Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο τορπιλισμός του «Φετίχ Μπουλέντ» -Η πρώτη μεγάλη ελληνική ναυτική επιτυχία των Βαλκανικών Πολέμων

Με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης διατάχθηκε να επιτηρεί την παραλιακή ζώνη της Κατερίνης με το τορπιλοβόλο «Τ- 11», προκειμένου να μην επιχειρηθεί εκφόρτωση πολεμικών εφοδίων από τουρκικά πλοία στα μαχόμενα Οθωμανικά στρατεύματά τους στη Μακεδονία.

Όμως, ο 35χρονος υδραίος αξιωματικός, γόνος ναυμάχων του ’21, διψούσε για πολεμική δράση και έβαλε ως στόχο ένα παλαιό θωρηκτό του οθωμανικού στόλου, το «Φετίχ Μπουλέντ», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της τουρκοκρατούμενης τότε Θεσσαλονίκης. Έμαθε ότι από το πλοίο είχαν αφαιρεθεί τα μεγάλα κανόνια του, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην ξηρά για την καλύτερη υπεράσπιση της περιοχής. Ζήτησε από το επιτελείο να δράσει και έλαβε θετική απάντηση.

Κωνσταντίνος Σιμωνίδης – Ο μεγαλύτερος πλαστογράφος του 19ου αιώνα

Ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης έμεινε στην ιστορία για την δεινότητά του να πλαστογραφεί αρχαία κείμενα. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον μεγαλύτερο πλαστογράφο του 19ου αιώνα. Κανείς όμως δεν αμφισβήτησε την εξυπνάδα, την πειθώ και την πανουργία του.

Η περιπετειώδης ζωή του ξεκινάει στις 5 Νοεμβρίου 1820 (σύμφωνα με άλλες πηγές στις 11 Νοεμβρίου 1824) , όταν βλέπει το πρώτο φως στην Σύμη της Δωδεκανήσου. Σε νεαρή ηλικία αποπειράται να δηλητηριάσει τον πατριό του για άγνωστο λόγο και όταν αποκαλύπτεται, αναγκάζεται να καταφύγει στο Άγιο Όρος. Εκεί στο «Περιβόλι της Παναγίας» θα ασχοληθεί με την αντιγραφή των σπανίων αρχαίων και μεσαιωνικών χειρογράφων και θα μάθει τέλεια την τέχνη της καλλιγραφίας.

Η Μάχη του Δυρραχίου

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή Ξιφασκίας, εκπαιδευτή Παμμάχου και Ιστορικής Οπλομαχίας

Στη μάχη του Δυρραχίου που έγινε στη σημερινή Αλβανία το 1081 μ.Χ. ανάμεσα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και των Νορμανδών της Σικελίας, έγινε ένα περιστατικό που μόνο στην Ιλιάδα θα μπορούσαμε να το συναντήσουμε.
Ο Ρωμαϊκός στρατός ηγούνταν από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον πρώτο, ενώ οι Νορμανδοί της Σικελίας υπό τον Ροβέρτο Γισκάρδο δούκα της Απουλίας και της Καλαβρίας.
Ο Ρωμαϊκός στρατός στελεχώνονταν από:
-5000 Θεσσαλούς, Θράκες και Μακεδόνες από το θεματικό στρατό και ιππικό.
-2000 πολεμιστές των Παλατινών Σχολών δηλαδή Εξκουβήτορες και Βεστιάριτους καθώς και τη Βαράγγια φρουρά που αποτελούνταν από Άγγλο-Σάξονες.
-4000 Αρμένιους πεζούς
-3000 Βαλκάνιους ως ελαφρύ πεζικό

Νικηφόρος Παλαιολόγος -Ο αρχηγέτης του Οίκου των Παλαιολόγων

Ο Νικηφόρος Παλαιολόγος (… – 18 Οκτωβρίου 1081) ήταν στρατηγός του 11ου αι. και ήταν ο αρχηγέτης του Οίκου των Παλαιολόγων. Είναι το πρώτο μέλος του Οίκου που έμελλε να δώσει τους τελευταίους Αυτοκράτορες των Ρωμαίων, από το 1259 και εξής.

Πρώτα αναφέρεται κατά τη σύντομη βασιλεία του Ρωμανού Δ΄ Διογένη (1068-1071). Ήταν υποστηρικτής του Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα, έτσι ήταν εχθρικός προς τον Ρωμανό Δ΄ και αντιστρατευόταν τον θείο του Μιχαήλ Ζ΄, δηλ. τον Ιωάννη Δούκα και τον Μιχαήλ Ψελλό.
Μετά την καταστροφική μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 και την πτώση του Ρωμανού Δ΄, εστάλη στην Ανατολή εναντίον του Νορμανδού μισθοφόρου Ρουσέλ ντε Μπαγιέλ (Roussel de Bailleul), που είχε στασιάσει. Ο Νικηφόρος πρώτα συνέλεξε 6.000 μισθοφόρους από τη Γεωργία, αλλά στη μάχη εναντίον του Ρουσέλ οι Γεωργιανοί αυτομόλησαν και ηττήθηκε.

