Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μια ελληνική συνταγή 6000 ετών που μας προστατεύει από πολλές ασθένειες!

 
 
Αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες
 
Το παστέλι είναι ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις θεραπευτικές ιδιότητες.
 
Το παστέλι αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες, για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να τους δώσει δύναμη. Επίσης, αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως φάρμακο που καταναλώνονταν από τις γυναίκες επί το πλείστον, για τόνωση των ορμονών τους και αύξηση στη λίμπιντό τους.
 

Έρχεται η «Βροχή των Περσείδων» στον αυγουστιάτικο ουρανό



erxetai-i-broxi-twn-perseidwn-ston-augoustiatiko-ourano.w_l
Για ακόμη μία φορά στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Πέμπτης 13 Αυγούστου, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας- θα αποκορυφωθεί η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», διάττοντες Περσείδες.
Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό
Τόσο το βράδυ της προηγούμενης μέρας (Τρίτη), όσο και της επόμενης (Πέμπτη) θα πρέπει, επίσης, να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.
Βεβαίως, οι Περσείδες -η πρώτη καταγραφή των οποίων έγινε το 36 μ.Χ.- φωτίζουν τον ουρανό από τις αρχές του μήνα, αλλά τώρα το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωση.

Αμμωνίτης, Άμμωνας και Μέγας Αλέξανδρος. Ενα ωραιο γλωσσολογικο ταξιδι

 
 Αμμωνίτης, Άμμωνας και Μέγας Αλέξανδρος
Οι αμμωνίτες ήταν μαλάκια που εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Έχουν, ωστόσο, βρεθεί άφθονα απολιθώματά τους και έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχε μια τόσο μεγάλη ποικιλία ειδών που ο μεσοζωικός αιώνας επονομάστηκε και «αιώνας των αμμωνιτών». Από πού πήραν το όνομά τους;

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : Χαλασμός της Πρέβεζας


Με τον όρο ο Χαλασμός της Πρέβεζας αποκαλούνται τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη Μάχη της Νικοπόλεως (12 Οκτωβρίου 1798) που έγιναν δίπλα στήν ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη του Δήμου Πρέβεζας. Στη μάχη αυτή, νικήθηκε η Γαλλική Φρουρά Γρεναδιέρων που προστάτευσε την Πρέβεζα, με αποτέλεσμα δυνάμεις 7000 Τουρκαλβανών Οθωμανών υπό τον Αλή Πασά Τεπελενλή και τον γιό του Μουχτάρ εισήλθαν στην Πρέβεζα και προέβησαν σε ανελέητη σφαγή και λεηλασία των κατοίκων της πόλης, με αποτέλεσμα την πλήρη ερήμωσή της και τον εποικισμό της από Οθωμανούς (13+14 Οκτωβρίου 1798).
Η Περιοχή της Μάχης της Νικόπολης