Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι Ιπτάμενες μηχανές του Αισχύλου

Ο Αισχύλος ήταν Τραγικός ποιητής. Γεννήθηκε το 525 π.Χ. ή το 524 π.Χ. στην Ελευσίνα. Ήταν γόνος του ευγενούς γαιοκτήμονα Ευφορίωνα, του γένους των Κοδριδών, ενώ παρουσιάστηκε νωρίς στους δραματικούς αγώνες, κατά την 70η Ολυμπιάδα (499/496 π.Χ.), όταν διαγωνίσθηκε εναντίον των δραματικών ποιητών Πρατίνα και του Χοιρίλου. Ήταν Αθηναίος πολίτης που μετείχε στις μάχες κατά των Περσών, ενώ είχε και δυο αδέλφια, που επίσης πολέμησαν στη μάχη του Μαραθώνα, τον Αμυνία και τον Κυναίγειρο.

Ο τελευταίος μάλιστα πέθανε στον Μαραθώνα στη προσπάθεια του να κρατήσει με τα χέρια του, καθώς ήταν χειροδύναμος και πιθανότατα παλαιστής, ένα πλοίο των Περσών πριν βγει στα ανοιχτά. Αυτή η συμμετοχή του απηχεί στον θεατρικό και ποιητικό στίβο αυτή ακριβώς την ιστορική στιγμή της πόλεως, την ερμηνεύει ιδεολογικά, πολιτικά και φιλοσοφικά και ερμηνεύεται από αυτήν. Στο έργο του συμπυκνώνεται η έννοια του δικαίου, καθώς και η συνείδηση του ποιητή ως μαχόμενου πολίτη. Σύμφωνα με τον G. Thomson ο Αισχύλος ήταν οπαδός του Πυθαγόρα και τα δράματά του είναι γεμάτα πυθαγόρειες ιδέες.

Πάτρα: Κίνδυνος από σύννεφο σκόνης αμιάντου, μετά την κατάρρευση οροφής! SOS από γιατρούς

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν
- Ο νεκρός είναι Αλγερινός, περίπου 30 ετών
- Από το 2008 το κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της Πάτρας έχει προκαλέσει το μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης που κάλυψε την περιοχή, μετά την κατάρρευση οροφής στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, που οδήγησε στο θάνατο ενός Αλγερινού πρόσφυγα και των τραυματισμό άλλων δύο ανθρώπων. Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με το tempo24, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει και έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Επιστήμονες δημιούργησαν λεπτομερή χάρτη της ύλης και ενέργειας του σύμπαντος

Ένα νέο και πιο ακριβή από κάθε προηγούμενο χάρτη της ύλης του σύμπαντος δημιούργησαν οι επιστήμονες. Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει την ορθότητα των έως τώρα βασικών θεωριών της κοσμολογίας για την εξέλιξη του σύμπαντος, δηλαδή του μοντέλου ΛCDM ή Lambda-CDM, όπου Λάμδα είναι η κοσμολογική σταθερά με την οποία επεκτείνεται συνεχώς το σύμπαν και CDM-Cold Dark Matter είναι η κρύα σκοτεινή ύλη.
Ο χάρτης (Dark Energy Survey), που παρουσιάσθηκε από τη μεγάλη διεθνή ερευνητική κοινοπραξία Dark Energy Consortium (DES) σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στο Εργαστήριο Fermilab, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», βασίσθηκε στη μελέτη άνω των 26 εκατομμυρίων γαλαξιών του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου της Γης, περισσότερων από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, δείχνει πώς η κατανομή των γαλαξιών στο σύμπαν έχει αλλάξει κατά τα τελευταία επτά περίπου δισεκατομμύρια χρόνια (σχεδόν η μισή ηλικία του σύμπαντος).

Προχωράει ακάθεκτος ο ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη διάλυση της παιδείας στρέφεται με λύσσα εναντίον της οικογένειας με θεσμοθέτηση γάμου ομοφυλόφιλων και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα συγκεκριμένα θέματα αναφέρονται ρητά στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στις 28 και 29 Ιουλίου αναφορικά με τη διεθνή οικονομική και πολιτική συγκυρία, τους άξονες του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο και τη στρατηγική πολιτική μακράς πνοής του κόμματος.
Το κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι πλέον «ώριμο να προχωρήσουμε και σε τομές όπως ο πολιτικός γάμος των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία».

