Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Shieldmaidens, οι Σκανδιναβές αμαζόνες

Είναι γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, καθιστώντας δυνατό πια να θεωρείται ηρωίδα ή πολεμίστρια.

Μερικές φορές όμως, ακόμη και αιώνες πριν, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκεκριμένες γυναίκες έπαυαν να θεωρούνται απλές μηχανές παραγωγής και ανατροφής παιδιών, άρπαζαν χωρίς δισταγμό ασπίδα και σπαθί με σκοπό να υπερασπιστούν τις ίδιες αλλά και τις οικογένειες τους. Εδώ και πολλά χρόνια το ερώτημα που εγείρεται είναι αν όντως υπήρξαν γυναίκες πολεμίστριες ή αν η φαντασία γενεών ολόκληρων βασίστηκε μόνο σε φανταστικά μυθιστορήματα και θρύλους

Ελληνες Βρυκόλακες

Οι Βρυκόλακες ζούσαν από πάντοτε στην Παράξενη Ελλάδα σε πολύ μεγάλους αριθμούς, πυροδοτώντας τους πιο επίμονους θρύλους και περιστατικά. Η Ελλάδα είναι από τις βασικές γενέτειρες των δοξασιών και των αμέτρητων ιστοριών για Βρυκόλακες (ίσως μάλιστα να είναι και η πρώτη), μαζί με τη Σερβία, τη Μικρά Ασία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, και τη Ρωσία. Ειδικά τα νησιά του Αιγαίου, είναι γεμάτα από Βρυκόλακες όλων των ειδών.
Οι Βρυκόλακες, νεκροζώντανοι που στοιχειώνουν τα μέρη και τους ανθρώπους, βγαίνουν από τους τάφους τους κάθε νύχτα, συνήθως τα μεσάνυχτα, προτιμούν όμως τις νύχτες χωρίς φεγγάρι για να μπορούν να γίνονται ένα με το σκοτάδι και ν’ αρπάζουν τα θύματα τους.

Ο Σατανάς του Κορανίου

Όταν ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα από λάσπη και φύσηξε μέσα τους το πνεύμα του, κάλεσε όλους τους αγγέλους να προσκυνήσουν μπροστά στο δημιούργημά του.
Ο μόνος που αρνήθηκε ήταν ο Ιμπλίς, καθώς πίστευε πως ήταν ανώτερος από τον άνθρωπο αφού αυτός δημιουργήθηκε με φωτιά ενώ ο Αδάμ από χώμα. «Ιμπλίς» ήταν το όνομα ενός Jinn, τα οποία ήταν πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός και ήταν παρεμφερή των Αγγέλων (κάποιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν τις λέξεις εναλλακτικά, και χαρακτηρίζουν τον Ιμπλίς «άγγελο»). Η διαφορά μεταξύ Αγγέλων και Jinn ήταν ότι οι Άγγελοι δεν μπορούσαν να παρακούσουν τον Θεό και, έτσι, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι λάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ιμπλίς (η λέξη ίσως προέρχεται από το ελληνικό «διάβολος»), μη όντας Άγγελος, μπόρεσε και παράκουσε την εντολή του Θεού, και από εκείνη τη στιγμή ονομάστηκε Σατανάς Shaitan», λέξη που γενικά μεταφράζεται ως «εχθρός»,

Οι Στρίγκλες στην ελληνική λαογραφία

Το όνομα στριγξ αναφέρεται σ’ ένα είδος κουκουβάγιας.  Λόγο της χαρακτηριστικής κραυγής του, ονομάστηκε έτσι το συγκεκριμένο είδος. Από την ίδια ρίζα πήραν το όνομά τους μυθικά πλάσματα της νεότερης ελληνικής φαντασίας, οι Στρίγγλες.

Στρίγγλες ονομάζονταν οι μάγισσες, γυναίκες μοχθηρές που μπορούσαν να κάνουν κακό σε ανθρώπους, κατά κύριο λόγο σε γυναίκες και μωρά παιδιά. Παρακάτω αναφέρονται ακριβείς πληροφορίες για τις μάγισσες αυτές, σύμφωνα με τις μελέτες του Νικόλαου Πολίτη (1852-1921)σπουδαίου λαογράφου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μεσαίωνας των θρύλων

Ο Μεσαίωνας είναι ιστορική χρονική περίοδος που αναφέρεται κυρίως στην ιστορία των λαών της Δυτικής Ευρώπης και τα όριά της δεν είναι καθορισμένα με σαφήνεια καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών.
Αυτό είναι φυσικό, γιατί μια εποχή δεν αρχίζει αυτόματα, αλλά η αρχή της προϋπάρχει στην προηγούμενή της εποχή. Γενικά πάντως ο Μεσαίωνας καλύπτει τους αιώνες από την κατάρρευση του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (5ος αι. μ.Χ.) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης που συμπίπτει και με τις αρχές της Αναγέννησης. Ο Μεσαίωνας

Ντύσιμο και οπλισμός την εποχή της Επανάστασης του 1821

Μετά την απελευθέρωση το ντύσιμο των Ελλήνων αρχίζει να έχει ευρωπαϊκές επιρροές. Ίσως να μη ντύνονται ακόμα όλοι «ευρωπαϊκά» αλλά και οι ελληνικές φορεσιές αρχίζουν να παίρνουν πολλές μεταλλαγές. Οι στολές της προεδρικής φρουράς και οι τυποποιημένες και πανομοιότυπες «παραδοσιακές ενδυμασίες» που υπάρχουν σήμερα μικρή σχέση είχαν με τις πραγματικές φορεσιές της εποχής.

«Έφυγε» σε ηλικία 101 ετών ο πατριάρχης της δυναστείας Ροκφέλερ

Απεβίωσε την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του, στο Pocantico Hills - Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1915 και δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο πατριάρχης μίας εκ των μεγαλυτέρων οικονομικών δυναστειών στον κόσμο, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκρατορίας και εμπνευστής του μεγάλου επιχειρηματικού πλάνου που κατέκτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο.

Ο Ντέιβιντ Ρόκφελερ «έφυγε» σε ηλικία 101 ετών, καθώς κοιμόταν στο σπίτι του στο Pocantico Hills. Ο εκπρόσωπος της μεγάλης οικογένειας επιβεβαίωσε την απώλεια.