Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κουρκούμη και μέλι: Γιατί το λένε «χρυσό μέλι» – Τι προσφέρει και πώς φτιάχνεται

Η κουρκούμη είναι ένα κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό σε σκόνη, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Το μείγμα της κουρκούμης με το μέλι είναι γνωστό και ως το “χρυσό μείγμα”, ή το “χρυσό μέλι”. Έχει πολύ ισχυρά οφέλη για την υγεία και έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία πολλών ασθενειών, ενώ προλαμβάνει κρυολογήματα και αλλεργίες.
Τι είναι το χρυσό μέλι και τι προσφέρει στην υγεία σας
Είναι ένα ισχυρό φυσικό «φάρμακο», το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας. Δείτε τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του μείγματος:

Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”»

Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών η ρωσική πρεσβεία έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι δέχεται τη «Μακεδονία», μόνο με το συνταγματικό της όνομα και ότι αυτή η στάση δεν θα αλλάξει, σημειώνει δημοσίευμα.

ΜΜ-40 Εxocet Block 3: Η «λεπτομέρεια» που μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια ελληνοτουρκική ναυτική σύγκρουση

Πολλές φορές μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στον πόλεμο των Φώκλαντς η ύπαρξη των αντιπλοϊκών βλημάτων ΜΜ-38 Exocet στο οπλοστάσιο της Αργεντινής παραλίγο να κρίνει την σύγκρουση.
Η λεπτομέρεια: Μόλις 5 βλήματα είχαν προλάβει να παραλάβουν οι Αργεντινοί από την Γαλλία πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες και επιβληθεί εμπάργκο από την χώρα κατασκευής!
Οσο ηρωικά και αν πολέμησαν με τις συμβατικές βόμβες οι πιλότοι της Αεροπορίας της Αργεντινής, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την «παρτίδα» όταν τελείωσαν τα βλήματα.

«Απόλλων 13»: Πήγε τελικά στη Σελήνη η αποτυχημένη αποστολή της NASA;

Η αποστολή Απόλλων 13 (Apollo 13) ήταν η έβδομη επανδρωμένη αποστολή του διαστημικού προγράμματος Απόλλων και η τρίτη που προοριζόταν να προσεδαφιστεί στη Σελήνη.
Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε, λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους, και αναγκάστηκε να την διακόψει και να επιστρέψει το πλήρωμα στη Γη μετά από περιπετειώδη τρόπο.

Με ποιες εννιά πόλεις κοντράρεται η Αθήνα για την αρχιτεκτονική της

Μία πόλη μπορεί να αποτελέσει αγαπημένο προορισμό ή αφορμή για ταξίδι για πολλούς λόγους. Ο πολιτισμός και η ιστορία της, η γαστρονομία, η διασκέδαση ακόμη και οι επιλογές αγορών που προσφέρει αποτελούν κάποιους από αυτούς.

Ένας λόγος, ωστόσο, που δεν θα σκεφτόντουσαν οι περισσότεροι είναι η αρχιτεκτονική της. Η οποία, μάλιστα, αντανακλά και την γενικότερη «προσωπικότητά» της.
Παρακάτω ακολουθούν δέκα πόλεις, που σύμφωνα με το Conde Nast Traveler, αποτελούν πραγματική έμπνευση από αρχιτεκτονικής πλευράς.

Δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού σχεδιάζει πόλη στην Κίνα


Η Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φωτίσει από ψηλά την πόλη με ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού. Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.

Επαναπατρισμός στην Ελλάδα τριών τμημάτων αρχαίων ψηφιδωτών


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι «στις 10 Οκτωβρίου 2018 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία τρία τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, τα οποία εστάλησαν ταχυδρομικώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο από Γερμανίδα πολίτη. Κατά δήλωσή της τα δύο εξ αυτών προέρχονται από τη Δήλο και το τρίτο από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα και είχαν αποσπαστεί από τους χώρους κατά τη δεκαετία του 1960».

Λεωφόρος Κηφισίας 4, η μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία


Ένα δυσάρεστο γεγονός είναι συνδεδεμένο με τη μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία, στη λεωφόρο Κηφισίας 4, στους Αμπελόκηπους. Στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη υπογράφτηκε, στις 27 Απριλίου 1941, η συνθήκη παράδοσης της Αθήνας και του Πειραιά στους Γερμανούς, 21 ημέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό θα γίνεται πλέον γνωστό στους περαστικούς με την πινακίδα που θα αναρτηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, την οποία διοργανώνουν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12μ.μ το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Monumenta, με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη. Η δημιουργία της πινακίδας είναι αποτέλεσμα της δράσης της Συντακτικής και Φωτογραφικής Ομάδας του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου η οποία, με τη συνεργασία της Monumenta, κατέγραψε το κτήριο και πήρε συνεντεύξεις που ανέδειξαν την ιστορία του.

