Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

8 απλές ελληνικές λέξεις με περίπλοκη ιστορία

Το ότι η ετυμολογία μιας λέξης δείχνει και τη σημασία της είναι ένα κλασικό λάθος που αντιμετωπίζει κανείς συχνά.
Κάθε λέξη με την πορεία της μέσα στο χρόνο μπορεί να επεκτείνει τη σημασία της ή, αντίθετα, να μικρύνει το σημασιολογικό της εύρος, μπορεί επίσης μορφολογικά να χάσει κάποια από τα στοιχεία της ή να προσθέσει άλλα, χωρίς να σημαίνει ότι οι νέες σημασίες που έρχονται δεν είναι ‘αληθινές’ ή οι νέες μορφές λάθος. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες των λέξεων είναι φανταστικά ενδιαφέρουσες, ιδίως μάλιστα εκείνες που δεν αφήνουν ίχνη πάνω στις λέξεις.

Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης: Ο πατέρας της επιστημονικής ιατρικής και της ψυχολογίας

Ο Αλκµαίων ο Κροτωνιάτης, ήταν γιος του Πειρίθου και μαθητής του Πυθαγόρα. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του συμπίπτει µε το τέλος του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα πχ, στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας. 
Υπήρξε μεγάλος γιατρός φυσικός, φιλόσοφος και θεωρείται πατέρας της επιστημονικής ιατρικής, αφού πρώτος ασχολήθηκεµε την πειραματική έρευνα και την χειρουργική στο ανθρώπινο σώμα…

Πετρογλυφικά στην Ινδία «δείχνουν» την ύπαρξη ενός εντελώς άγνωστου αρχαίου πολιτισμού

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στους αρχαιολόγους η ανακάλυψη πετρογλυφικών που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών στην πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία, καθώς εκτιμάται πως κρύβουν στοιχεία για έναν εντελώς άγνωστο ως τώρα πανάρχαιο πολιτισμό.

Τα χρυσωρυχεία του Μ. Αλεξάνδρου - Τι απέγιναν οι αμύθητοι θησαυροί των Περσών;

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην άκρη του τότε γνωστού κόσμου Η ιστορία των κατακτήσεων και των ανακαλύψεων του είναι λίγο πολύ γνωστή. Λίγοι -σχετικά με το εγχείρημα- άνδρες και πολλή αποφασιστικότητα.

-Όμως πώς χρηματοδοτήθηκε η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

-Είχε κρυφούς πόρους;

-Ίσως άγνωστα χρυσωρυχεία;

Πως προέκυψε η φράση «είναι πανάκεια»

Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας (ή βοτανοθεραπείας) επί πάσας νόσου. Φέρεται ως κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφή της θεάς Υγιείας, της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, Ιατρών του Τρωικού Πολέμου κατά τον Όμηρο. Λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω κ.α..

Εκτός Galileo η Βρετανία μετά το Brexit – Δημιουργεί δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόσυρση της Βρετανίας από το σύστημα Galileo για το οποίο η Βρετανία έχει δαπανήσει ήδη 1,2 δισ. λίρες, με αποτέλεσμα ένας ακόμη υπουργός της να παραιτηθεί.
Η Μέι ανακοίνωσε την απόσυρση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galilaio, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού συστήματος GPS και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020, όπως μετέδωσε το BBC.

«Φυλακή της Ερήμου»: Τί αναζητούσε εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος;

Έχουν ειπωθεί πολλά για την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου συνολικά και πιο ειδικά για το τμήμα της εκείνο που έλαβε χώρα στην κεντρική Ασία. Πιο συγκεκριμένα αυτό το τμήμα που πραγματοποιήθηκε στην έρημο της Τάκλα Μακάν!
Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος του όταν τόλμησε να διασχίσει μια από τις σκληρότερες ερήμους του πλανήτη (κατά πολλούς η σκληρότερη). Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια και να αψηφήσει τις πλέον αντίξοες συνθήκες, για να κάνει αυτή τη διαδρομή;

Η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κρήτη

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελλαδικό χώρο, θα  ξεκινήσει στην Κρήτη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.
Η άσκηση διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Special Operations Command Europe – SOCEUR). Φέρει την κωδική ονομασία «Jackal Stone».