Ο Δίας – Το Μυστήριο με τον Επίγειο Άντρα της Αυστραλίας

Δείτε ένα τεράστιο σχεδιάγραμμα που το βλέπει κάνεις μόνο από αεροπλάνο να βρίσκεται στην έρημο της Αυστραλίας.
Δεν μοιάζει καταπληκτικά με το αρχαίο άγαλμα που βρίσκεται στην Ελλάδα;

Ποιοι το κατασκεύασαν τόσο τεράστιο που να φαίνεται μόνο από ψηλά, γιατί το κατασκευάσανε και ποιος αντέγραψε τον άλλον;
Δεν νομίζεται ότι υπάρχει πολύ μυστήριο; Πήγαν αρχαίοι Έλληνες στην Αυστραλία;

Δείτε την σημαντικότερη αμερικανική βάση που δεν αναφέρεται πουθενά

Βασικό κομμάτι του δικτύου των αμερικανικών βάσεων στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών είναι η βάση του Ramstein στη Νοτιοανατολική Γερμανία.
Σχεδόν αθόρυβα, αφού σπάνια γίνεται αναφορά σε αυτή από τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, η βάση του Ramstein είναι η πιο σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με τους Ρώσους εκεί βρίσκεται το κέντρο που καταλήγουν τα δεδομένα των drone που πλήττουν στόχους στο Afghanistan και καθοδηγούνται από χειριστές στη Nevada των ΗΠΑ.

Η εσωτερική σημασία της λέξης Γενέθλια. Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας

Η πανίερη ελληνική γλώσσα μας αποκαλύπτει με την υψίστης θεολογικής-εσωτερικής σημασίας λέξη Γενέθλια τα εξής:

Γενέθλια : Γένεσις δηλαδή η αρχή η εκκίνηση το ξεκίνημα του Άθλου. Και γι αυτό το λόγο γράφεται με ένα ν. Δεν ετυμολογείται η λέξη Γενέθλια από την λέξη Γέννηση που γράφεται με δύο ν που όπως γνωρίζουμε νοηματοδοτεί την πράξη της γεννήσεως

Άρα η θεολογική σημαντική των Γενεθλίων εννοιοδοτεί την πραγματική εσωτερική λειτουργία που ενεργοπoιείται κατά την εκάστοτε γέννηση μας, το ότι δηλαδή, η ψυχική μας εξέλιξη απαιτεί να επιτελέσουμε σε κάθε ενσάρκωση μας με επιτυχία τους αντίστοιχους πνευματικούς άθλους για την τελική μας αναγωγή.

Αλβανική προβοκάτσια με στόχο ένοπλη ένταση μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων καταγγέλλει σερβική εφημερίδα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας ανησυχούν για κίνδυνο εντάσεων μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων με αφορμή τους Αλβανούς, γράφει η εφημερίδα Večernje Novosti του Βελιγραδίου.
Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναπαράγει το Βαλκανικό Περισκόπιο, έχει εμπλακεί και ένα μέρος της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Το σχέδιο, γράφει η εφημερίδα, είναι ότι καλά οπλισμένες ομάδες Αλβανών θα αναπτυχθούν στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων.
Φαίνεται ότι προφανώς θα είναι ντυμένοι με στολές της σερβικού στρατού και της αστυνομίας.
Σκοπός τους είναι να διασχίσουν τα σύνορα των Σκοπίων και να εισβάλλουν στην επικράτεια και να εγκατασταθούν σε περιοχές της, σύμφωνα με τους Σέρβους πληροφοριοδότες.

Το Εθνικό Κράτος της «4ης Αυγούστου» του Ιωάννη Μεταξά- Τα έργα και η ανασύσταση της κοινωνίας

Το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου του 1936 παραμέρισε δημοκρατικές διατάξεις του πολιτεύματος θέτοντας τέλος στην συνεχιζόμενη παρακμιακή, χαοτική και πολιτική αναρχία που είχε εδραιωθεί στα πολιτειακά πράγματα. Με ηγέτη τον Ιωάννη Μεταξά, δημιουργήθηκαν υγιείς βάσεις επάνω στις οποίες θα κτιζόταν ένα νέο κράτος και κοινωνία, που όπως κατονόμαζε ο ίδιος ο Ι.Μεταξάς θα ήταν ο «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός».
Η νεολαία εντάχθηκε μαζικά στις τάξεις της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας, όπου ήταν και το μόνο οργανωμένο πολιτικό στήριγμα της διακυβέρνησης, ενώ ο στρατός και η άμυνα αναβαθμίστηκαν σημαντικά, σε σημείο λίγο αργότερα να κατατροπώσει τα φοβερά Ιταλικά στρατευματα του Μ.Μουσολίνι.

