Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Το στοιχειωμένο σπίτι των Σπετσών

Το καλοκαίρι του 1918, ο επιτετραμμένος της Ισπανίας στην Αθήνα, Μαρκήσιος Prat de Nantouillet, αποφάσισε να παραθερίσει στις Σπέτσες και ενοικίασε μια έπαυλη, που ανήκε στον Μανιάτη.
Ο Μαρκήσιος εγκαταστάθηκε εκεί στις 6 Ιουνίου μαζί με τη σύζυγό του, την 6χρονη κόρη του Ισαβέλλα και το προσωπικό της πρεσβείας, όπως ο γραμματέας του Ξεν. Λευκοπαρίδης και η δακτυλογράφος του Simonne Lachausse.

Η ανακάλυψη του πεδίου της Μάχης των Θερμοπυλών, το 1939…

Οι δοκιμαστικές ανασκαφές, τις οποίες ενεργούσε ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Σπυρίδων Μαρινάτος, δίπλα στον Σπερχειό ποταμό, όπου, κατά τους υπολογισμούς του, υπήρχαν στην αρχαιότητα τα Στενά των Θερμοπυλών, έφεραν στο φως πλείστες ενδείξεις, που έπειθαν ότι επρόκειτο για την ακριβή τοποθεσία, όπου διεξήχθη η περίφημη μάχη.
Στην τάφρο, που διανοίχτηκε επιμελώς, ο Σπυρίδων Μαρινάτος και η ομάδα του ανακάλυψαν πλήθος αιχμών δοράτων και λακωνικά αγγεία. Ο έγκριτος Έλληνας αρχαιολόγος διατεινόταν ότι βρισκόταν στο ακριβές σημείο, όπου έπεσαν ηρωικά και ετάφησαν οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, καθώς εντόπισε οστά και κρανία.

Τα θρυλικά ορυχεία του Βασιλιά Σολομώντα

Μια αποστολή του Ορυκτολογικού Μουσείου του Μπόχουμ της Δυτικής Γερμανίας είχε αναλάβει μια εκτεταμένη εξερεύνηση των ορυχείων της Κοιλάδας της Τίμνα, στο νότιο Ισραήλ. Η αποστολή αυτή είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου και όχι μόνο των ειδικών, επειδή πιστευόταν ότι στην ίδια περιοχή ο Βασιλιάς Σολομώντας είχε τα περίφημα ορυχεία χαλκού.
Το έργο της αποστολής είχε προκαλέσει συγκίνηση στους μελετητές της Βίβλου. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε αναχωρήσει από το Μπόχουμ για το Ισραήλ και μια άλλη αποστολή, αποτελούμενη από είκοσι ειδικούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν μεταλλειολόγοι, μεταλλουργοί, αρχαιολόγοι και ειδικευμένοι οδηγοί ορυχείων. Οι δυο αυτές επιστημονικές ομάδες απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ώστε να προχωρήσουν στο έργο τους και τη χρηματοδότησή τους την είχε αναλάβει η γερμανική Βιομηχανία.

Το προϊστορικό σύστημα ύδρευσης, που ανακαλύφθηκε στην Αμερική το 1925

Το 1925, ο Έφορος των Αρχαιοτήτων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Καθηγητής Pliny Earle Goddard, ο οποίος μόλις είχε επανέλθει από μια αρχαιολογική αναγνώριση στο Globe της Arizona, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε εκεί ίχνη αρχαίων συστημάτων ύδρευσης και λείψανα πυκνού πληθυσμού.

Η Θεωρία της Κοίλης Γης, όπως διατυπώθηκε από έναν Έλληνα ιατρό, το 1925

Τον Φεβρουάριο του 1925, σε ένα τριαντασέλλιδο φυλλάδιο με τίτλο “Το μυστήριον του Κόσμου”, ένας Αθηναίος ιατρός, ο Χρ. Μπενής, ανέλυε τη θεωρία του περί της ύπαρξης ανθρώπων στο εσωτερικό της Γης.
Στο εν λόγω φυλλάδιο, ο Μπενής προσπαθούσε να εξηγήσει τη φύση των πνευματιστικών και υπερφυσικών φαινομένων, διατυπώνοντας την τολμηρή θεωρία του περί της υπάρξεως ενός άλλου υπογείου ανθρώπινου κόσμου, ο οποίος προκαλούσε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η Μπαταρία της Βαγδάτης

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που έλαβαν χώρα κοντά στην περιοχή της Βαγδάτης, βρέθηκε μια περίεργη συσκευή. Περίεργη, όχι για τους ανθρώπους της εποχής μας, αλλά για τους σύγχρονους του κατασκευαστή της.
Επρόκειτο περί ενός δοχείου από άργιλο, το οποίο περιείχε έναν χάλκινο κύλινδρο και μια μικρή ράβδο στο εσωτερικό του χάλκινου κυλίνδρου. Τα μεταλλικά αυτά τεμάχια της παράξενης αυτής συσκευής ήταν απομονωμένα μεταξύ τους με άσφαλτο.

Μνημείο της Αμφίπολης εντολή του Πτολεμαίου και εκτέλεση του Δεινοκράτη;

Η σορός του Αλεξάνδρου αναχωρώντας από την Βαβυλώνα είχε προορισμό  τις Αιγές όπως μας αναφέρει ο  Παυσανίας.