Σοβαρές ζημιές στον ελληνορθόδοξο ναό της Μεταμορφώσεως μετά τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Αλάσκα

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ των ελληνορθοδόξων της πόλης ‘Ανκορατζ της Αλάσκας, η οποία επλήγη χθες στις 8:29 το πρωί τοπική ώρα (19:29 ώρα Ελλάδας) από ισχυρό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος (στη μητρόπολη του οποίου υπάγεται η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Μεταμορφώσεως στο ‘Ανκορατζ), με βάση την ενημέρωση που είχε από τον ιερέα π. Βασίλειο Χίλχαουζ, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στον κυρίως ναό, ενώ έπεσαν στο πάτωμα και θραύτηκαν κομμάτια του πολυελαίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ξέρετε γιατί δεν πετάνε πουλιά πάνω από την Ακρόπολη;

Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος και πόλις και κυριολεκτικά σημαίνει πόλη στην άκρη (ή σε ακρότατο).
Για αμυντικούς σκοπούς, οι οικιστές επέλεγαν ένα υπερυψωμένο σημείο, συχνά ένα λόφο με απότομος πλευρές.
Σε πολλά μέρη στον κόσμο, αυτοί οι πρώιμοι οχυροί οικισμοί γίνονταν ο πυρήνας μεγάλων πόλεων, που επεκτείνονταν στο επίπεδο έδαφος γύρω από την Ακρόπολη. Τέτοια παραδείγματα είναι οι πόλεις της Αθήνας και της Ρώμης.

Γιατί οι αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο;

Είναι ο καρκίνος ασθένεια της σύγχρονης εποχής; Δεν υπήρχε παλιά; Η έρευνα καταλήγει στο ότι ο καρκίνος δεν υπήρχε στα… αρχαία χρόνια. Είναι πιθανό να είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Η άποψη αυτής έχει πολλούς υπερασπιστές αλλά και πολλούς πολέμιους.
Η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα εκτιμούν ότι ο καρκίνος είναι νόσος που έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σκληρή μάχη στους αιθέρες μεταξύ Τουρκικών Οπλισμένων Μαχητικών και Ελληνικών F-16 στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Σκληρές εμπλοκές στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Τουρκικών Οπλισμένων Μαχητικών και Ελληνικών F-16 εξελίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την ώρα που λυσσομανούσαν οι Βοριάδες στο Αιγαίο !
Με το πρώτη εισβολή των δύο Τουρκικών Σχηματισμών στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν στην περιοχή δύο Ελληνικά  F-16 απο την 111ΠΜ της Νέας Αγχιάλου που πλησίασαν τα Τούρκικα σε απόσταση βολής πολυβόλων !

Όταν ο Διογένης αποκάλυψε την «μεγάλη ήπειρο πέρα από τον ωκεανό» στον Μ.Αλέξανδρο!

Όποιον και να ρωτήσεις, τι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο, θα σου απαντήσει εκείνο…..το χιλιοειπωμένο «μη μου κρύβεις τον ήλιο» ή «μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις».
Οι νεοέλληνες ειδικοί κατά έναν περίεργο τρόπο, σταματούν εδώ χωρίς να επεκτείνονται στην υπόλοιπη συζήτηση του Αλεξάνδρου με τον Διογένη, η οποία είναι πραγματική διάλεξη πολιτικής κοινωνιολογίας. Ο Διογένης συμφωνεί με την Σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος επιτυχώς και επωφελώς με κάτι αν το αγνοεί.

Αίας ο Τελαμώνιος: Ο Έλληνας ήρωας του Τρωικού πολέμου

Ένας από τους πιο δυνατούς και γενναίους βασιλιάδες των Ελλήνων που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, ήταν και ο Αίαντας, ο γιος του Τελαμώνα από τη Σαλαμίνα. Ο Όμηρος γράφει ότι ξεχώριζε από όλους τους πολεμιστές γιατί ήταν εύσωμος σαν γίγαντας. Τον ονομάζει μάλιστα και πύργο. Έλεγαν γι’ αυτόν ότι ήταν άτρωτος και πως δεν μπορούσε να πληγωθεί.

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - 1η Δεκεμβρίου του 1913

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Φρεγάτες MEKO: Deal με το management δικό του επιδιώκει το ΠΝ


Deal, “όχι με το κλειδί χέρι” αλλά με το management δικό του επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό, να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους “μνηστήρες” για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες: “εν θα δώσουμε το πρόγραμμα “με το κλειδί στο χέρι”. Δηλαδή πάρτο εσύ, βρες εσύ ναυπηγείο, κάντο, και θα έρθω εγώ να το παραλάβω.” και πρόσθετε εμφατικά: “Ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε ένα πρότζεκτ, που θα το διαχειρίζεται το ναυτικό στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την εταιρεία.”

Σεληνιακές μικροσκοπικές πέτρες σάρωσαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Οι εν λόγω πετρούλες, που ζυγίζουν μόλις 0,2 γραμμάρια και χρειάζονται μεγεθυντικό φακό για να γίνουν καλά ορατές, είναι τα μόνα γνωστά δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων που βρίσκονταν διεθνώς σε ιδιωτικά χέρια και αποτέλεσαν αντικείμενο αγοραπωλησίας.