Κύπρος: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος σε ανασκαφή το νοσοκομείο της Αθαλάσσας

Μπροστά σε μια μακάβρια ανακάλυψη βρέθηκαν επιτήμονες στην Κύπρο.
Τα οστά, τα θραύσματα από βόμβες και τα μικρά κομμάτια ενδυμάτων βρέθηκαν σε σημείο δίπλα από το θάλαμο «5» και πλέον τοποθετούνται πλησιέστερα στο Γενικό Νοσοκομείο από ό,τι στο Ψυχιατρείο.
Μετά τις εξελίξεις θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσουν οι εκσκαφές. Επιστήμονες εντόπισαν τα αντικείμενα, θαμμένα σε βάθος περίπου τριών μέτρων, στον χώρο όπου πιστεύεται βρίσκεται ο ομαδικός τάφος, πίσω από το νεκροτομείο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η απάντηση του Έλληνα πρέσβη στις φαιδρότητες του γερμανικού Τύπου:«Η Αντιγόνη δεν εξαγοράζεται ούτε με δισεκατομμύρια»

Στις φαιδρότητες της FAZ απάντησε με επιστολή με τίτλο «Πόσα δισεκατομμύρια αξίζει για μας η Αντιγόνη;», ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία,Θ. Δασκαρόλης και δείχνει πως το ελληνικό πνεύμα δεν καταπατάται με τίποτα και ο ίδιος δεν επιτρέπει κανενός είδους προσβολής για τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ο Uwe Walter», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δασκαρόλης, «υποστηρίζει στην κριτική του "Πόσα δισεκατομμύρια αξίζει για μας η Αντιγόνη;" (FAZ της 4ης Ιουλίου) επί της μελέτης της Johanna Haninks “The Classical Debt» ότι το ελληνικό “nation building” έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα, ωστόσο ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζονται μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Έλληνες και ταυτίζονται με τον Ελληνισμό. Στην μακρά του ιστορία ο ελληνικός λαός θεμελίωσε την ύπαρξη και τον πολιτισμό του σ’ ένα ισχυρό φρόνημα αντίστασης: κατά των Περσών στην αρχαιότητα, του οθωμανικού δεσποτισμού, της Wehrmacht στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, της αυθαιρεσίας των χρηματαγορών στις μέρες μας. Θέλουμε δεν θέλουμε, συνιστά κι αυτό προσφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Σαν σήμερα 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1865 καθιερώθηκε o Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας

Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857), οι δύο πρώτες στροφές του οποίου σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου (1795-1872), αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966).
Ο Ύμνος εις την Ελευθερία γράφτηκε από τον 25χρονο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. «…Δε θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στο Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο…» (Ο θάνατος του βοσκού), έγραφε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση την ίδια εποχή.

Μια Ελληνίδα πίσω από την ανακάλυψη της αρχαιότερης οικογένειας αστεροειδών

Ευρωπαίοι αστρονόμοι -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα- ανακάλυψαν μία άγνωστη έως τώρα αρχαία οικογένεια αστεροειδών, που βρίσκεται στη ζώνη μεταξύ Άρη και Δία. Είναι η αρχαιότερη σε αυτή την περιοχή, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι αστεροειδείς και μετεωρίτες που κατά καιρούς πέφτουν στη Γη.
Οι εν λόγω πολύ σκοτεινού χρώματος αστεροειδείς εκτιμάται ότι έχουν ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή είναι παλαιοί σχεδόν όσο το ίδιο το ηλιακό σύστημά μας, που έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών. Πρόκειται για μια από τις γηραιότερες οικογένειες αστεροειδών που έχει ποτέ εντοπισθεί, ένα είδος απολιθώματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες Οι περισσότερες οικογένειες αστεροειδών έχουν ηλικία περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών.

