Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κουρμουλοί, οι '‘μυστηριακοί’’ λόφοι των Μεγάρων.

 
 
Ένα όντως πέπλο μυστηρίου, σκεπάζει τους τρεις κωνοειδείς χωμάτινους λόφους στη περιοχή των Μεγάρων και που στην τοπική, Μεγαρική διάλεκτο, λέγονται ‘’Κουρμουλοί’’. 
Οι Κουρμουλοί αποτελούν ένα αρχαιολογικό αίνιγμα, εφ όσων ανήκουν στη απόλυτη ομοιομορφία, σε εκείνων των χωμάτινων λόφων, με τα κωνικά σχήματα και την άριστη τεχνική κατασκευή που υπάρχουν διάσπαρτοι στην Ευρώπη, χωρίς να έχει βρεθεί κανένα στοιχείο για τους κατασκευαστές τους, τον χρόνο κατασκευής τους και ιδιαίτερα για την χρήση τους. 

ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ



Το ερύγγιο (Eryngium creticum)
όπου στα Μέγαρα ονομάζετε "το ρόδο του Διόνυσου" και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, "της αγάπης το βοτάνι"   

Το δεύτερο είδος των ερύγγιων (Eryngium amethystinum) που φύεται στα Γεράνεια.

Eryngium amethystinum

Eryngium creticum


Τα αρχαία χρόνια στα Μέγαρα, τη Κρήτη και τη Κόρινθο τα ερύγγια αποτελούσαν τη βάση των αφροδισιακών και των περισσότερων "μαγικών" παρασκευασμάτων. Τα δύο κυριότερα είδη των ερύγγιων (αγκαθωτών μπλε θάμνων) βρίσκονται στη περιοχή των Γερανείων και είναι τα εξής: Eryngium creticum και Eryngium amethystinum. Οι αρχαίοι Μεγαρείς τα ονόμαζαν "ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Νάξος: Αρχαιολογικά ευρήματα αλλάζουν τα προϊστορικά δεδομένα των Κυκλάδων



Υπήρχαν Νεάντερταλ στη Νάξο; Πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τις νέες έρευνες στη Στελίδα της Νάξου, που βρίσκεται στον λόφο βορειοδυτικά του νησιού, σε μια αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή, τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα. Οι έρευνες, που ξεκίνησαν το 2013 από το Καναδικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση ανθρώπων στην περιοχή ως και πριν από 260.000 χρόνια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα του 2013 είχαν τη μορφή πελεκημένης πέτρας (πυριτόλιθος), ενώ βρέθηκε και μικρή ποσότητα σμύριδας (υλικό που αφθονεί στο νησί, αν και όχι στη Στελίδα) και ακόμα μικρότερες ποσότητες μαρμάρου, που επίσης υπάρχει στη Νάξο.

Ο πιο φωτεινός Γαλαξίας στο σύμπαν λάμπει όσο 300 τρις ήλιοι

 

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού υπέρυθρου τηλεσκοπίου WISE της NASA, έναν μακρινό γαλαξία, ο οποίος λάμπει με φως πιο έντονο από ό,τι 300 τρισεκατομμύρια Ήλιοι μαζί. Πρόκειται για τον πιο φωτεινό γαλαξία που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν.

Οι ερευνητές, ανέφεραν ότι ο εντυπωσιακός γαλαξίας ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία, που ονομάζεται «υπερβολικά φωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες».

Συνολικά, το τηλεσκόπιο WISE έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 20 γαλαξίες αυτής της κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους και τον πιο φωτεινό του σύμπαντος.

9 Τρόποι για να Προστατευθείτε από τα Συναισθηματικά Βαμπίρ!




Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για τα συναισθηματικά «βαμπίρ», τους ανθρώπους εκείνους που με τον τρόπο τους «ρουφούν» συναισθηματικά τους οικείους ή γενικά τους γύρω τους, απομυζώντας τους δύναμη, διάθεση, ενέργεια, συναίσθημα.

Φυσικά κανείς δε θέλει να παραδεχτεί ότι μπορεί να πέσει θύμα τέτοιων ανθρώπων και τέτοιας κακής ψυχολογικής μεταχείρισης, δυστυχώς όμως, καθένας μπορεί να πιαστεί στην παγίδα… Ο λόγος; Επειδή όλοι έχουμε παρόμοια ψυχολογικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, που μας καθιστούν, κατά κάποιον τρόπο, ευάλωτους σε διάφορες επιρροές. Για παράδειγμα, όλοι είμαστε κοινωνικά όντα με τη βασική, κινητήρια ανάγκη να κάνουμε συναισθηματικούς δεσμούς, να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι με εντονότερες συναισθηματικές ανάγκες που είναι παράλληλα και πιο ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις, οπότε αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερη αντίσταση στα συναισθηματικά βαμπίρ.