Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

"Κινδυνεύει από τσουνάμι όλος ο νότιος Ινδικός Ωκεανός"

"Τα κύματα θα φτάσουν τα 10 μέτρα και θα πλημμυρίσουν πολλές περιοχές" λέει στο Newsit ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μετά τον σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ που έγινε στην Ινδονησία εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε 7 χώρες και πιο συγκεκριμένα στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ήδη έχουν ενημερώσει τους κατοίκους στην ακτή Ανταμάν να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο επερχόμενου τσουναμι. Η περιοχή είναι η ίδια που είχε πληγεί το 2004.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι της Ινδίας ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους έξι μέτρων αναμένονται σε τμήματα της ανατολικής ακτής της χώρας, ενώ μικρότερα κύματα αναμένονται στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Σεισμος 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.


Ισχυροί μετασεισμοί ενώ παραμένει η προειδοποίηση για τσουνάμι
 Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ινδονησία. Λίγες ώρες αργότερας άλλος ένας ισχυρός σεισμός ταράζει την περιοχή.

Σεισμός έγινε το μεσημέρι στις 14:38 τοπική ώρα στην Ινδονησία.  Το μέγεθος του σεισμού είναι 8,7 Ρίχτερ αλλά και το επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο του Ινδικού Ωκεανού, σήμανε συναγερμό για τη δημιουργία τσουνάμι. Αρχικά ο σεισμός είχε ανακοινωθεί ότι έφτασε τα 8,9 Ρίχτερ όμως αργότερα είπαν πως ήταν 8,7.

Είναι επί της ουσίας στην ίδια περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός πριν οκτώ χρόνια σκορπώντας τον όλεθρο και το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι).

Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 308 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ.