Αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες
Το παστέλι είναι ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και
το μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο,
φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν
από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις
θεραπευτικές ιδιότητες.
Το παστέλι αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δινόταν στους
στρατιώτες πριν από τις μάχες, για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και
να τους δώσει δύναμη. Επίσης, αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως
φάρμακο που καταναλώνονταν από τις γυναίκες επί το πλείστον, για τόνωση
των ορμονών τους και αύξηση στη λίμπιντό τους.