Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πλανήτης μας: Η πυραμίδα του Μπολ στην Αυστραλία

Η Πυραμίδα του Μπολ είναι ένα διαβρωμένο απομεινάρι ενός ασπιδοειδούς ηφαιστείου και καλδέρα, που σχηματίστηκε περίπου 7 εκατομ. χρόνια πριν. Βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά της νήσου Λορντ Χάου (Aυστραλία) και μαζί με αυτήν αποτελούν ένα αναγνωρισμένο από την UNESCO (το 1982) Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (γνωστό με το όνομα Σύμπλεγμα Νήσων Λορντ Χάου). Το ύψος του βράχου φτάνει τα 562 μέτρα ενώ το μήκος του τα 200 μέτρα. Γύρω της υπάρχουν λίγοστές μικρές νησίδες.

Γιατί στη Νορβηγία υπάρχουν δύο κόκκινα ανθρωπάκια;



Δεν γίνεται να μην το διαπιστώσεις αμέσως. Με το που βρίσκεσαι στη διάβαση πεζών και περιμένεις να διασταυρώσεις το δρόμο, σε σταματούν δύο –και όχι ένα- κόκκινα ανθρωπάκια! Ο Σταμάτης έχει και δίδυμο αδερφάκι, αγνώστων στοιχείων! Ο Γρηγόρης παραμένει ένας και μοναδικός!
Και επειδή στο Mentality10 είμαστε, σιγά που δεν θα ψάχναμε να μάθουμε γιατί στο Όσλο της Νορβηγίας υπάρχουν δύο ανθρωπάκια και όχι ένα όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών. Εδώ απλώς να πω, ότι κατά την έρευνα αυτού του θέματος, έμαθα ότι και σε κάποιες άλλες πόλεις της Ευρώπης υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα στις διαβάσεις πεζών. Πάμε λοιπόν να μάθουμε το γιατί!

Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο!

«Μεγάλην υποδοχήν επεφύλαξε ολόκληρος η Κύπρος εις τον πρώτον αστροναύτην του κόσμου τον Σοβιετικόν πολίτην Γιούρι Γκαγκάριν. Αι θερμαί και εγκάρδιοι αυταί εκδηλώσεις αι οποίαι έφθανον μέχρι παραληρήματος, ήτο ο δίκαιος φόρος τιμής τον οποίον απένειμε ο πολιτισμένος Κύπριος εις το ηρωικόν κατόρθωμα και επιστημονικό επίτευγμα του σημερινού ανθρώπου , ασχέτως εις ποίαν χώραν ανήκει εις ποίαν φυλήν και ποίαι αι κοινωνικαί ιδεολογικαί κατευθύνσεις του...».
Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα, από την κάλυψη της επίσκεψης του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην Κύπρο από τον τύπο της εποχής. Ήταν Φεβρουάριος του 1962, δέκα μήνες μετά που ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα (12 Απριλίου 1961), ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα.

Ποια η διαφορά μεταξύ κομήτη, μετεωρίτη και αστεροειδή;

Κομήτες, μετεωρίτες, αστεροειδείς. Για τους λάτρεις της αστρονομίας, τα ουράνια αυτά σώματα είναι αντικείμενο μελέτης, καθώς πρόκειται για «ταξιδιώτες» του διαστήματος οι οποίοι περιφέρονται στο ηλιακό μας σύστημα. Για εμάς όμως που δε γνωρίζουμε, αν μας ρωτήσει κάποιος τι είναι το καθένα από αυτά τα ουράνια σώματα και που διαφέρουν, μάλλον θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν.

Τι έκαναν τα άρματα τα ξημερώματα στον Έβρο! - ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, πραγματοποίησε την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας "ΦΑΡΟΣ".

Η άσκηση εκτελέσθηκε ημέρα και νύχτα στην περιοχή του νοτίου Έβρου και επικεντρώθηκε σε αντικείμενα Διοίκησης και Ελέγχου των πυρών των όπλων ελιγμού και υποστηρίξεως της Μεραρχίας.