Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η Ηλιοσπηλιά της Σύρου

-
Οταν έχεις από τη μία έναν καθηγητή πανεπιστημίου που σου δίνει όλες εκείνες τις επιστημονικές πληροφορίες , απλά και με χιούμορ , ώστε να κατανοήσεις το θέμα το οποίο παρουσιάζει και από την άλλη ένα λάτρη της έρευνας που με περίσσιο πάθος ερευνά την ιστορία του τόπου του ,τότε σίγουρα αυτή η ΄΄σύνοδος΄΄ των δύο ανδρών θα σου προσφέρει ένα αέναο ταξίδι , με επίκεντρο την αρχαία ιστορία του τόπου σου.

Αναφέρομαι στον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής κ. Ι. Στεφάνου και στον παλιό ναυτικό κ. Λούη Ρούσσο , που επί περίπου δύο ώρες μας καθήλωσαν , στο πρόσφατο διαπανεπιστημιακό σεμινάριο επιμόρφωσης για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στην μονή Ιησουιτών στην Ανω Σύρο.

Επικοινωνία και τηλέγραφοι στην αρχαία Ελλάδα

Ο Υδραυλικός Τηλέγραφος


Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας εφευρέθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Αρκάδα στρατηγό Αινεία τον Τακτικό. Σύμφωνα μ' αυτόν γέμιζαν έναν κάδο με νερό. Στον απέναντι λόφο υπήρχε ένας ακριβώς ίδιος κάδος με την ίδια βρύση στη βάση του κάδου. Οι δύο κάδοι είχαν μια ράβδο η οποία επέπλεε πάνω στο νερό και είχε χαραγμένους πάνω της διάφορους κωδικούς.