Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Νέα Υόρκη: Τιμή-ρεκόρ σε δημοπράτηση αρχαίων ελληνικών νομισμάτων
Η πρώτη όψη του εξαιρετικής τέχνης χρυσού στατήρα από το Παντικάπαιον με απεικόνιση γενειοφόρου Σάτυρου


25 εκατ. δολάρια για τη συλλογή «Prospero»


Τα παγκόσμια ρεκόρ έσπασε η δημοπράτηση συλλογής αρχαίων ελληνικών νομισμάτων την περασμένη Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Baldwin's φθάνοντας τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Υπερδιπλασίασε δηλαδή τις εκτιμήσεις προ πώλησης.

Πρόκειται για την πλέον φημισμένη συλλογή «Prospero» αποτελούμενη από 642 πολύτιμα νομίσματα, τα οποία είχαν συλλεχθεί ένα προς ένα με γνώμονα την αξία, τη σπανιότητα και την ομορφιά τους.

Ακριβότερο νόμισμα όλων στη δημοπρασία ήταν ο εντυπωσιακός χρυσός στατήρας (350-300 π.Χ.) από το Παντικάπαιον, ελληνική αποικία στη Μαύρη Θάλασσα, που έφθασε στα 3,25 εκατ. δολάρια καταρρίπτοντας κάθε άλλη τιμή πώλησης αρχαίου ελληνικού νομίσματος.

Με τη μορφή ενός γενειοφόρου σατύρου στη μία όψη και στην άλλη ενός φτερωτού γρύπα καθώς και των αρχικών «ΠΑΝ» της πόλης, αυτό το κέρμα έχει χαρακτηριστεί άλλωστε από τους ειδικούς ως «πραγματικό αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, εξαιρετικά σπάνιο, ένα νόμισμα υψίστης σημασίας».

Γι΄ αυτό, παρότι η τιμή εκκίνησης των 650.000 δολαρίων ήταν ήδη υψηλή, το τελικό ύψος δεν εξέπληξε τους παρευρισκόμενους στη δημοπρασία. (Να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται προμήθεια αγοράς στο 17%).

Υψηλές τιμές έπιασαν και άλλα νομίσματα:

- Ενα αργυρό τετράδραχμο από τη Νάξο, αποικία των Ελλήνων στη Σικελία (περ. 461-430 π.Χ.) με κεφαλή Διονύσου στη μία όψη και στην άλλη γυμνό, ιθυφαλλικό Σειληνό με κύπελλο στο χέρι πωλήθηκε αντί 850.000 δολαρίων.

- Αργυρός στατήρας από τη Φαιστό (περ. 350 π.Χ.) με τον Ηρακλή έφθασε στα 650.000 δολάρια.

- Αργυρό τετράδραχμο από την Αμφίπολη της Μακεδονίας, (366 / 5 π.Χ.), με τον Απόλλωνα στα 600.000 δολάρια.

- Από τη Νάξο της Σικελίας, επίσης, ένα αργυρό τετράδραχμο (περ. 415 π.Χ.), με γενειοφόρο κεφαλή Διονύσου στα 475.000 δολάρια.

- Και ένα αργυρό, αθηναϊκό τετράδραχμο (περ. 510-490 π.Χ.) με την Αθηνά που φορά κράνος με λοφίο στη μία όψη και στην άλλη τη γλαύκα, στις 400.000 δολάρια.

Στις 350.000 δολάρια έφθασαν:

- Ενας χρυσός στατήρας από τον Τάραντα (περ. 344-338 π.Χ.) με την κεφαλή της Ηρας στη μία πλευρά και στην άλλη τον Τάραντα, ο οποίος στέκεται σε στάση ικεσίας προς τον πατέρα του Ποσειδώνα, ο οποίος απεικονίζεται επίσης κρατώντας τρίαινα.

- Ενα ασημένο δεκάδραχμο από την Αθήνα (περίπου 467-465 π.Χ.) με την Αθηνά, πάντα με το κράνος της αλλά και φύλλα ελιάς, όπως και ανθέμιο στη μία όψη και τη γλαύκα με ανοιχτά φτερά στην άλλη.

- Επίσης ο χρυσός στατήρας (410 π.Χ.) από την Αβυδο της Τρωάδας με γοργόνειο, καθώς και το ασημένιο τρίδραχμο από τη Φωκίδα (485-475 π.Χ.) με δύο ρυτά (αγγεία) και δελφίνια.

Οσο για την Ελλάδα, δυστυχώς ήταν απούσα από τη δημοπρασία – τουλάχιστον επισήμως – παρότι το αντικείμενό της ήταν καθαρά ελληνικό.

Ετσι το αργυρό δεκάδραχμο του Πώρου με τον Μέγα Αλέξανδρο να μάχεται με τον Βουκεφάλα εναντίον του Πώρου που απεικονίζεται επάνω σε ελέφαντα (στη μία πλευρά) και τον Αλέξανδρο πάλι, να στεφανώνεται από Νίκη (στην άλλη), ένα νόμισμα με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, πωλήθηκε αντί 300.000 δολαρίων σε άγνωστο συλλέκτη.

