Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Χριστιανικές τοιχογραφίες στους Αέρηδες



Ενα εύρημα ήρθε στο φως κατά τη συντήρηση του Ωρολόγιου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, γνωστού και ως «Πύργου των Ανέμων» ή «Αέρηδων»,που χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ..
Σύμφωνα με το υπουργείο κατά τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου, για πρώτη φορά, τμήματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο.
«Τα τμήματα τοιχογραφίας, για την ακριβή χρονολόγηση των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα είναι σε θέση να εξαγάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα μετά την πλήρη αποκάλυψή τους, επιβεβαιώνουν και τεκμηριώνουν πλήρως την επαναλαμβανόμενη χρήση του μνημείου.

Μοναδικό μαντείο του Απόλλωνα φαίνεται πως βρέθηκε στον Κεραμεικό





Ένα άγνωστο ως σήμερα πηγάδι, στου οποίου το στόμιο υπάρχει επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων που απευθύνεται στον Απόλλωνα, μαρτυρά ότι στον Κεραμεικό λειτουργούσε μαντείο αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παιάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Το ιερό του «Εκατείου» όπου βρισκόταν το μαντείο βρίσκεται κοντά στο μουσείο Κεραμεικού, νότια της περίφημης ταφικής οδού. Στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2012 σχετικά με τις λατρευτικές εγκαταστάσεις και τη διαχείριση των υδάτων κατά την αρχαιότητα, είχαν έλθει στο φως τρία πηγάδια και μια μαρμάρινη λατρευτική κατασκευή με τη μορφή ομφαλού.

Εντοπίστηκε το Noratlas της αποστολής ΝΙΚΗ 1974 στην Κύπρο!



Σαρανταένα χρόνια μετά από την κατάρριψή του από φίλια πυρά το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas που μετέφερε καταδρομείς και πυρομαχικά στην Κύπρο, το ξημέρωμα της 22ας Ιουλίου 1974,εντοπίστηκε.

Όπως μεταδίδει ο Άρης Βικέτος μέσω ΑΠΕ το συνεργείο, που διενεργεί από τις αρχές του μηνός εκσκαφή στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας εντόπισε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες , την άτρακτο του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι θαμμένο από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν από λάθος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν το πλήρωμα και οι καταδρομείς, που μετέφερε. Συνολικά 32 άνθρωποι. Επέζησε μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ἢ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 479 Π.Χ


 
Στα 479 π.Χ. έγινε στις Πλαταιές η μεγάλη, ένδοξη για τους Έλληνες μάχη, που στάθηκε η τελευταία των μηδικών πολέμων στην αρχαία Ελλάδα.
Μετά απ' την ήττα του  στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Ξέρξης, αφήνοντας το Μαρδόνιο στη Θεσσαλία, έφυγε για την Περσία. Ο Μαρδόνιος προσπάθησε να συνεννοηθεί με τους ΑΘηναίους, προτείνοντάς τους να συμμαχήσουν μαζί του με διάφορα ανταλλάγματα. Οι Αθηναίοι όμως αρνήθηκαν περήφανα κι έτσι ο Μαρδόνιος με τους 300.000 στρατιώτες του στρατοπέδεψε στην κοιλάδα του Ασωπού, κοντά στις Πλαταιές.

Προκαλεί ο Ράμα: Είναι για γέλια και για κλάματα -Βαφτίζουν εκκλησία ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ


Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Μετά την απόφασή του να γκρεμίσει το ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.
«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!» δήλωσε στην ιστοσελίδα Blakaneb.