Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Οι 10 κορυφαίοι βυζαντινοί στρατηγοί του Μεσαιωνικού Ελληνισμού


1) Ο Φλάβιος Βελισάριος (505 -565) ήταν στρατηγός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου και ένας από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες όλων των εποχών. Διακρίθηκε σε όλα τα μέτωπα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους εκείνης της εποχής (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Βαλκάνια) με την εξαίρεση της Ισπανίας. Επίσης εισήγαγε πολλές καινοτομίες στην εκπαίδευση και οργάνωση του ρωμαϊκού στρατού της εποχής, καθώς και στην τακτική των επιχειρήσεων. Υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ιουστινιανού, στην προσπάθεια του τελευταίου να ανασυστήσει την αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η ζωή και η σταδιοδρομία του παρουσιάζουν εντονότατες εναλλαγές της τύχης, από τον θρίαμβο και τη δόξα στον παραμερισμό και την απώλεια κάθε εύνοιας, αξιωμάτων και περιουσίας και αντιστρόφως.

ΚαταχανάδεςΚαταχανάδες ή αλλιώς και Κακαθρωπισμένοι. Είναι η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται στην Κρήτη για τους Νεκροζώντανους... Θυμίζουν πολύ τα Ζόμπι της Αϊτής διαφέρουν όμως ως προς του λογούς που δημιουργηθήκαν. Ενώ έχουν πολλά στοιχειά κείνα με τούς γνωστούς σε όλους μας βρικόλακες.
Ιστορίες για αυτούς ακούγονται σε διαφορά χωριά της Κρήτης και στην Σαντορίνη. Ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αναγνωριστήκαν από συγγενείς και οικείους τούς ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιοι ζήτησαν από αυτούς να τούς σκοτώσουν. Αν πότε βρεθείς στην Κρήτη και το ρωτήσεις θα σου πουν πολλές ιστορίες με ονόματα για ανθρώπους έγιναν καταχανάδες.