Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Eκτυφλωτικό φως φοβίσε τους Σπαρτιάτες που ήθελαν να καταλάβουν τον Πειραιά

Ένα εκτυφλωτικό φως, ανάλογο με αυτό που έβλεπαν οι μυούμενοι στο ιερό της Ελευσίνας, κατά την εποχή του πολέμου του Αγησιλάου εναντίων των Αθηναίων και των συμμάχων τους έκανε τους Σπαρτιάτες που ήθελαν να καταλάβουν τον Πειραιά, να τρομοκρατηθούν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο Βίο του Αγησιλάου, κάποιος Λάκων Σφοδρίας, άνδρας τολμηρός και φιλόδοξος και πιστεύοντας ότι ο Φοιβίδας έγινε ένδοξος με το κατόρθωμα της κατάληψης της Καδμείας, σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ ωραιότερο και λαμπρότερο αν καταλάμβανε ο ίδιος τον Πειραιά και αφαιρούσε από τους Αθηναίους τη θαλάσσια κυριαρχία.

Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ!

 Νέα έρευνα δείχνει ότι το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να πρασινίσει ακόμη και το πιο αφιλόξενο περιβάλλον στα πέρατα της γης. Μια ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι στην Ανταρκτική η χλωρίδα αυξάνεται και εξαπλώνεται γρήγορα, σε μια ήπειρο που όταν ακούμε το όνομά της, μας έρχεται στο νου μια αχανής έκταση σκέτου πάγου στο κάτω άκρο του πλανήτη.

"Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία περίπου 50 χρόνια στην Ανταρκτική Χερσόνησο είχε δραματική επίδραση στην ανάπτυξη βρύων στην περιοχή", εξηγεί ο Δρ. Matt Amesbury, του Πανεπιστημίου του Exeter. "Εάν αυτό συνεχιστεί και σε συνδυασμό με την αύξηση των εκτάσεων που δεν καλύπτονται από πάγο λόγω της συνεχούς υποχώρησης των παγετώνων, η Ανταρκτική Χερσόνησος θα είναι μια πολύ πιο πράσινη περιοχή στο μέλλον".

Εντολή έναρξης πυρών κατά τουρκικής κορβέτας στο Βόρειο Αιγαίο!

Στο «παρά 1΄» αποφεύχθηκε «θερμό» επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και τουρκικών πλοίων τα οποία επιχείρησαν να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο.
Ο ίδιος ο Αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παυλόπουλος, ενημερώθηκαν άμεσα, με τον Α/ΓΕΝ να δίνει εντολή να ανοίξει κατά (πυρ) η ελληνική φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ με το πρωραίο πυροβόλο κατά της τουρκικής κορβέτας η οποία απειλούσε την ασφάλεια του ελληνικού πλοίου μεσω επικίνδυνων ελιγμων!

Αμαζόνιος: Νυχτερίδες - βαμπίρ άρχισαν να «τρώνε» ανθρώπους

Το «κύμα» των νυχτερινών επιθέσεων έχει «ματώσει» πολλά σεντόνια και έχει προκαλέσει σοβαρές πληγές στα κορμιά των ανθρώπων,  και χρειάστηκε να κάνουν εμβόλιο λύσσας. 

Νυχτερίδες «βαμπίρ»! Κι, όμως υπάρχουν...  Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Independent», λόγω της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα επιθέσεων από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Αλβανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ!

Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις μπαίνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό έδαφος και θα κινηθούν σε όλο τον βόρειο άξονα αμυντικής προκάλυψης της χώρας τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, μια δύναμη δύο λόχων με (149 ένοπλα στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα), θα κινηθούν επί δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, προκειμένου να συμμετάσχουν από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου 2017 στη Ρουμανία, στην άσκηση ΝΑΤΟ NOBLE JUMP 2017.
Οι υπηρεσίες που θα παράσχει η Ελλάδα στα αλβανικά στρατεύματα, κατά την διέλευση των μονάδων του από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, είναι οι εξής:
-Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό.

Πόλεις – φαντάσματα; Και όμως υπάρχουν

Και όμως δεν υπάρχουν μόνο στις ταινίες τρόμου, αλλά και στην πραγματικότητα. Η «Daily Mail» παρουσιάζει 18 πόλεις-φαντάσματα που «απλώνονται» σε όλη την υφήλιο. Για κάθε μία εξ αυτών η αιτία εγκατάλειψή της από τους κατοίκους διαφορετική. Είτε αφορά κάποια ολέθρια φυσική καταστροφή, είτε ακόμη και οικονομικά αίτια.
Παραμένουν, όμως, εκεί για να θυμίζουν ότι κάποτε ήταν γεμάτες ζωή και δραστηριότητα.

Ο αφανισμός της Κανδάνου: Πως κατέστρεψαν το χωριό οι Ναζί

Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.

Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια. Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους. Στις 23 Μαΐου ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.

Επιτυχής η προσγείωση των Τ.Πεσκέ και Ο.Νονίτσκι μετά από 200 ημέρες στον Δ.Δ.Σ.

Ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ κατέφθασε σήμερα το πρωί στην Κολωνία της Γερμανίας από όπου θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, έπειτα από μια αποστολή σχεδόν 200 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Ο αστροναύτης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κολωνίας (βορειοδυτική Γερμανία) γύρω στις 03:15 (τοπική ώρα, 04:15 ώρα Ελλάδας), όπου τον υποδέχθηκε η σύντροφός του.
Ο Πεσκέ και ο ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Νονίτσκι επέστρεψαν χθες στη γη, στις στέπες του Καζακστάν, με μια κάψουλα Σογιούζ.

Πως ο Μέγας στρατηλάτης αντιμετώπισε την οικονομική κρίση

Μόλις ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Πέλλα έπρεπε να κάνει πολλά και ο χρόνος ήταν ελάχιστος.

Η άφιξη του συνοδεύτηκε από νέες εκκαθαρίσεις, αυτή τη φορά συγγενών της Κλεοπάτρας που βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις: ήταν σαφές ότι δεν άφηνε τίποτα στην τύχη όσο βρισκόταν στο εξωτερικό. Ο Παρμενίωνας ανακλήθηκε από τη Μικρά Ασία: ως ο καλύτερος και πιο έμπειρος στρατηγός του Φιλίππου, θα γινόταν ο δεύτερος αξιωματικός του Αλέξανδρου.

Ο γέρος στρατάρχης ήταν απαραίτητος και το ήξερε. Κατόπιν, ο Αλέξανδρος συγκάλεσε συμβούλιο για να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα, η εκστρατεία εναντίον της Περσίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ S-400 ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ


"Έκτακτη ανακοίνωση Πούτιν σχετικά με τους S-400
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για την μεταφορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 προς την Τουρκία και ότι η παραγωγή των πυραυλικών αυτών συστημάτων σε τουρκικά εδάφη είναι κάτι που συνδέεται με την κατάσταση στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Βάσκο Νούνιεθ δε Μπαλμπόα: Η Ανακάλυψη του Ειρηνικού Ωκεανού

Κατά το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική, οι Ισπανοί δημιούργησαν την πρώτη τους αποικία στον Νέο Κόσμο, στο νησί της Ισπανιόλα. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο εξερευνητής Ροδρίγο δε Μπαστίδας. Ο Μπαστίδας, παρατηρώντας τον χρυσό που έκρυβαν τα εδάφη του Νέου Κόσμου, όταν επέστρεψε στην Ισπανία, ζήτησε από το Βασιλιά Φερδινάνδο να του εγκρίνει την άδεια να ηγηθεί μιας δικής του αποστολής προς τον Νέο Κόσμο, αποδίδοντας στο Βασίλειο της Ισπανίας το ένα τέταρτο από τους θησαυρούς που θα έφερνε πίσω. Η άδεια εγκρίθηκε και ο Μπαστίδας απέπλευσε από το Καδίθ της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 1499 με δύο πλοία. Μαζί του, ήταν και ένας Καστιγιάνος εξερευνητής. Ο Βάσκο Νούνιεθ δε Μπαλμπόα. 

ΖΕΝΙΘ ΚΑΙ ΝΑΔΙΡ





ζενίθ < γαλλική zénith < ισπανικά cenit < αραβική سمت 
(semt: samt ar-ra's=διαδρομή πάνω από το κεφάλι)

Ζενίθ καλείται στην Αστρονομία το σημείο της Ουράνιας σφαίρας στο οποίο την συναντά η κατακόρυφος (δια του κέντρου της Γης) του παρατηρητή προεκτεινόμενη προς τα πάνω. Το αντιδιαμετρικό σημείο της Ουράνιας σφαίρας ονομάζεται Ναδίρ.
Ο όρος προέρχεται από την αραβική γλώσσα. Σε καθομιλούμενες εκφράσεις αποδίδεται ως έννοια ανώτατου σημείου (οικονομικού, επαγγελματικού κλπ) και γενικά ως αποκορύφωση δραστηριότητας ή και του βίου.