Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το χαρτονόμισμα της… ντροπής στον Καναδά





Τρεις γυμνές γυναίκες και οι Δίδυμοι Πύργοι…
Ακόμα κι αν είχαν κατά νου να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα! Ο λόγος για τους σχεδιαστές του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων και την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας του Καναδά που ενέκρινε αυτό το σχέδιο, που πυροδότησε ήδη έναν καταιγισμό επικριτικών σχολίων και αναδεικνύεται ως το μείζον θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την καναδική κοινή γνώμη και την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας.
Στην πραγματικότητα το νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων (Καναδά) απεικονίζει το περίφημο Vimy Memorial, ένα γιγάντιο γλυπτό στη Γαλλία προς τιμήν των ηρώων στρατιωτών από τον Καναδά που έπεσαν μαχόμενοι σε γαλλικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μυστηριώδες πλάσμα καταγράφηκε στη κάμερα


Δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του είδους

Στα βάθη του ωκεανού (δεν έχει αποκαλυφθεί η ακριβής τοποθεσία) καταγράφηκε ένα μυστηριώδες πλάσμα από υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενη κάμερα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται οτι πρόκειται είτε για είδος μέδουσας, είτε για πλακούντα φάλαινας.

Ενώ με μια πρώτη ματιά η εξήγηση της μέδουσας φαντάζει λογική, τα όργανα που παράξενου πλάσματος δεν ταιριάζουν με εκείνα της μέδουσας. Επιπλέον, τα εξαγωνικά σχήματα στο δέρμα του αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για πλακούντα φάλαινας.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για Stygiomedusa Gigantea, ένα σπάνιο είδος μέδουσας, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα έξι μέτρα στο μήκος. Το συγκεκριμένο είδος έχει εντοπιστεί μόνο 114 φορές σε 110 χρόνια.
ΠΗΓΗ :  www.newsbeast.gr

«Νεκρός» ο δορυφόρος Envisat


Ενεργειακή βλάβη μπλόκαρε τα συστήματα τηλεμετρίας

Τερματίστηκε το έργο του Envisat, του μεγαλύτερου επιστημονικού δορυφόρου παρατήρησης της Γης από το διάστημα, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Ο Envisat είχε σταματήσει ξαφνικά να επικοινωνεί με τους χειριστές του στο έδαφος από τις 8 Απριλίου και οι προσπάθειες να αποκατασταθεί η επαφή με τον γιγάντιο δορυφόρο απέτυχαν τελικά.

Ο δορυφόρος, που είχε μέγεθος σχολικού λεωφορείου και, μεταξύ άλλων, τραβούσε θεαματικές και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του πλανήτη μας από ψηλά, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του στο διάστημα και δεν έδειχνε ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Αρχικά, ο αξίας 2,2 δισ. ευρώ δορυφόρος σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει πέντε χρόνια, αλλά η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2001, ξεπέρασε τελικά τη δεκαετία.

Ο Envisat με τα δέκα επιστημονικά όργανά του μετέδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τους ωκεανούς, την επιφάνεια του πλανήτη, τους πάγους και τη γήινη ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας με στοιχεία περίπου 2.500 επιστημονικές έρευνες.

Έχει καταγράψει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή υποχώρηση των αρκτικών πάγων, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα μέρη του κόσμου, τις γεωλογικές επιπτώσεις των σεισμών και των εκρήξεων ηφαιστείων, την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών και των πετρελαιοκηλίδων κ.α.