Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΛΑΝΔΗ(ΦΩΤΟ)


Δεν νομίζω ότι αυτές οι φωτογραφίες απαιτούν ιδιαίτερα σχόλια. Αυτή την απίστευτη είδηση αξίζει να την μάθουμε όλοι. Το παράξενο πλάσμα που βλέπεται στις φωτογραφίες, βρέθηκε στην Ταϊλάνδη και το παράξενο σώμα του αφήνει πολλές απορίες. 

H «βυθισμένη πόλη» Θώνις-Ηράκλειο

Εκπληκτικά ευρήματα πολιτισμού από μία πόλη μύθο

Η χαμένη πόλη που ήταν γνωστή ως Θώνις στους Αιγύπτιους και Ηράκλειο στους Έλληνες έχει τη δική της ιστορία. Για αιώνες, το λιμάνι Θώνις – Ηράκλειο ήταν απλά ένας μύθος, αφού το κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια.

Όμως το 2000 ήρθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα. Από εκείνη τη στιγμή οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου ανακαλύπτουν όλο και κάτι καινούριο αποδεικνύοντας ότι από το συγκεκριμένο λιμάνι περνούσε όλο το εμπόριο από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο προς την Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί γιγάντια αγάλματα, χρυσά νομίσματα, πλάκες με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και τα αρχαία αιγυπτιακά.

Θολωτοί τάφοι στην αρχαία Ελλάδα

Κατά την Υστεροελλαδική ΙΙ εποχή (1600-1400 π.Χ.), στο μυκηναϊκό κόσμο εμφανίζονται δύο νέοι τύποι τάφων, οι θαλαμωτοί (θαλαμοειδείς ή λαξευτοί) και οι θολωτοί και για ένα διάστημα χρησιμοποιούνται συγχρόνως με τους λακκοειδείς. Οι νέες μεγαλοπρεπείς και επιβλητικές ταφικές κατασκευές αντικατοπτρίζουν την επιθυμία των ανθρώπων να τοποθετούν το νεκρό σε μια μνημειώδη κατασκευή όμοια με την επίγεια κατοικία του. Ό,τι εκπροσωπούν για την Αίγυπτο οι πυραμίδες (μνημειώδεις διαστάσεις, αντοχή στο χρόνο, προηγμένη τεχνολογία, την αγωνία του ανθρώπου να χτίσει μια άφθαρτη αιώνια κατοικία και να προβάλει ένα σύμβολο επίγειας ισχύος και γοήτρου) αντιπροσωπεύουν για την Ελλάδα οι θολωτοί τάφοι της μυκηναϊκής εποχής, που συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Είναι τα μεγαλύτερα θολωτά μνημεία του αρχαίου κόσμου, που το ύψος τους ξεπεράστηκε μόνο με την κατασκευή του Πάνθεον στη Ρώμη. Θολωτοί τάφοι συναντώνται όχι μόνο στις Μυκήνες, αλλά και στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Αττική, μερικά νησιά των Κυκλάδων, τα Επτάνησα, τη Ρόδο. Πρόκειται για τάφους βασιλέων, ευγενών και αρχόντων, που είναι χτισμένοι σε ειδυλλιακές, περίοπτες θέσεις, κοντά σε μεγάλους προϊστορικούς οικισμούς που συχνά δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί. Πολλοί από αυτούς έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν όμως απαλλοτριωθεί και κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη, τη βλάστηση και την υγρασία. Όλοι οι θολωτοί τάφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας βρέθηκαν συλημένοι ολοκληρωτικά ή μερικώς, γι’ αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τα έθιμα ταφής.
 

Μ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ:ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ!


Βεργίνα, οι βασιλικοί τάφοι και άλλες αρχαιότητες.
 Δύο αποσπάσματα από το βιβλίο του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου (Εκδοτική Αθηνών 1991).
Μας έμενε ν’ ανοίξουμε την μαρμάρινη σαρκοφάγο. Όσο κι αν η προσδοκία πως εκεί μέσα υπήρχε το πιο πολύτιμο αντικείμενο δημιουργούσε μέσα μου μιαν ακατανίκητη περιέργεια, ένα αίσθημα συνηθισμένο στον αρχαιολόγο, αλλά και επικίνδυνο, το αίσθημα της επιστημονικής ευθύνης μου επέβαλλε την υπομονή. Όταν πια έκρινα πως είμασταν έτοιμοι για την τελευταία αυτή πράξη, κατέβηκα στον τάφο με τους δύο βoηθούς, τον Δημήτρη Μαθιό και τον επιστάτη της ανασκαφής Κώστα Παυλίδη.