Ο Πτολεμαίος όμως υφαρπάζει την σωρό την οποία και θάβει προσωρινά στην Μέμφιδα με βάση τον Παυσανία και το Πάριο Χρονικό(κατά την άποψη μου αποτεφρώνοντας την λόγω της αναφοράς τουΠαυσανία ότι τηρήθηκε  ο Μακεδονικός νόμος κατά την ταφή) και μετά από λίγους μήνες, μετά από κοινή συμφωνία των διαδόχων στην διάσκεψη στον Τριπαράδεισο, τα οστά του Αλεξάνδρου μεταφέρονται μαζί με τους δύο βασιλείς (Φίλιππο Αριδαίο και Αλέξανδρο Δ’) στην Μακεδονία όπου θάβεται στον ήδη ετοιμασμένο τάφο που κατασκευαζόταν την διετία κατά την οποία η σορός του Αλεξάνδρου ήταν σε «αναμονή» στην Βαβυλώνα.

Ασκληπιός ο ιατρός που ανέσταινε τους νεκρούς

Ο Ασκληπιός είναι ο καρπός του έρωτα του θεού Απόλλωνα και μιας θνητής, το όνομα της οποίας ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις.


Η εκδοχή του Πινδάρου


Ο Πίνδαρος, στον Πυθιόνικο για τον Ιέρωνα τον Συρακόσιο, παραδίδει την ιστορία της γέννησης του Ασκληπιού, καρπό του έρωτα του θεού της μαντικής για την Κορωνίδα, κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύα. Εκείνη, τον καιρό που περίμενε το παιδί της και ενάντια στη βούληση του πατέρα της που ήθελε άλλο γάμο, δόθηκε στον Ίσχη, γιο του Έλατου και αδελφό του Καινέα. Και ο Απόλλωνας την κουρούνα που του έφερε την είδηση (άλλοι λένε ότι η τέχνη του του αποκάλυψε την αλήθεια) την καταράστηκε και από άσπρη που ήταν την έκανε μαύρη.

Ο μάντης Πειθαγόρας προέβλεψε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν πολύ έντονο στην αρχαιότητα και αυτό σήμαινε ουσιαστικά πως οι θεοί ήταν αυτοί που προμήνυαν το μέλλον. Έτσι και οι στρατιές των αρχαίων Ελλήνων διέθεταν πάντοτε μάντεις και τα αναγκαία για τις θυσίες.

Από τον κανόνα αυτό δεν μπορούσε να παρεκκλίνει ούτε ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχε στις τάξεις του πολλούς μάντεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί διέσωσαν τα ονόματα του Αρίστανδρου από την Τελμισσό, του Δημοφώντα, του Κλεομένη από τη Σπάρτη, και του Πειθαγόρα από την Αμφίπολη, ο οποίος έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν αυτός που μάντεψε τόσο το θάνατο του Ηφαιστίωνα, όσο και το θάνατο του ίδιου του Αλεξάνδρου.

Λιάνα Σουβαλτζή, Θεόδωρος Σπυρόπουλους : Οι τρικλοποδίες που μας έβαζαν στις ανακαλύψεις που κάναμε

Η Λιάνα Σουβαλτζή είναι ελληνίδα αρχαιολόγος. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες με τη χρηματοδότηση του συζύγου της.

Το 1989, ενώ πραγματοποιούσε ανασκαφές στην όαση Σίβα, η Σουβαλτζή έκανε μία ανακοίνωση σε συνέδριο Αιγυπτιολογίας ισχυριζόμενη ότι είχε ανακαλύψει ένα μακεδονικό τάφο.

Επρόκειτο για έναν ελληνορωμαϊκό ναό του 1ου μ.Χ. αιώνα, που ήταν γνωστός από Ευρωπαίους περιηγητές και είχε ανασκαφεί τη δεκαετία του 1930 από τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο Αχμέτ Φάκρυ.

Η ανακοίνωσή της δεν έτυχε ευμενούς υποδοχής και την ίδια τύχη είχαν και οι ανακοινώσεις της στον Αιγυπτιακό και τον Ελληνικό τύπο το 1992.

Τρία τα είδη φιλίας κατά τον Αριστοτέλη

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια. Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας. Είχε, βλέπετε, την τάση να κάνει πολλές ερωτήσεις και να απαντά σε ακόμα περισσότερες.

Η ακριβής χρονολογία της αναχώρησής του από την Ακαδημία είναι αμφιλεγόμενη, αλλά εικάζεται πως έφυγε λίγο μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, καθώς δεν του άρεσε η νέα τάξη των πραγμάτων στη σχολή, μετά τη «φυγή» του δασκάλου του. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, θα διαφωνούσε με πολλές από τις βασικές ιδέες του.

Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά εξωγήινο ραδιενεργό μόριο στο διάστημα

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν το πρώτο ραδιενεργό μόριο στο διάστημα, συγκεκριμένα ένα ισότοπο του αργιλίου (αλουμινίου), το 26AI, το οποίο δεν υπάρχει στη Γη.
Το μόριο εκτινάχθηκε στο μεσοαστρικό χώρο μετά τη σύγκρουση δύο άστρων.
Η παρατήρηση του μορίου -με τη βοήθεια των ραδιοτηλεσκοπίων ALMA και NOEMA- έγινε στον αινιγματικό καινοφανή αστέρα CK Vulpeculae, γνωστό και ως Nova Vul 1670, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, η έκρηξη του οποίου είχε για πρώτη φορά παρατηρηθεί στην Ευρώπη μεταξύ 1670-72.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τόμας Καμίνσκι του αμερικανικού Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "Nature Astronomy".

Εύβοια: Βρέθηκε αρχαίος θησαυρός μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας

Αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος βρέθηκε και κατασχέθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή Βαθύ Ευβοίας, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,.
Ειδικότερα, ο λίθος εντοπίστηκε στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, όπου ήταν επιμελώς κρυμμένος, ανάμεσα σε λίθους και εντός σάκου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.
Ο προϊστάμενος του  Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας