Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΞΥΛΟ - ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ





Αυτή η πρόληψη χρονολογείται από την εποχή της Αρχαίας Περσίας. Οι Πέρσες χτυπούσαν ξύλο για να έρθουν σε επαφή με τον θεό της φωτιάς Ατάρ που ανέβαινε από το χώμα στον κορμό των δέντρων μέσα από τις φλέβες του ξύλου. Έτσι μπορούσαν να αποκτήσουν για λίγο ένα μέρος αυτής της θεϊκής ενέργειας.

Πολύ αργότερα, όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός, η πρόληψη αυτή έγινε και χριστιανική. Αυτή την εποχή επίσης κυριάρχησε η πίστη ότι το πιο αποτελεσματικό γούρι ήταν φτιαγμένο από ξύλο ελιάς ή κέδρου. Και αυτό γιατί στη Μέση Ανατολή, τα κάθετα δοκάρια των σταυρών ήταν από κορμό ελιάς ενώ τα οριζόντια από κέδρο.

Πόσα ήταν τα τριάκοντα αργύρια σε ευρώ!




«Τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από 1980 χρόνια περίπου, καταβλήθηκε το πιο διάσημο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας: η αμοιβή του Ιούδα έναντι της προδοσίας στον Ιησού Χριστό.

Τα «τριάκοντα αργύρια» στα οποία αναφέρεται η Καινή Διαθήκη ακούγονται σαν μικρό ποσό. Και σίγουρα, αν υπολογίζει κανείς ότι με αυτά πουλήθηκε μια ζωή. Ήταν όμως όντως λίγα τα λεφτά; Πόσα άξιζαν, πόσα αξίζουν αυτά τα «αργύρια»; Και: Υπήρχε καθόλου αυτό το νόμισμα;
Στην παλιά εκδοχή της Βίβλου, που ήταν γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, η λέξη «αργύρια» είναι συνώνυμη με τα ασημένια κέρματα. Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι επρόκειτο για τα λεγόμενα Σέκελ της Τύρου (αργυρά τετράδραχμα), που είχαν βάρος 15 γραμμάρια το καθένα. Αναλόγως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, ένα τέτοιο κέρμα αξίζει σήμερα από 200 έως 500 ευρώ.

12 Απριλίου 1961. Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει στο διάστημα


πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα και ο πρώτος σε τροχιά γύρω από τη Γη!

«Καβάλα» στο Βοστόκ 1, ο σοβιετικός αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγραψε Ιστορία στις 12 Απριλίου 1961 όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος του κόσμου που βγήκε από τον γνωστό μας κόσμο και ανοίχτηκε στο Υπερπέραν!
Τα 108 λεπτά που διάρκεσε η πτήση (και άλλαξαν τον κόσμο!) ήταν αρκετά για να στείλουν τον Γκαγκάριν στο πάνθεο των πιονέρων της κατάκτησης του Διαστήματος, κερδίζοντας τον σεβασμό της ανθρωπότητας και εμπνέοντας κι άλλους να συνεχίσουν στα χνάρια του.
Γι” αυτό και έχει τιμηθεί τόσο πολύ, γιατί άνοιξε πράγματι έναν νέο δρόμο για την οικουμένη, κάνοντας μπορετό ένα ανθρώπινο όνειρο χιλιάδων ετών: το ταξίδι στο Διάστημα…

Η πρώτη Άλωση της Πόλης από τούς Φράγκους στις 13/4/1204




ΑΝ η 29η Μαΐου είναι ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό, διότι φέρνει στη μνήμη μας την Άλωση της Πόλης από τούς Οθωμανούς το 1453, άλλο τόσο αποφράς είναι για το Γένος μας και η 13η Απριλίου, διότι κατ' αυτήν έπεσε η Πόλη το 1204 στους Φράγκους. Το δεύτερο γεγονός δεν υστερεί καθόλου σε σημασία και συνέπειες έναντι τού πρώτου. Αυτή είναι σήμερα η κοινή διαπίστωση της ιστορικής έρευνας. Από το 1204, η Πόλη, και σύνολη η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης, δεν μπόρεσε να ξαναβρεί την πρώτη της δύναμη. Το φραγκικό χτύπημα εναντίον της ήταν τόσο δυνατό, πού έκτοτε η Κωνσταντινούπολη ήταν «μια πόλη καταδικασμένη να χαθεί» (Ελ. Αρβελέρ).
Αξίζει, συνεπώς, μια θεώρηση τού γεγονότος αυτού, έστω και στα περιορισμένα όρια ενός άρθρου.

ΣΤΙΣ 13 Απριλίου 1204, έπειτα από μια πεισματική και μακρόχρονη πολιορκία, κατελάμβαναν οι Φραγκολατίνοι Σταυροφόροι την Κωνσταντινούπολη. Η χριστιανική Αυτοκρατορία της Ρωμανίας/Βυζαντίου έσβηνε κάτω από το θανάσιμο πλήγμα της φραγκικής Δύσεως. Το γεγονός αυτό ήταν σημαντικότατο σε δύο κατευθύνσεις

Tρόμος στην Φλόριδα - Γέμισε με σαρκοβόρες σαύρες 2,5 μέτρων - Τρώνε ακόμα και γάτες


Είναι σύνηθες φαινόμενο Αμερικανοί και όχι μόνο, να αγοράζουν μικρά φίδια, σαύρες, τροπικά ψάρια και όταν αυτά γίνουν τόσο μεγάλα που είναι δύσκολο για τους κατόχους τους να να συντηρήσουν, να τα αφήνουν ελεύθερα στη φύση.
Τα ζώα αυτά όμως όχι μόνο απειλούν την ισορροπία στο οικοσύστημα που τα φιλοξενεί, αλλά και για τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτό.
Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως πύθωνες της Βιρμανία και Αφρικανικοί πύθωνες έφαγαν αλεπούδες, κουνέλια, ελάφια, ρακούν, οπόσουμ, αγριόγατες και άλλα άγρια ζώα στο εθνικό πάρκο του Everglades.

Πρόταση για "σβήσιμο" του χρέους κατά 30% έναντι "αιματηρών μεταρρυθμίσεων" ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες





Σχέδιο για δάνειο ύψους 50 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,65% προκειμένου να αποπληρωθεί ένα μέρος των συνολικών δανείων ύψους 340 δισ. ευρώ είναι η βασική αντιπρόταση που θα κάνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα ένα πακέτο σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα και παραιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στο δημόσιο, μέτρα που υπολογίζονται μόνο για τα 2015 σε 1 δισ. ευρώ.
Πρακτικά πρόκειται για μία πρόταση "σβήσιμο" μέρους του χρέους (debt) αφού το επιτόκιο του 0,65% είναι αρνητικό σε σχέση με το νυν επιτόκιο και βέβαια η επαναχρηματοδότηση θα μεταθέσει και τον χρόνο έναρξης αποπληρωμής των παλαιότερων δόσεων.