Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Από την εποχή του Ηροδότου είναι γνωστό πως η Ζάκυνθος έχει πετρέλαιο



Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η συνέχιση των δεκατρειών γεωτρήσεων στην περιοχή του παραθαλάσσιου χωριού Κερίου στη Ζάκυνθο λόγω της εύρεσης πετρελαίου. Οι γεωτρήσεις είχαν σκοπό να βελτιώσουν την υδροδότηση του νησιού ωστόσο η εμφάνιση κοιτασμάτων πετρελαίου προκάλεσε αλλαγή στα σχέδια των τοπικών Αρχών καθώς πλέον το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες.
Αυτό όμως, πως στη Ζάκυνθο δηλαδή, υπάρχει πετρέλαιο είναι γνωστό  από την εποχή του Ηροδότου, αναφέρει το pyrgos-news.blogspot.com.
Η περιοχή στη θέση Κερί την εποχή του Ηροδότου στη Ζάκυνθο ήταν γεμάτη λίμνες.Η μεγαλύτερη από αυτές είχε ύψος 70 πόδια λέει ο Ηρόδοτος και είδε πετρέλαιο με τα μάτια του  4 στάδια (περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα).Στο ακρωτήριο Κερί το πετρέλαιο αναβλύζει από μόνο του σχετικό βίντεο είχε μεταδοθεί στην εκπομπή Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά.
Έγραφε λοιπόν ο Ηρόδοτος :
" Είη δ' αν πάν, όκου και εν Ζακύνθω εκ λίμνης και ύδατος πίσσαν αναφερόμενην αυτός εγώ ωρών. Ειαί μεν και πλεονες αι λίμνες αυτόθι, η δ' ων μεγίστη αυτέων εβδομήκοντα ποδών πάντη, βάθος δε διόρυγός εστί. Ες ταύτην κοντόν κατιείσι επ' άκρω μυρσίνην προσδήσαντες.:και έπειτα αναφερουσι τη μυρσίνη πίσσαν οσμήν μεν έχουσαν ασφάλτου, τα δ' άλλα της Πιερικής πίσσης αμείνω. Εσχέουσι δε ες λάκκον ορωρυγμενον αγχού της λίμνης. Επεάν δε αθροίσωσι συχνήν, ούτω ες τους αμφορέας εκ του λάκκου καταχέουσι. Ότι δ' αν εσπεση ες την λίμνην, υπό την γήν ιόν αναφαίνεται εν τη Θαλάσση. Η δε απέχει ως τέσσερα στάδια από της λίμνης. Ούτω ων και τα από της νήσου της επί Λιβύη κειμένης οικότα εστί αληθείη»..

Και κάθονται και κάνουν έρευνες σε διαφορές περιοχές της Ελλάδας όταν ακόμα και σήμερα υπάρχει φανερός ορυκτός πλούτος...
ΠΗΓΗ : pyrgos-news.blogspot.com