Η δημοπρασία που διήρκεσε οκτώ ώρες και θεωρήθηκε η πιο σημαντική όσον αφορά τη δημοπράτηση αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεξήχθη στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria παρουσία 200 υποψηφίων αγοραστών και άλλων 156 που είχαν εγγραφεί για την παρακολούθησή της σε απευθείας σύνδεση.

Η δυναμική της φάνηκε μάλιστα από την αρχή. Αιτιολογώντας την επιτυχία, ο Ιαν Γκόλντμπαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Baldwin είπε ότι «τα νομίσματα, σε αντίθεση με άλλες αγορές πολυτελείας, δεν χάνουν την αξία τους, αλλά αντίθετα την αυξάνουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, επιπλέον μια συλλογή πολύτιμων μετάλλων είναι μία ασφαλής και σταθερή επένδυση σε αυτούς τους αβέβαιους οικονομικά καιρούς».

Η Baldwin & Sons, που εδρεύει στο Λονδίνο αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη της συλλογής «Prospero», η οποία δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οπως πιστεύεται μάλιστα αρχικός συλλέκτης ήταν ο Ρίτσαρντ Σάιφερτ, ο αποθανών αρχιτέκτονας του ουρανοξύστη του London's Centre Point καθώς και του Tower 42.

Να σημειωθεί ότι το πιο ακριβό νόμισμα που έχει πωληθεί ποτέ είναι ένας αμερικανικός χρυσός «Διπλός Αετός» κοπής 1933 σε σχέδιο του φημισμένου ιρλανδοαμερικανού γλύπτη Σεντ-Γκόντενς (1848 -1907) που αγοράστηκε σε δημοπρασία το 2002 αντί 7,5 εκατ. δολαρίων.
ΠΗΓΗ :  ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρομακτικά σενάρια από τον Henry KissingerΤη δική του ερμηνεία στα γεγονότα που έρχονται έδωσε ο Χένρι Κίσινγκερ μιλώντας στην “The Daily Squib”. Σε συνέντευξή του τόνισε:

«Οι ΗΠΑ χτυπούν εμμέσως τη Κίνα και τη Ρωσία ενώ το τελευταίο χτύπημα θα είναι απέναντι στο Ιράν που είναι και ο βασικός εχθρός του Ισραήλ. Δώσαμε (οι ΗΠΑ) το δικαίωμα στην Κίνα και τη Ρωσία να αυξήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη. Ο επικείμενος πόλεμος θα είναι σκληρός και ο νικητής μόλις ένας, εμείς. Η Ε.Ε γνωρίζει καλά τι έρχεται και βιάζεται να δημιουργήσει ένα σχηματισμό τύπου υπερ-κράτους που θα τις δώσει ευκαιρίες αλλά κυρίως θα εγγυηθεί την επιβίωσή της».«Αν είστε ένας απλός άνθρωπος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε για πόλεμο και να μετακομίσετε στην επαρχία ζώντας σε φάρμα. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και όπλα για να αντιμετωπίσετε τις ορδές των πεινασμένων. Αν ανήκετε στην ελίτ τότε θα υπάρχουν για εσάς ειδικά καταφύγια, ωστόσο και σε αυτά θα υπάρχει κίνδυνος».

«Το σχέδιο είναι να καταληφθούν πάνω από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής για τους πόρους τους. Είναι βέβαιο ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν θα το επιτρέψουν και κάποια στιγμή θα παρέμβουν. Αν όλα πάνε όπως τα θέλουμε η μισή Μέση Ανατολή θα γίνει Ισραηλινή».

«Από τις στάχτες του πολέμου θα οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία, μία υπερδύναμη και μία παγκόσμια κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ έχουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να είναι αυτή η μοναδική υπερδύναμη».


Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι σήμερα 89 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται...
ΠΗΓΗ : http://geopoliticsdailynews.blogspot.com

Από το 1952 γνώριζαν τι θα συμβεί στην Ελλάδα


Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση.Το τελευταίο καιρό πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων,όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος το 1952. Κατά πάγια πολιτική μας θα εξακριβώσουμε την...αλήθεια του κειμένου και τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε και που μπορείτε να βρείτε και εσείς οι ίδιοι το αναφερθέν βιβλίο… Διαβάστε:


Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί.Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.

Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.
Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας -το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.
Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.
Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.


Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;

Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη –το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952– είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.
Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:
«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»

Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:
«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά».

Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:

«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών –που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει– θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.»
Σελίδα 24.
Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!
Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:

«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση.»
Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:

«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θα 'ναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.»
Σε ποιό χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής;

ΠΗΓΗ : trelokouneli.gr