Ο Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος του 1925 που κράτησε μόλις μια εβδομάδα

Προκλήθηκε με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο. Είχε διάρκεια μιας εβδομάδας και μικρές απώλειες (50 άνδρες). Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες μετά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο γνώρισαν ελάχιστα διαλείμματα βελτίωσης, είχαν ενταθεί λόγω της δράσης των κομιτατζήδων σε ελληνικά εδάφη, με την ενθάρρυνση της βουλγαρικής κυβέρνησης και απώτερο σκοπό την αυτονόμηση της ελληνικής Μακεδονίας.

Στις 18 Οκτωβρίου 1925 ένας Έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε σε συνοριακό φυλάκιο στη θέση Δεμίρ Καπού, κοντά στο Μπέλες, κυνηγώντας τον σκύλο του πέρασε τη συνοριακή γραμμή και σκοτώθηκε από τα πυρά ενός Βούλγαρου σκοπού. Στη συνέχεια, από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανδρών των δύο φυλακίων, έχασαν τη ζωή τους δύο Έλληνες στρατιώτες και ο λοχαγός – διοικητής τους.

Τα «ιερά» φύλλα δάφνης με τα πολύτιμα οφέλη

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, τα φύλλα δάφνης κατείχαν σπουδαία θέση στην ζωή των Ελλήνων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι με αυτά έφτιαχναν στέφανα και στόλιζαν τα κεφάλια των ηρώων και των ολυμπιονικών.

Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές για τη χρήση των φύλλων από αυτοκράτορες, γιατρούς, ακόμη και από το μαντείο των Δελφών (σύμφωνα με τον μύθο οι ιέρειες προτού αποδώσουν το χρησμό ή την προφητεία, μασούσαν φύλλα δάφνης.
Το φυτό της δάφνης πήρε το όνομα του από τη νύμφη Δάφνη, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν κόρη του ποταμού Πηνειού και της Γαίας. Ο θεός Απόλλωνας μόλις την είδε την ερωτεύτηκε και την κυνήγησε ασταμάτητα. Η δάφνη για να προστατευθεί, παρακάλεσε την γαία να τη κρύψει και η τότε η μάνα της, την μεταμόρφωσε σε δέντρο. ο Απόλλωνας για να παρηγορηθεί, έκοψε ένα κλαδί από το δέντρο και στεφανώθηκε. Από τότε επικράτησε ως το ιερό φυτό του Απόλλων.

Πώς το Brexit επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια

Μια άτακτη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργούσε προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες και στους ταξιδιώτες. Στη χειρότερη περίπτωση θα σταματούσαν τα δρομολόγια μεταξύ ΕΕ και Γηραιάς Αλβιώνας.

Αυτές τις μέρες αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair, Easyjet, British Airways αλλά και γερμανικές όπως η Tuifly και η Condor ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. «Σε αυτή την κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο no-deal» δηλώνει ο επικεφαλής της Thomas Cook Airlines, Christoph Debus.

Οι πολεμίστριες του τακτικού Βυζαντινού στρατού

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή ξιφασκίας και εκπαιδευτή Παμμάχου και ιστορικής ξιφασκίας

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λανθασμένη ιδέα ότι οι γυναίκες στα Βυζαντινά χρόνια δεν είχαν δικαιώματα και ζούσαν σε μια σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία. Αυτό είναι εντελώς λάθος αφού η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν το μοναδικό μεσαιωνικό κράτος όπου κυβερνιόνταν από αυτοκράτειρες. Ενώ ήταν ένα Θεοκεντρικό (και όχι Θεοκρατικό ) κράτος που η γυναίκα είχε ιδιαίτερη θέση αν σκεφτούμε την Παναγία ως Υπερμαχώ Στρατηγό.

Ελληνικά νησιά κινδυνεύουν με «βύθιση» στα επόμενα 80 χρόνια! Απειλή και για άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου (χάρτης)

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα στα επόμενα 80 χρόνια αντιμετωπίζουν δύο από τις ιστορικότερες πόλεις της Ιταλίας αλλά κι ολόκληρης της Ευρώπης.
Βενετία και Νάπολη βρίσκονται εντός της «διακεκαυμένης ζώνης» σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μαζί με τις δύο παραπάνω πόλεις, στο χείλος της «βύθισης» βρίσκονται αρκετές ακόμη ιστορικές ιταλικές πόλεις, όπως η Ραβέννα, η αρχαία Πίζα, το Τσίνκουε Τέρρε (που συγκαταλέγεται μεταξύ των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco) αλλά κι η περιοχή του Δέλτα του ποταμού Πάδου στις ακτές της Αδριατικής.

