Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αλεπότρυπα: Το σπήλαιο...που οδηγεί στον Κάτω Κόσμο

 
Ο αρχαιοελληνικός μύθος για τον Κάτω Κόσμο του Άδη προέρχεται πιθανότατα από ένα σπήλαιο που βρίσκεται στον κόλπο του Διρού, στη Μάνη. 
Πρόκειται για το σπήλαιο «Αλεπότρυπα», το οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν τις τελευταίες δεκαετίες, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται μάλιστα 9.000 χρόνια πριν, δηλαδή λίγο μετά την παλαιολιθική εποχή. Επιπλέον, όπως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν σαν νεκροταφείο όπου λάμβαναν χώρα νεκρικές τελετές. Η διαπίστωση αυτή, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ενέπνευσε τους μύθους για τον κόσμο του Άδη. Στο σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του ’50, ζούσαν εκατοντάδες άνθρωποι μέχρι αυτό να καταρρεύσει πριν από 5.000 χρόνια.

Ο υποθαλάσσιος δρόμος του Μπίμινι


Το 1968 κάτω από στον βυθό της θάλασσας, κοντά στις ακτές των νησιών Μπίμινι στις Μπαχάμες, ανακαλύφθηκαν δεκάδες τεράστιες επίπεδες πέτρες από ασβεστόλιθο. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα το αξιοπερίεργο δεν υπονοείται από ένα σωρό πέτρες στον πάτο του ωκεανού.

Οι επιστήμονες, όμως, προβληματίστηκαν γιατί οι πέτρες αυτές σχημάτιζαν μια απόλυτα ευθεία λεωφόρο μήκους ενός χιλιομέτρου, που μοιάζει απίθανο να δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο.

Πολλοί είπαν ότι πρόκειται για τα χαλάσματα του κόσμου ενός αρχαιου πολιτισμού, άλλοι είχαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινομένο. Κανένας από αυτούς δεν μπορέσε, όμως, να αγνοήσει στο υποσυνείδητό του, μια προφητεία που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Άβαλον



Η νήσος Άβαλον, ή το Άβαλον, ή Αβαλονία, ή "Νήσος των μήλων", είναι ένα θρυλικό νησί κάπου στα Βρετανικά Νησιά, πασίγνωστο για τα ωραία του μήλα. Το Άβαλον κάποιες φορές αναφέρεται ότι είναι η θρυλική περιοχή, την οποία επισκέφτηκε ο Ιησούς μαζί με τον Ιωσήφ από Αριμαθαίας στα Βρετανικά Νησιά και το μέρος όπου αργότερα ιδρύθηκε η πρώτη εκκλησία στη Βρετανία. Η τοποθεσία του Άβαλον συνήθως συσχετίζεται με το σημερινό Γκλάστονμπερι, του Σόμερσετ.

Επίσης, λέγεται ότι είναι το μέρος όπου είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Αρθούρος. Σύμφωνα με το μύθο, μεταφέρθηκε εκεί με μια βάρκα από την ετεροθαλή αδερφή του, Μοργκάνα λε Φέι, για να γιατρέψει τις πληγές του, και το σώμα του βρίσκεται ακόμα εκεί.

Η Πραγματική Ιστορία πίσω από τον Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη



Ποτέ να μην μπείτε στα Scotter Woods στις αποκριές.

Σε μια μικρή πόλη στην Αγγλία υπάρχει μια μικρή περιοχή που ονομάζεται Scunthorpe και σε αυτήν την πόλη είναι ένα δέντρο που ονομάζεται Scotter Wood. Αυτό το δέντρο φημολογείται για να είναι η αιτία πολλών εξαφανίσεων, αλλά στις Απόκριες είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος να εξερευνήσετε την πόλη ή να ρίξετε μια ματιά γύρω. Πολύ καιρό πριν στις Απόκριες, ένας γεωργός τάιζε τα άλογά του, το καθένα από το όνομα για μια ημέρα της εβδομάδας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Μετά το γεύμα, ο αγρότης πήρε το αγαπημένο άλογό του, τη Δευτέρα, για μια βόλτα στο δάσος. Είχαν μόλις ξεκινήσει όταν ένα δυνατό θόρυβο τρόμαξε το άλογο του τόσο άσχημα, που τον έριξε στο έδαφος και έτρεξε στα δέντρα και μόνο. Ο αγρότης έτρεξε πίσω στο στάβλο για να για να δει αν το άλογο του είχε επιστρέψει, αλλά δεν υπήρχε σημάδι της. Αυτός ετοιμάζεται την Τρίτη το άλλο του άλογο για να ξεκινήσει την αναζήτηση για το χαμένο άλογό του και άρχισε να ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση που είχε παρακολουθήσει το τρέξιμο της.

Aλαφροΐσκιωτος


Ως αλαφροΐσκιωτος χαρακτηρίζεται από την ελληνική παράδοση ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει την έμφυτη ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις εκδηλώσεις και τις παρουσίες του υπερβατικού κόσμου (του άλλου-κόσμου ή αλλό’κοσμού) εξ’ ου και ορισμένες φορές καταχρηστικά (το τονίζω αυτό!) οι αλαφροΐσκιωτοι μπορούν να κληθούν και ως «αλλοπαρμένοι» καθώς θεωρείται ότι ανήκουν κάπου μεταξύ τούτου (του υλικού) και του επέκεινα (άλλου, του πνευματικού) κόσμου.

Η αιτία της έμφυτης ικανότητας τους είναι ουσιαστικά άγνωστη, σε γενικές γραμμές άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την ημέρα της γέννησης τους (πχ. Σαββατογεννημένοι, γεννημένοι κοντά σε μεγάλες Χριστιανικές εορτές κτλ) άλλοι από κληρονομικό χάρισμα (πχ. Νεραϊδοσόι) κ.α.