Αρχαίο κόμικ εντοπίστηκε σε τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιορδανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος αυτός τάφος που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. εντοπίστηκε κατά λάθος τον Νοέμβριο του 2016 στη διάρκεια οδικών εργασιών στην πόλη Μπάιτ Ρας της Ιορδανίας. Έκτοτε οι αρχαιολόγοι ερευνούν το συγκρότημα αυτό που αποτελείται από δύο μεγάλους ταφικούς θαλάμους στους οποίους υπάρχει μια σαρκοφάγος από βασάλτη.

Η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα

Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.
Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον άγγλο φυσικό και χημικό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικτή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο...

16/10/2018 Σαν σήμερα ξεκίνησε η Δίκη του Πολυτεχνείου

Στις 16 Οκτωβρίου 1975 άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975 με βαριές καταδίκες για τους πρωταιτίους.
Η δίωξη των υπευθύνων για τη σφαγή του Πολυτεχνείου ξεκίνησε με πρωτοβουλία πολιτών στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, ενάμισι μήνα μετά την πτώση της δικτατορίας. Ακολούθησε προανάκριση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Τσεβά, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά του στις 14 Οκτωβρίου 1974 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών. Στις 28 Ιουλίου 1975 το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 677 παρέπεμψε την υπόθεση προς εκδίκαση στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

«Μουσουρικά»: Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 1847 με αφορμή ένα… ταξίδι

Με τον όρο Μουσουρικά αναφερόμαστε στις δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις της διετίας 1847 - 1848, που είχαν ως πρωταγωνιστή τους τον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωστάκη Μουσούρο Μπέη (βλ. φωτό)
Στις αρχές του 1847 την Ελλάδα κυβερνούσε ο βασιλιάς Όθων με πρωθυπουργό μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της νεοελληνικής πολιτικής ζωής, τον ηπειρώτη Ιωάννη Κωλέττη, φίλα προσκείμενο στη Γαλλία και εμπνευστή της Μεγάλης Ιδέας. Πρεσβευτής της Υψηλής Πύλης στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο φαναριώτης Κωνσταντίνος (Κωστάκης) Μουσούρος Μπέης, με ελληνική καταγωγή και παιδεία.

Ποια είναι η προφητεία που τρέμουν οι Τούρκοι;

Ο πρώτος νεοέλληνας ιστορικός, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης,ο οποίος έζησε από το 1430 μέχρι το 1490) είχα αναφέρει διάφορες προβλέψεις-προφητείες, οι οποίες, σύμφωνα με τους Τούρκους, μέχρι σήμερα έχουν εκπληρωθεί.
Σε μία από αυτές κάνει λόγο για οριστική διάλυση της Τουρκίας και για εμφάνιση στον τρούλο της Αγίας Σοφίας ενός μεγαλόπρεπη χριστιανικού σταυρού!

50 ΤΑΞ ΠΖ «ΑΨΟΣ» – ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ»

Η 50 Μ/Κ ΤΑΞ προέρχεται από την αναδιοργάνωση του 50 Συντάγματος Πεζικού (50 ΣΠ), το οποίο συγκροτήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1919. Το 1940 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Ηπείρου. Από το 1945 έως το 1988 εγκαταστάθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας και μεταστάθμευσε κατά διαστήματα στις περιοχές Φέρες, Πύθιο και Κουφόβουνο του νομού Έβρου. Τον Οκτώβριο του 1988 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Σουφλί ως 50 ΤΑΞ ΠΖ.

Παιδιά και οθόνες: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα παιδιά που περνούν πάνω από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, βλάπτουν τη δύναμη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Όσα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπουν πολλή τηλεόραση, έχουν φτωχότερη εγκεφαλική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που αφιέρωναν πολύ χρόνο μπροστά από ηλεκτρονικές συσκευές ή έβλεπαν πολλή τηλεόραση, είχαν περίπου 5% χαμηλότερη γνωστική λειτουργία από άλλα παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών.

Εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ξεκίνησε τις εργασίες της στη Νότια Κορέα. Θα παρουσιαστεί έκθεση για το εάν είναι εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο συναντώνται στη Νότια Κορέα από χθες και για πέντε ημέρες προκειμένου να συζητήσουν εάν είναι εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. «Την εποχή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή το 2015 δεν ήταν ακόμα σαφείς οι επιπτώσεις μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου» δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Λι Χόε Σουνγκ, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.