Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τ'ανεξήγητα φώτα του Hessdalen.


Τ'ανεξήγητα φώτα είχαν αναφερθεί τελευταία φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1940... ίσως και παλαιότερα. Συγκεκριμένα υψηλή δραστηριότητα είχε στο Ηessdalen-Norway όταν τα "φώτα" έκαναν την εμφάνιση τους απ'τον Δεκέμβρη του 1981... εώς το καλοκαίρι του 1984 με συχνότητα υψηλή και αριθμούσε τις 15 με 20 εμφανίσεις την εβδομάδα. Η φήμη τους έφερε πολυάριθμους τουρίστες, περίεργους και ερευνητές στον χώρο προκειμένου να δουν το μυστήριο φαινόμενο. Όλα αυτά τα χρόνια η εμφάνιση τους έχει ελαττωθεί με συχνότητα τις 10 εως 20 εμφανίσεις τον χρόνο όμως...

Πριγκηπόννησα


Τα Πριγκηπονήσια (τουρκ.: Prens Adaları = Πριγκιποννήσια, Adalar = Νησιά (επίσημη ονομασία), Kızıl Adalar = Κόκκινα νησιά), είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος).
Στο σύμπλεγμα ανήκουν επίσης οι ύφαλοι Βόρδωνες, που θεωρούνται το απομεινάρι ενός δέκατου νησιού, το οποίο καταποντίστηκε ύστερα από κάποιο σεισμό. Στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο είχε ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ σύμφωνα με μία εκδοχή.
Τα νησιά απέχουν 8 ως 11 μίλια από την Κωνσταντινούπολη. Τα τέσσερα μεγάλα κατοικούνταν ανέκαθεν, ενώ τον 20ο αιώνα κατοικήθηκε και η Αντιρόβυθος.