Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Γιατί δέν ανοίγει ο τάφος τού Μωάμεθ τού Πορθητή;



Ενώ στην Τουρκία σπάει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων η κινηματογραφική επιτυχία, «Φατίχ 1453», η οποία όμως έχει κατηγορηθεί ακόμα και από Τούρκους ιστορικούς  για μεγάλες ιστορικές ανακρίβειες, άνοιξε για άλλη μια φορά σε δημόσια συζήτηση  το ζήτημα του τάφου του Μωάμεθ του Πορθητή και όλων των πιθανών μυστηρίων που κρύβονται εκεί και τα οποία για πολλούς αποτελούν μεγάλο ταμπού για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

Σε μια σημαντική συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στις 15 Απριλίου 2012,  ο Τούρκος συγγραφέας, Ahmet Ümit, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο με τον τίτλο, «Να σκοτώσεις τον Σουλτάνο», ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ζωή του Μωάμεθ του Πορθητή, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη να ανοιχτεί επιτέλους ο τάφος του για να ερευνηθεί τι ακριβώς έγινε με τον θάνατό του.

Φως στο «Συμβάν Τουνγκούσκα»



Φως στο «Συμβάν Τουνγκούσκα»
Η περιοχή Τουνγκούσκα ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από άγνωστη μέχρι σήμερα αιτία
Ενα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύγχρονου κόσμου συνέβη στις 30 Ιουνίου του 1908. Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ δάσους κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα στη Σιβηρία κυριολεκτικώς ισοπεδώθηκαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι υπεύθυνο για την καταστροφή ήταν κάποιο μεγάλο διαστημικό αντικείμενο που εξερράγη στην ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή.

Ομως παρά τις εντατικές προσπάθειες των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για την ταυτότητα του «δράστη» επιτρέποντας έτσι να αναπτυχθούν διάφορες πιθανές και απίθανες θεωρίες για το γεγονός που έγινε γνωστό ως «Συμβάν Τουνγκούσκα». Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι εντόπισαν την παρουσία ενός αντικειμένου κάτω από τον πυθμένα μιας μικρής λίμνης στην περιοχή το οποίο πιθανώς είναι μέρος του αστεροειδή ή κομήτη που πιστεύεται ότι προκάλεσε την καταστροφή.

Η μυστηριώδης λίμνη

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα αστεροειδή ή κομήτη που εξερράγη σε ύψος 5-10 χλμ πάνω από τη Σιβηρία. Η έκρηξη απελευθέρωσε ενέργεια ανάλογη με εκείνη χιλίων ατομικών βομβών όπως αυτή της Χιροσίμα. Ομως κανένα στοιχείο για τον «ένοχο» της καταστροφής δεν έχει εντοπιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να βρουν απαντήσεις για το «Συμβάν Τουνγκούσκα».

Η λίμνη Cheko ίσως κρύβει το μυστικό της καταστροφής
Οι ιταλοί ερευνητές έχουν επικεντρώσει εδώ και περίπου δύο χρόνια την προσοχή τους σε μια μικρή λίμνη που βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ βορειοδυτικά του επίκεντρου της καταστροφής. Η λίμνη Cheko είναι μια μικρή ρηχή λίμνη με σχήμα που παραπέμπει σε κρατήρα.

Οι ερευνητές έχουν πειστεί ότι η λίμνη είναι τεχνητή. Θεωρούν ότι η πτώση ενός κομματιού του διαστημικού αντικειμένου δημιούργησε τον κρατήρα ο οποίος στη συνέχεια «μεταμορφώθηκε» σε λίμνη. Ετσι εδώ και καιρό αναζητούν εκεί κάποια ευρήματα που θα ρίξουν φως στο μυστήριο.

Το σπάνιο μανιτάρι που… αιμορραγεί!


Ευδοκιμεί κυρίως κάτω από τα κωνοφόρα δέντρα στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε και στην Κορέα και το Ιράν. Το Hydnellum peckii είναι ένα μη βρώσιμο μανιτάρι, το οποίο ξεχωρίζει αμέσως με την εντυπωσιακή εμφάνισή του!
perierga.gr - Το σπάνιο μανιτάρι που... αιμορραγεί!
Ακήκει στο γένος Hydnellum της οικογένειας Bankeraceae και είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες «μανιτάρι που αιμορραγεί», «δόντι που αιμορραγεί», «δόντι του διαβόλου» αλλά και «φράουλες με κρέμα γάλακτος»! Ο λόγος είναι βέβαια προφανής και οφείλεται στην ασυνήθιστη όψη του μανιταριού.