Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο

Προχωρούν τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών της χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ. Με τον διαγωνισμό για τη Β' Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων να βρίσκεται πλέον στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και τον διαγωνισμό για τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης με την Πελοπόννησο (Λακωνία-Χανιά) προ των πυλών, μπορούμε να πούμε πως μια νέα εποχή αρχίζει να ανατέλλει στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο.

Η έρημος Σαχάρα μεγαλώνει

Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη ζεστή έρημος του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση (αν ληφθούν υπόψη και οι παγωμένες έρημοι), γίνεται συνεχώς ολοένα μεγαλύτερη. Έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου από το 1920 μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επεκτείνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι έρημοι χαρακτηρίζονται από χαμηλές μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις, συνήθως λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως. Η Σαχάρα έχει μέγεθος σχεδόν όσο οι ΗΠΑ, γύρω στα 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ήπειρος της Ανταρκτικής και η Αρκτική Ζώνη, που είναι σχεδόν διπλάσιες της Σαχάρας (14,2 εκατ. χλμ. και 14 εκατ. χλμ. αντίστοιχα), θεωρούνται επίσης έρημοι, αλλά είναι παγωμένες.

H κατοχή των όπλων στην Αρχαία Ελλάδα

Τα όπλα αποτελούν ένα ιδιαίτερα «καυτό» θέμα στις ΗΠΑ, με τη συζήτηση, μετά και το τελευταίο μακελείο σε σχολείο της Φλόριδα να βρίσκεται πολύ υψηλά στην καθημερινή ατζέντα. Ωστόσο, το ζήτημα δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, καθώς με την εξέλιξη των ΜΜΕ, υπήρξε και μία εισροή στις αναφορές βίας από όλο τον Κόσμο.

Ο έλεγχος των όπλων αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη συζήτηση διεθνώς και ίσως κάποιος τελικά να αναρωτηθεί αν πολιτισμοί του παρελθόντος είχαν αντίστοιχα προβλήματα και χρειάζονταν κανόνες για την οπλοκατοχή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι αν η κοινωνία στην εξιδανικευμένη Αρχαία Ελλάδα είχε προβληματισμό για το εν λόγω θέμα.

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Επαφίεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ασκεί για τον μήνα Απρίλιο το Περού, να επιβεβαιώσει επισήμως τη διεξαγωγή της έκτατης συνεδρίασης, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

To FBI έλυσε το μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας 4.000 χρόνων

Χρειάστηκαν 103 χρόνια και η χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας στη Βιολογία, προκειμένου να λυθεί το «μυστήριο» της μούμιας των 4.000 χρόνων που βρέθηκε το 1915 στη νεκρόπολη της Αιγύπτου, στην Deit el-Bersha.
Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στο σημείο, υποστήριζαν ότι ο τάφος ανήκει στον Djehutynakht και τη σύζυγό του. Το κεφάλι της μούμιας, που είχε βρεθεί, δεν προσδιόριζε ούτε καν αν ανήκε σε άντρα ή σε γυναίκα. Τελικά, η βιολόγος του FBI, Odile Loreille, εφαρμόζοντας μία εξαιρετικά προηγμένη τεχνική ανάλυσης DNA, κατάφερε να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Όπως ανακοίνωσε, το κεφάλι της μούμιας ανήκει σε άντρα, γεγονός που ενισχύει το σενάριο να είναι ο Djehutynakht.

Το απόκοσμο κρανίο που βρέθηκε σε νησί της Δανίας

Ένα κρανίο που φαίνεται να δείχνει ότι είναι από άλλο κόσμο έχει ανακαλυφθεί … στην Δανία!
Εργαζόμενοι στο νησί Sealand της Δανίας, αντικαθιστώντας σωλήνες αποχέτευσης, κάτω από ένα κτήριο ανακάλυψαν ένα περίεργο κρανίο.
Όταν το έφεραν στην Κοπεγχάγη προς εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα