρου:

"Ο Ζεύς μέγας ηγεμών εις τον Ουρανόν, διευθύνων πτερωτόν άρμα, πρώτος πορεύεται κανονίζων τα πάντα και φροντίζων δι’αυτά. Τον ακολουθεί στρατιά θεών και δαιμόνων διηρημένη εις ένδεκα τάγματα, διότι μόνον η θεά Εστία παραμένει μέσα εις τον οίκον των αθανάτων. Οι άλλοι δε από τους δώδεκα θεούς,  όσοι είναι ταγμένοι άρχοντες των άλλων ταγμάτων προηγούνται κατά την ορισθείσα σειρά." (Φαίδρος 246e-247).

Τα παιδιά του Ηρακλή

Στην Ελληνική μυθολογία, και γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο Ηρακλείδες αναφέρονται οι γιοί του Ηρακλή και οι απόγονοί τους.

Πολλοί βασιλικοί οίκοι στην αρχαία Ελλάδα ανήγαν την καταγωγή τους μέχρι τον ένδοξότερο ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των βασιλέων της Μακεδονίας, τους οποίους μιμήθηκαν και όλες σχεδόν τις δυναστείες των ελληνιστικών κρατών.

Με τη στενότερη σημασία του όρου, Ηρακλείδες είναι οι απόγονοι του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, με την κάθοδο των οποίων στην Πελοπόννησο σχετίζεται η άφιξη των τελευταίων Δωριέων στην Ελλάδα.

Το Γένος των Ελλήνων και η ονομασία λαός απ’ τη λέξη λάας που σημαίνει πέτρα

Η Ελληνική μυθολογία» γραμμένη το 150πχ, από τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο γραμματικό προς χρήση των μαθητών της εποχής.

Βιβλίο Α

VII. Ο Προμηθέας έπλασε τους ανθρώπους με χώμα και νερό και τους χάρισε τη φωτιά κρυφά απ’ το Δία, κρύβοντας την σε νάρθηκα. Όταν το έμαθε ο Δίας διέταξε τον Ήφαιστο να καρφώσει το σώμα του στον Καύκασο, σ’ ένα βουνό της Σκυθίας.
Και ο Προμηθέας πράγματι καρφώθηκε και έμεινε εκεί δεμένος πολλά χρόνια. Κάθε μέρα ένας αετός ορμούσε και του έτρωγε το συκώτι, που μεγάλωνε πάλι τη νύχτα. Έτσι τιμωρήθηκε απ’ τους Θεούς, επειδή έκλεψε τη φωτιά μέχρι τη στιγμή που κατέφθασε ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε. Αλλά αυτά ανήκουν στο κεφάλαιο του Ηρακλή.

Η εξαφάνιση του Παλίμψηστου του Αρχιμήδη και η μετέπειτα δημοπρασία του μέχρι να καταλήξει στο Walters Art Museum στη Βαλτιμόρη

Επρόκειτο για ένα μυστηριώδες χειρόγραφο του Αρχιμήδη, χαμένο για …αιώνες. Ακόμα κι όταν βρέθηκε ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί! Τώρα όμως αποκάλυψε μυστικά που…αλλάζουν την σύγχρονη ως τώρα άποψη για το βάθος της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής σκέψης.

Το χειρόγραφο, γνωστό με το όνομα «Archimedes Palimpsest», περιέχει μεταξύ άλλων το μοναδικό αντίγραφο των «Θεωρημάτων Μηχανικής» του Αρχιμήδη, στο οποίο ο αρχαίος “Eλληνας μαθηματικός εξηγεί πώς χρησιμοποιούσε μηχανικά μέσα για να αποδείξει κάποια μαθηματικά του θεωρήματα.

Κατερίνα Περιστέρη: “Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Αμφίπολη”

Πικραμένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού εμφανίστηκε σε συνέντευξή της η Κατερίνα Περιστέρη! Ύμνοι σε Τζιτζικώστα και Ζαγοράκη από την αρχαιολόγο.

Η Κατερίνα Περιστέρη  λίγο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμφίπολη, τον οποίο ξενάγησε, ανταποκρινόμενη σε έκκλησή του.
«Ξέρετε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η μικροψυχία τους (σ.σ. εννοεί των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού); Μέχρι το σημείο να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής! Σε ποιον; Σε μένα! Και πού; Στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια. Αλλά φυσικά δεν τους πέρασε! Βρήκα τρόπο και μπήκα! Και θα μπαίνω όποτε είναι αναγκαίο! Όχι επειδή αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος μου ανήκει! Δεν ανήκει ούτε σε εμένα ούτε σε οποιονδήποτε άλλον περαστικό, ανήκει στον ελληνισμό! Νομίζω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μία ακόμη ακριβή περιγραφή της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στο έδαφος της οποίας κατοικούν άνθρωποι που δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν προσπάθειες, αγώνες, αγωνίες και επιστημονικές διαδρομές... Θα μου πείτε, αυτό είναι κάτι νέο;

ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.



Με την παρακάτω απόφαση σφραγίζεται ο παράνομος λατρευτικός χώρος που είχε στηθεί από τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, εντός του εντευκτηρίου του συλλόγου. Ένα μπράβο σε όποιους ενεπλάκησαν σε αυτή την σφράγιση του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ λατρευτικού χώρου.
Κατ΄αντιστοιχία θα μπορούσε οποιοσδήποτε να λειτουργήσει εκκλησία μέσα στην Τουρκία χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια; Όχι βέβαια.