«Βρέθηκε ο τάφος αιώνιων εραστών» στο Διρό

Με αναλυτικά ρεπορτάζ και φωτογραφίες υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την σπουδαία ανακάλυψη που ήρθε από το σπήλαιο της Αλεπότρυπας στον Διρό, στην Πελοπόννησο.
«Μια ρομαντική ιστορία 6.000 ετών ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στην Ελλάδα» γράφει στο ρεπορτάζ του το Dicovery Channel, που εξηγεί επίσης ότι «οι προϊστορικοί ευρήματα ήταν τοποθετημένοι σε καμπύλη, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο. Οι σκελετοί, σύμφωνα με το DNA, ανήκουν σε άντρα και γυναίκα και υπολογίζεται πως τάφηκαν περίπου το 3.800 π.Χ.».

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει την είδηση αναφέροντας πως «ο θάνατος δεν τους χώρισε».

Tο φριχτό τίμημα που θα πληρώσουμε για να πάμε στον Άρη

Στα 60ά της γενέθλια, η NASA ανακοίνωσε μια σειρά από φιλόδοξους στόχους, όπως τη μεγάλη επιστροφή της στη Σελήνη σε βάθος δεκαετίας και το ταξίδι στον Άρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Μπορεί βέβαια η NASA να θέλει να πάει στον Κόκκινο Πλανήτη, αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα πως θα αντέξει ο άνθρωπος μια τέτοια περιπέτεια, όπως υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό της και ρίχνει φως στους κινδύνους που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία από μια τέτοια ιστορία παρατεταμένης παραμονής στο Διάστημα.

Πώς η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς «βούλιαξε» την πρόκληση του Barbaros

Κανένα περιθώριο στο Barbaros δεν άφησε η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς όταν στις 03.00 σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό ερευνητικό επιχείρησε να πλεύσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OnAlert, δια ασυρμάτου ζητήθηκε από το τουρκικό ωκεανογραφικό να αποχωρήσει από την περιοχή. Το μήνυμα που εξέπεπψε ήταν το εξής: “RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.”

Φρεγάτες Belharra: Στα 1,3 δις η προσφορά της Naval Group

 Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το πολύμηνο φλέρτ με την Naval Group για τις φρεγάτες Belharra που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να εντάξει στο στόλο του, με τις δυο πλευρές πλέον να ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Έτσι την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, βρέθηκε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Naval Group, μαζί και με τον ΑΚΑΜ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην συνάντηση αυτή η γαλλική αντιπροσωπεία κατέθεσε την οικονομική προσφορά για τα δυο από τα, τουλάχστον τέσσερα, πλοία τα οποία επιδιώκεται να προσκτηθούν.

Ανακαλύφθηκε ο κοσμικός τιτάνας «Υπερίων»

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια τιτάνια δομή στο πρώιμο σύμπαν, η οποία υπήρχε ήδη 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ). Πρόκειται για τον «Υπερίωνα», όπως ονομάσθηκε, ένα πρωτο-σμήνος γαλαξιών, που είναι η μεγαλύτερη κοσμική δομή που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε τόσο μακρινή απόσταση στον χρόνο και στον χώρο.

Οι αστρονόμοι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Το Barbaros κρύβεται και η Φ/Γ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ" στέλνει το μήνυμα της Αθήνας

Με το Barbaros να καμουφλάρει την παρουσία του, διακόπτοντας εδώ και 19 ώρες, την εκπομπή σήματος μέσω του συστήματος AIS, τα ελληνικά μάτια στην περιοχή, η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, καταγράφει κάθε κίνηση τόσο του τουρκικού ερευνητικού όσο και της φρεγάτας TCG Giresun (F-491), που το συνοδεύει. Στο ελληνικό πεντάγωνο αναλύουν τα δεδομένα στο σύνολο τους, και όχι με γνώμονα “τη φωτογραφία της στιγμής”, προκειμένου να διαμορφώσουν την τακτική τους, στην οποία δεν αποκλείεται -εάν απαιτηθεί- να δοθεί εντολή διεύρυνσης των ελληνικών δυνάμεων.

Ευκάλυπτος, το «όπλο» του αναπνευστικού

Υποφέρετε από βήχα, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο; Θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό για να προστατευτείτε από λοιμώξεις και αναπνευστικές διαταραχές; Τότε ο ευκάλυπτος αποτελεί την ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού.

Ως ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά της εναλλακτικής ιατρικής, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μειώνει το στρες, καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, προστατεύει την υγεία του δέρματος και πολλά άλλα.
Πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την μακρινή Αυστραλία. Τα είδη των ευκαλύπτων ξεπερνούν τα 400, με το πιο γνωστό να είναι το Eucalyptus globulus. Από αυτή την ποικιλία εξάγεται το αιθέριο έλαιο του φυτού, το οποίο περιέχει την πολύτιμη δραστική ένωση ευκαλυπτόλη και είναι υπεύθυνη για τα αμέτρητα οφέλη που παρέχει στον άνθρωπο.