Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Το μήνυμα «Wow!»


Το καλοκαίρι του 1977, ο Τζέρι Έχμαν ένας εθελοντής της Υπηρεσίας Αναζήτησης Εξωγήινης Ζωής μελετούσε ραδιοκύματα από το διάστημα, προσπαθώντας να βρει κάποιο ίχνος ζωής. Κάποια στιγμή, τα όργανα που είχε στη διάθεσή του «τρελάθηκαν» και του έδωσαν ένα σήμα, που όμοιό του δεν είχε ξανακούσει. Το σήμα ήταν διάρκειας 72 δευτερολέπτων και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, προερχόταν από τον αστερισμό του Τοξότη και από ένα ουράνιο σώμα όπου – προφανώς – δεν είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος. Ο ενθουσιασμένος Έχμαν αντέδρασε γράφοντας στο χαρτί του τη λέξη «Wow!» και το σήμα του έμεινε στην ιστορία ως «Σήμα Wow», αν και δεν ερμηνεύθηκε ποτέ.
ΠΗΓΗ : www.wikipedia.org , www.newsbeast.gr