Έξαλλη η Μέρκελ: Πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας αξιώνει η Πολωνία

Η Βαρσοβία φαίνεται έτοιμη να θέσει θέμα επανορθώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής 1939-1945. Σύμφωνα με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος PiS, η Επιστημονική Υπηρεσία της πολωνικής βουλής εξετάζει τη νομική υπόσταση ενός τέτοιου αιτήματος έναντι της Γερμανίας. Το σχετικό πόρισμα θα παρουσιαστεί στις 11 Αυγούστου.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο ισχυρός άνδρας της πολωνικής πολιτικής, ο πρόεδρος του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, είχε ανακοινώσει μια «ιστορική αντεπίθεση» της χώρας του. «Μιλάμε για τεράστια ποσά», είχε πει ο κ. Κατσίνκσι σε ραδιοφωνική συνέντευξη, «αλλά και για το γεγονός ότι η Γερμανία αρνούνταν για πολλά χρόνια να αναλάβει την ευθύνη για το B' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος των πολωνικών αξιώσεων. Μια παλαιότερη εκτίμηση που αφορούσε μόνο τις καταστροφές στη πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία έκανε λόγο για 45,3 δισ. δολάρια (38 δις ευρώ).

Απίστευτο: Η κυβέρνηση καταργεί την έπαρση της ελληνικής σημαίας και τον εθνικό ύμνο στα σχολεία!

Ανεξάντλητο το Υπουργείο Παιδείας από αντεθνικές πράξεις: Επιχείρησαν να κόψουν και την προσευχή, αλλά τους «φρέναρε» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρει το ΣτΕ – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και με προφανή πρόθεση να καταλύσουν καθετί που παραπέμπει στην Πατρίδα, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διά του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σταματά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας καθώς και την ωδή του Εθνικού Ύμνου από το ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.
Αφού προσπάθησαν, με διάφορα νομικίστικα «τερτίπια», να κόψουν και την πρωινή προσευχή στα σχολεία, και αφού κατόρθωσαν να σταματήσουν το κριτήριο της αριστείας για την επιλογή των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις, οι «φωστήρες» του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τις δήθεν μεταρρυθμίσεις τους, καταργώντας το εθνικό σύμβολο της Πατρίδας μας!

Γαλλική έρευνα: «Οι Άνθρωποι Προήλθαν από Άλλους Γαλαξίες»

Οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί από ύλη που ταξίδεψε δισεκατομμύρια μίλια από άλλους γαλαξίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/7/17) στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
«Έως και τα μισά από τα άτομα που μας περιβάλλουν – στο ηλιακό σύστημα, στη Γη και μέσα σε κάθε έναν από εμάς – δεν προέρχονται από τον δικό μας γαλαξία, αλλά από άλλους που είναι έως και ένα εκατομμύριo έτη φωτός μακριά», δήλωσε ο Κλοντ-Αντρέ Φοσέρ-Γκιγκέρ του Weinberg College of Arts and Sciences που συμμετείχε στη σύνταξη της έρευνας.
Μέσω τρισδιάστατων προσομοιώσεων οι ερευνητές έδειξαν ότι οι σουπερνόβα, τα αστέρια που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, όταν εκρήγνυνται εκλύουν μεγάλες ποσότητες αερίων, ένα φαινόμενο που είναι ικανό να ωθήσει άτομα από τον έναν γαλαξία στον άλλο.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ασθενείς παρουσίασαν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση! Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Δύο οι θάνατοι στη χώρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα "κοινά" κουνούπια
- Το νέο θύμα διέμενε στον ίδιο νομό όπου έχασε τη ζωή της πριν από αρκετές ημέρες και μια άλλη 90χρονη γυναίκα
- Δύο ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα, σε ΜΕΘ
- Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί φέτος - Οκτώ εξ αυτών παρουσίασαν σοβαρότατα συμπτώματα
- Σύσκεψη και συνεχείς ενημερώσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του φαινομένου
- Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου - Διαβάστε τα μέτρα πρόληψης
Για ακόμα έναν θάνατο γυναίκας άνω των 80 ετών, ο οποίος αποδίδεται σε επιπλοκές από τη νόσο του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ.