Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα φιδιού με τέσσερα πόδια





Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβιολογίας Ντέηβιντ Μάρτιλ του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν το πρώτο απολίθωμα τετράποδου φιδιού, που ζούσε στη βορειοανατολική Βραζιλία πριν από 113 έως 126 εκατ. χρόνια και πρόκειται για ένα μεταβατικό ζώο, μεταξύ αρχαίας σαύρας και σύγχρονου φιδιού.
Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί αρχαία φίδια με δύο πόδια, αλλά ποτέ έως τώρα με τέσσερα. Το πλάσμα αυτό είχε μήκος σχεδόν 20 εκατοστών και τα άκρα του είχαν μήκος τέσσερα χιλιοστά τα μπροστινά (χέρια) και επτά χιλιοστά τα πίσω. Τα τέσσερα πόδια, που είχαν το καθένα πέντε δάχτυλα με μακριά νύχια στις άκρες τους, μάλλον δεν χρησιμοποιούνταν για την κίνηση του ερπετού στο χώμα, αλλά για να κυνηγάει τη λεία του και να σκάβει λαγούμια κάτω από το έδαφος.

Σπάνιο έντομο ανακάλυψαν Τσέχοι επιστήμονες στην Πρέβεζα!



Τους Αγίους Αποστόλους της Πρέβεζας επέλεξαν και φέτος για τις καλοκαιρινές διακοπές τους οι Τσέχοι επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές οι οποίοι κατασκήνωσαν στην   περιοχή, συνδυάζοντας την ξεκούρασή τους με επιστημονικές έρευνες .

Οι Τσέχοι επιστήμονες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου και μάλιστα είναι εκείνοι που ανακάλυψαν ίχνη από παλαιολιθικό οικισμό, το κομμάτι από τον χαυλιόδοντα μαμούθ και άλλα ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νεοχωρίου.