Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Γιατί λέμε "κρασί" τον οίνο;

Το κρασί ονομάζεται "οίνος".Πώς καταλήξαμε όμως να τον λέμε "κρασί";


Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κρασί πολύ πιο δυνατό από το σύγχρονο. Επειδή ήταν και της φιλοσοφίας "μέτρον ἄριστον" συνήθιζαν να το ανακατεύουν με νερό, ώστε να μην τους μεθάει και να το απολαμβάνουν σιγά -σιγά.
Το ρήμα που σημαίνει "ανακατεύω" στα αρχαία είναι το "κεράννυμι".
Η μετοχή του Παρακειμένου μας δίνει τον τύπο "κε-κρα-μένος" (αυτός που έχει ανακατευθεί), ενώ το ουσιαστικό που παράγεται είναι η "κρᾶ-σις". 

Γιατί μας άλλαξαν το όνομα; Γιατί λεγόμαστε Greeks και όχι Έλληνες;

Και γιατί η χώρα μας λέγεται Greece και όχι Ελλάδα; Μια μεγάλη, περίπλοκη και κάπως περίεργη ιστορία
Οι Έλληνες ήταν γνωστοί με πολλά διαφορετικά ονόματα στην ιστορία. Οι πολεμιστές που έπεσαν στις Θερμοπύλες έπεσαν ως Έλληνες, ενώ αιώνες αργότερα όταν κήρυττε ο Ιησούς οποιοδήποτε πρόσωπο μη-εβραϊκής πίστης αποκαλείτο Έλληνας. Επί αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου ήταν γνωστοί ως Ρωμαίοι, και πάντα οι γείτονές τους στη Δύση θα τους έλεγαν Γραικούς, ενώ στην ΑνατολήΑλ Ρουμ (Ρωμαίοι). Η αρχή κάθε ιστορικής εποχής συνοδευόταν από νέο όνομα, είτε απολύτως καινούριο, είτε παλαιό και ξεχασμένο, όνομα από την παράδοση ή δανεισμένο από τους ξένους.

Nέος Α/ΓΕΕΦ ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης!

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε επίσημα ότι νέος Α/ΓΕΕΦ θα είναι ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης που πριν από λίγο
παρέδωσε την 1η Στρατιά. Ο ΥΕΘΑ του ζήτησε να ξεκουραστεί για ενάμιση μήνα,αφού αμέσως μετά αναλαμβάνει την κρίσιμη έτσι κι αλλιώς και ειδικά αυτή τη περίοδο ακόμη περισσότερο θέση του Α/ΓΕΕΦ.