Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του δυτικού Νείλου

Ανοδική η πορεία του θανατηφόρου όπως αποδεικνύεται ιού του Δυτικού Νείλου που πλήττει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό έχει ανέβει στους 27.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων:
«Από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 20/09/2018, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Αποχώρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει η Ρωσία

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λίλιαν Μόρο Πασκέ δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Στρασβούργου.
«Κουραστήκαμε να είμαστε τα αγοράκια και τα κοριτσάκια που τα μαλώνουν. Σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σας το λέω ειλικρινά», δήλωσε η Ματβιένκο απευθυνόμενη στην πρόεδρο της ΚΣΣΕ Λίλιαν Μόρι Πασκέ κατά τη συνάντηση τους στην Αγία Πετρούπολη, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή είναι η κατάντια μας – Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!

Αλαλούμ επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση ότι η λίστα του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και είχε ως στόχο το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης εμπεριέχει και… αρχαία, με τους αρχαιολόγους να αντιδρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης των μνημείων και το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι από τη μεταβίβαση ακινήτων εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι! Τώρα η κυβέρνηση «τρέχει» να τα εντοπίσει, ώστε να τα απεντάξουν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, ενώ σχετική ερώτηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.
Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπερταμείο. Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση.

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ στη ΡΩΣΙΑ για το ΧΡΥΣΟ! Αγοράζουν σαν τρελοί!

Αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2018 ο όγκος των αποθεμάτων του νομισματικού χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Τον Αύγουστο του 2018 αγοράστηκαν περίπου 31 τόνοι χρυσού, αναφέρει η Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι σε διάστημα ενός μηνός αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 1,6%.

Η δομή του Σπαρτιατικού στρατού

Ο σπαρτιατικός στρατός δεν αποτελείτο μόνο από Σπαρτιάτες αλλά και από άλλους Λάκωνες. Η ραχοκοκαλιά του όμως ήταν οι Σπαρτιάτες όμοιοι, οι οποίοι στρατεύονταν από το εικοστό μέχρι και το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Η δομή του σπαρτιατικού στρατού άρχισε να αλλάζει περίπου στις αρχές του 8ου αιώνα, με την εμφάνιση της φάλαγγας. Η φάλαγγα ήταν επιμήκης παράταξη η οποία είχε βάθος από τέσσερις έως δώδεκα άνδρες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την νέα και μεγάλη στρογγυλή ασπίδα που κάνει την εμφάνιση της εκείνη την εποχή, και αντικαθιστά την οκτάσχημη δερμάτινη ασπίδα. Η φάλαγγα συνήθως είχε βάθος οκτώ ανδρών, αν και μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με την περίσταση.

Πριν από 3.000 χρόνια μια γυναίκα από την Κρήτη «έσπασε το καλούπι» και έγινε η μόνη γνωστή- γένους θηλυκού- κεραμοποιός στην αρχαιότητα

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα επάγγελμα βαθιά ανδροκρατούμενο. Πριν από 3.000 χρόνια μια γυναίκα από την Κρήτη «έσπασε το καλούπι» και έγινε η μόνη γνωστή- γένους θηλυκού- κεραμοποιός στην αρχαιότητα. Το πόρισμα, βασισμένο σε μια μακροσκελή βιομηχανική ανάλυση των σκελετικών υπολειμμάτων της, φωτίζει την αυξημένη συμμετοχή και τους πολυδιάστατους ρόλους που διαδραμάτιζαν οι γυναίκες σε ορισμένα μέρη του κλασσικού κόσμου.

Η αγγειοπλάστης, που έζησε γύρω στα 50 χρόνια όπως υπολογίζεται, θάφτηκε στην αρχαία Ελεύθερνα, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, τη θρυλική γενέτειρα του Δία. Η περίτεχνη αγγειοπλαστική στους τάφους εκεί, υποδηλώνει ότι έζησε μεταξύ 900 π.Χ και 650 π.Χ, μετά την πτώση των Μινωικών και Μυκηναϊκών πολιτισμών (που απεικονίζονται παραπάνω) και προς το τέλος των λεγόμενων ελληνικών «Σκοτεινών Αιώνων».

Τι ήταν τα “τραγήματα” που βρέθηκαν σε μινωική έπαυλη της Κρήτης

Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.

Τι είναι: Τα αφυδατωμένα φρούτα της συκιάς, του φυλλοβόλου δέντρου που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρα μας. Τα δημιούργησε η ανάγκη του ανθρώπου να τα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απίστευτη ανακάλυψη πάνω σε απολίθωμα ζώου που έζησε πριν από 558 εκατ. χρόνια

Μόρια λίπους σε απολίθωμα που ανήκει στο αρχαιότερο γνωστό ζώο, το οποίο έζησε πριν περίπου 558 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, ανακάλυψε μία διεθνής επιστημονική ομάδα.
Το παράξενο πλάσμα με την ονομασία Dickinsonia είχε μήκος έως 1,4 μέτρα, οβάλ επίπεδο σχήμα και αποτελούσε μέρος της μορφολογικά και λειτουργικά περίεργης πανίδας της λεγόμενης Εδιακάριας περιόδου. Αυτά τα πλάσματα έζησαν πριν από 575 έως 541 εκατομμύρια χρόνια και προηγήθηκαν κατά 20 εκατομμύρια χρόνια της Κάμβριας «έκρηξης» των πιο πολύπλοκων ζώων στον πλανήτη μας. Έχουν χαρακτηρισθεί «παράξενα σαν ζωή από άλλο πλανήτη», γι' αυτό είναι αβέβαια και αμφισβητούμενη η θέση τους στο δέντρο της ζωής.

Πλαγγόνες: Το παιχνίδι των κοριτσιών στην Αρχαία Ελλάδα

Η πλαγγόνα,  ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών στην αρχαία Ελλάδα  και ο πρόδρομος της σύγχρονης μηχανικής κούκλας. Ευρήματα από πλαγγόνες έχουμε στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στην Μακεδονία  δηλαδή  είτε στην ηπειρωτική και νησιώτικη χώρα.

Δεν γνωρίζουμε πότε έγινε η εμφάνιση τους, ευρήματα τους έχουμε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ και φαίνεται ότι το παιχνίδι αυτό προέρχεται από τα θρησκευτικά ειδώλια όπως αποδεικνύει η ανεύρεσή τους σε ιερά αλλά με το πέρασμα των χιλιετιών εξελίχτηκε σε κοριτσίστικο παιχνίδι.

Τι Συνέβη στο Γιγαντιαίο Σκελετό της Κεφαλλονιάς 4.000 ετών που Βρέθηκε το 1937;

Το χωριό Λιβάδι της Κεφαλλονιάς βρίσκεται στη χερσόνησο της Παλλικής, στο σημείο όπου βρίσκεται ο ομώνυμος υδροβιότοπος. Είναι χωριό με περίπου 100 μόνιμους κατοίκους, πολύ κοντά στο Ληξούρι, την μεγάλη πόλη της χερσονήσου.
Εκεί κοντά υπήρχαν οι αγροτικές φυλακές του νησιού, ένα μέρος όπου οι κρατούμενοι έπρεπε να εργαστούν σε ένα αγρόκτημα ή γενικά να παράγουν δημόσιο κοινωφελές έργο. Λειτούργησαν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ο σεισμός του 1953 αρχικά και έπειτα του 2014 κατέστρεψαν εκ θεμελίων ότι είχε απομείνει από τις αγροτικές φυλακές.

Το TESS ανακάλυψε στα 60 έτη φωτός έναν πλανήτη που βράζει!

Τον πρώτο πλανήτη του ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ο νέος «κυνηγός» εξωπλανητών της NASA, που είχε εκτοξευτεί φέτος τον Απρίλιο.
Πρόκειται για μια καυτή υπερ-Γη γύρω από το άστρο Pi Mensae, γνωστό και ως HD 39091, έναν κίτρινο νάνο που μοιάζει με το δικό μας άστρο και βρίσκεται στον αστερισμό της Τράπεζας (Mensa), σε απόσταση σχεδόν 60 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη.
Στο παρελθόν είχε ανακαλυφθεί ένας αέριος γίγαντας εξωπλανήτης γύρω από το άστρο Pi Mensae, ο Pi Mensae b, ο οποίος είναι περίπου δεκαπλάσιος του Δία.
Ο νέος εξωπλανήτης Pi Mensae c, έχει διάμετρο περίπου διπλάσια της Γης και μάζα σχεδόν πενταπλάσια.

Θρακιώτης γίγαντας 4.000 χρόνων βρέθηκε στην Βουλγαρία!

Θρακιώτης γίγαντας 4.000 χρόνων βρέθηκε στην Βουλγαρία! Σε τύμβο ύψους περίπου 7 μ, και διαμέτρου περίπου 100 μέτρων! Θαμμένος μαζί με ένα χέρι άλλου ανθρώπου! Το «δεξί του χέρι» ή το χέρι του δολοφόνου του;

Παράξενες «Προφητείες» από τον Μέγα Αλέξανδρο ως την 11η Σεπτεμβρίου που ΒΓΗΚΑΝ ΑΛΗΘΙΝΕΣ

Προφητείες έχουμε ακούσει όλοι πολλές, αλλά δεν τις πιστεύουμε σχεδόν ποτέ…
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια προαισθήματα και προφητείες οι οποίες έχουν βγει όντως αληθινές…
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Στο βιβλίο της «Μηνύματα, σημάδια, επισκέψεις και προαισθήματα από τους αγαπημένους μας που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου», μια χήρα θύματος των επιθέσεων αναφέρει ότι πολλά θύματα είχαν κακό προαίσθημα την ημέρα εκείνη.
Ο άντρας της είχε ίλιγγο εκείνο το πρωί καθώς έφυγε για τη δουλειά. Και πολύ πριν τις επιθέσεις, μιλούσε συχνά για την πιθανότητα επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και πρότεινε τρόπους διαφυγής κι εκκένωσης στην περίπτωση αυτή.

Το ΥπερΗφαίστειο Yellowstone Ετοιμάζεται να Μπει στο Χορό με ΥπερΕκρήξεις

Το ηφαίστειο του Yellowstone είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη και πολλοί θεωρούν ότι εφόσον ενεργοποιηθεί σθεναρά τότε θα φέρει μεγάλες καταστροφές, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά ίσως και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το Εθνικό Πάρκο του Yellowstone βρίσκεται στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών και απλώνεται στις «γωνίες» των Wyoming,  Idaho και Montana.. Σύμφωνα με την express.co.uk, o εμπειρογνώμονας ηφαιστείων Larry Mastin της USGS προέβλεψε ότι το υπερηφαίστειο Yellowstone είναι πιθανό να ξεσπάσει μέχρι και 1.000 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας εξαιτίας των προηγούμενων υπερεκρήξεων στην περιοχή.

ΑΣΦΑΛΗΣ Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας - Οι χειριστές χρειάστηκε να κάνουν αναγκαστική προσγείωση - πρόκειται για ένα ελικόπτερο ελικόπτερο τύπου ΝΗ 300 C.

Πότε έρχονται οι νέες ταυτότητες

Οι ελληνικές ταυτότητες βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται και φέτος «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στην ταυτότητα.