Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Η θάλασσα έχει το δικό της “μετάξι”

Η βύσσος φτιάχνεται από ένα υγρό που εκκρίνει η πίνα και στην αρχαιότητα ήταν η εκλεκτότερη υφαντική ύλη. Μόνο ένα άτομο εξακολουθεί να τη συλλέγει, να τη γνέθει και να την κάνει να λάμπει σαν χρυσός. Όλοι γνωρίζουμε πως το μετάξι, μία από τις πολυτιμότερες κλωστικές ίνες ζωικής προέλευσης, παράγεται από την κάμπια του μεταξοσκώληκα όταν φτιάχνει το κουκούλι της. Υπάρχει όμως και ένας άλλος, εξαιρετικά σπάνιος, τύπος μεταξιού, γνωστός ως «μετάξι της θάλασσας» ή βύσσος, ο οποίος φτιάχνεται από ένα υγρό που εκκρίνει η πίνα (Pinna Nobilis), ένα όστρακο που μοιάζει με τεράστιο μύδι.

Αυτός είναι ο εφευρέτης που σχεδίασε τα drones πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο - ΦΩΤΟ

Ο Τέσλα, ο διάσημος πρωτοπόρος της ηλεκτρικής τεχνολογίας, τον οποίο έφερε στο προσκήνιο ο Τόμας Έντισον, σχεδίασε και παρουσίασε ένα drone ( drones είναι τα λεγόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή UAV) το 1898, περίπου 16 χρόνια πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την προοπτική ότι αυτό το όπλο θα έβαζε τέλος σε όλους τους πολέμους.
Το drone αυτό ήταν τηλεκατευθυνόμενο και μπορούσε να κινηθεί μέσω ραδιοκυμάτων. Πρώτη φορά παρουσίασε τη δημιουργία του αυτή σε έκθεση στην πλατεία Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Τι σημαίνει το Σι-Λα που αποκαλούν οι Κινέζοι την Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λέξη Ελλάδα στα… κινεζικά. Και αυτό διότι οι Κινέζοι στην προσπάθειά τους να αποδώσουν τη λέξη Hellas στη γλώσσα τους χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘), τα οποία ενωμένα σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Το ένα ιδεόγραμμα προφέρεται «σι» ενώ το άλλο «λα».