Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Από το τυρί τσένταρ στη Νόσο του Λάιμ: 26 πράγματα που οφείλουν το όνομα τους σε διάφορα μέρη


1. Τυρί τσένταρ
Το διάσημο τυρί πήρε το όνομά του από την πόλη Τσένταρ σε νοτιοδυτική Αγγλία. Σε αντίθεση με άλλα τυριά όπως η γκοργκοντζόλα και η παρμεζάνα, το τσένταρ, δεν είναι Π.Ο.Π., κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πού παράγεται μπορεί να ονομάζεται τσένταρ.

2. Τσάντες Duffel
Ενώ η τσάντα Duffel αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο στυλ τσάντας, αρχικά πήραν το όνομα τους από το παχύ ύφασμα Duffel από το οποίο κατασκευάζονταν, που παράγονταν στην πόλη Duffel του Βελγίου.

Του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά Από που βγήκε η έκφραση

Οι Βυζαντινοί ήταν άφταστοι στο να εφευρίσκουν πρωτότυπες τιμωρίες.

Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έριχναν ζεματιστό λάδι στ’ αφτιά και τον κούφαιναν. Για τους «ωτακουστές» -όπως τους έλεγαν τότε αυτούς- ο αυτοκράτορας lουλιανός αισθανόταν φοβερή απέχθεια. Μπορούσε να συγχωρέσει έναν προδότη, αλλά έναν «ωτακουστή» ποτέ. Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι’ αυτούς, ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Μα όταν τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του «ωτακουστή» δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Είπαν δηλαδή -οι Συγκλητικοί- ότι η περιέργεια είναι φυσική στον άνθρωπο και ότι αυτός που κρυφακούει, είναι, απλώς, περίεργος. Μπορεί να κάνει την κακή αυτή πράξη, αλλά χωρίς να το θέλει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν και το καυτό λάδι και ζήτησαν να τους επιβάλλεται μικρότερη ποινή.