Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Λατρεία Ηρώων: Η αιώνια γέφυρα μεταξύ θεών και ανθρώπων

Οι Ήρωες δεν είναι απλά θνητοί αλλά ανώτερα όντα, ανάμεσα στη φύση των  ανθρώπων και των Θεών. Οι θεοί είναι απόμακροι, οι ήρωες προσιτοί.

Οι άνθρωποι ορκίζονται και προσεύχονται σε θεούς και ήρωες. Τους τελευταίους τους αισθάνονται πιο κοντά απ’ ό,τι τους θεούς, τους θεωρούν προστάτες και διαμεσολαβητές ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των θεών, γι’ αυτό και αναπτύσσουν μαζί τους μια πιο στενή και προσωπική σχέση. Οι ήρωες είναι η αιώνια γέφυρα που ενώνει την ανθρώπινη φύση με την θεία ουσία της, την οποία αυτή περιέχει…

Η «Πύλη των Θεών» στο Περού

Αυτό το μυστηριώδης και αινιγματικό πέτρινο μνημείο είναι η απόδειξη των απίστευτων ικανοτήτων των προγόνων μας, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού Περού.
Αυτή η τεράστια πύλη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της περιοχής, αλλά η αλήθεια πίσω από αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Εκπληκτικό – Η ορεινή Έρημος της Ελλάδας που δεν υπάρχει αλλού στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Εκπληκτικό – Η ορεινή Έρημος της Ελλάδας που δεν υπάρχει αλλού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ομορφιά αλλόκοτη, απόκοσμη, σχεδόν τρομακτική! (ΦΩΤΟ)
Οι πιο μυστηριώδεις και αλλόκοτοι, οι πιο τρομακτικά όμορφοι τόποι της Κρήτης βρίσκονται πολύ μακριά από τα σπίτια και τα τουριστικά θέρετρα. Στο υψηλότερο νότιο μισό των Λευκών Ορέων, γυμνές κωνικές βουνοκορφές που μοιάζουν μεταξύ τους και έχουν κλίση 32 μοιρών καταλήγουν σε ξερές κοιλάδες.
Στο εσωτερικό τους υπάρχει μια «κυψέλη» από δολίνες σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου.

Αρχαίες Ελληνίδες φιλόσοφοι και επιστήμονες: Η αλήθεια που δεν μας διδάσκουν

Οι περισσότεροι έχουμε διαστρεβλωμένη εικόνα για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα. Νομίζουμε, γιατί έτσι μας είπαν, ότι οι Ελληνίδες ζούσαν κλεισμένες μέσα στο σπίτι, δίχως καμία συμμετοχή στα κοινά, στην Παιδεία και στις Επιστήμες.
Αυτό το μεγάλο ψέμα εύκολα ανατρέπεται. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν όσα δικαιώματα και οι σημερινές, εκτός από πολιτικά (δικαίωμα ψήφου). Πολλές από αυτές διακρίθηκαν στις επιστήμες ως ισάξιοι φιλόσοφοι των ανδρών συναδέλφων τους. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με Ελληνίδες φιλοσόφους και επιστήμονες της αρχαιότητας.

ΑΒΡΟΤΕΛΕΙΑ: Πυθαγόρεια φιλόσοφος από τον Τάραντα
ΑΓΛΑΟΝΙΚΗ: αναφερόμενη από τον Πλούταρχο ως Αγανίκη (5ος αι. π.Χ.), ήταν μια αρχαία Ελληνίδα αστρονόμος (η πρώτη χρονολογικά γυναίκα αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας) από τη Θεσσαλία. Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ως Αγλαονίκη η Ηγήτορος επειδή ήταν κόρη του ηγέτη («Ηγήτορα» ή «ταγού») των Θεσσαλών.