Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σώστε τον Ναό της Αφροδίτης

115aΈνα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό ντοκουμέντο κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.
Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής και τα μέλη του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης έβαλαν στόχο να αναθμίσουν την περιοχή τους και το πέτυχαν δημιουργώντας με την υποστήριξη και τη βοήθεια της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης μια όμορφη καταπράσινη πλατεία. Τώρα όμως αναζητούν τρόπο να …απεγκλωβίσουν από τις λαμαρίνες ένα οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πλατεία και κρύβει μέσα του έναν μοναδικό θησαυρό! Το μοναδικό ναό της Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των ιερών, δηλαδή πριν από αιώνες στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκαν για να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο και να προχωρήσει η ανάδειξη του μνημείου. Ένα σχεδόν χρόνο μετά ενώ έχει ληθει η απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων , ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί. Μάλιστα προσφεύγει τώρα στο ΣτΕ διεκδικώντας να αξιοποιήσει την περιουσία του , η οποία παραμένει σε… εκκρεμμότητα για πολλά χρόνια λόγω του μνημείου που έχει εντοπιστεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα πρώτα άστρα έλαμψαν στο Σύμπαν 560 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του

Τα πρώτα άστρα έλαμψαν στο Σύμπαν 560 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του

Τα πρώτα άστρα εμφανίστηκαν στο σύμπαν περίπου 560 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του με τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang), 140 εκατ. χρόνια αργότερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε ο επιστημονικός δορυφόρος «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το 2009 έως το 2013.

Η νέα εκτίμηση βασίζεται σε μια ακριβέστερη ανάλυση του «αποτυπώματος» του Big Bang στη λεγόμενη κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία άρχισε να εξαπλώνεται στο σύμπαν 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

ΟΙ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ



 Σ' ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται τα "ακιδογραφήματα" ή "βραχογραφίες" του Παγγαίου, δηλαδή κάποια σχεδιάσματα ζωγραφισμένα επάνω στον σκληρό γρανίτη ή τον σκληρό ασβεστόλιθο, συνηθέστατα στο ύπαιθρο αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις και μέσα σε σπήλαια.

 Πράγματι για τις εν λόγω βραχογραφίες, που πρωτοπαρατηρήθηκαν και μελετήθηκαν από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης
κ. Νικόλαο Μουτσόπουλο στο Νότιο και Νοτιοδυτικό Παγγαίο από το 1966 και μετά, δεν έχει γίνει η παραμικρή ενδελεχής επιστημονική έρευνα, ούτε καν η απλή καταγραφή τους, με αποτέλεσμα να ερμηνεύονται από τους θησαυροθήρες σαν "σημάδια" θησαυρών και να καταστρέφονται άδικα.

Τα Ταρώ μέσα από τα πέπλα του παρελθόντος



Αναρίθμητες ώρες μελέτης αφιερώθηκαν και πολύ μελάνι χύθηκε μέσα στους τελευταίους τρεις αιώνες από μελετητές και λόγιους του δυτικού κόσμου στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν, να προσεγγίσουν και να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά συμβολικών Καρτών που έχει φτάσει ως τις μέρες μας με την ονομασία Ταρώ.
Τι ακριβώς είναι αυτές οι Κάρτες; Ένα απλό μέσο διασκέδασης; Ένα καλό και αξιόπιστο εργαλείο μαντικής; Ή ένα πολύπλοκο σχέδιο εικόνων και συμβόλων που ανοίγει τις πύλες για την αποκάλυψη άλλων κόσμων; Ποιος τις πρωτοσχεδίασε; Από πού κατάγονται;
Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για την πραγματική προέλευσή τους. Σκόρπια ίχνη τους εντοπίστηκαν σε πίνακες-εικόνες των βασιλικών οίκων της Γαλλίας και της Ισπανίας κατά τον 14ο αιώνα, αλλά σε πιο ολοκληρωμένη απόδοση βρίσκονται για πρώτη φορά κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα στο Μιλάνο στην Ιταλία, με εμβληματικά σύμβολα της οικογένειας των Βισκόντι-Σφόρζα και με το όνοματαρότσι. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν πως η καταγωγή τους είναι πολύ παλαιότερη των αρχικών ευρημάτων, καθώς συμβολικές απεικονίσεις τους εντοπίζονται αναλλοίωτες σε κατά πολύ προγενέστερα έργα.