Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αγνωστη Αθηνα : Κολωνάκι

Πως  πηρε το ονομα του ; 


Το Κολωνάκι είναι κεντρική συνοικία της Αθήνας. Το Κολωνάκι ξεκινά από την Λεωφόρο Πανεπιστημίου (Νοτιοδυτικά) και εκτείνεται Βόρεια-Βορειανατολικά μέχρι το Μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου" και από περίπου την Λεωφόρο Λυκαβηττού (Δυτικά) μέχρι την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (Ανατολικά). Λόγω δε της υγιεινής και δροσερής γενικά τοποθεσίας της αλλά και της γειτνίασης της προς τα Παλαιά Ανάκτορα, σημερινή έδρα της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και με το Προεδρικό Μέγαρο, εξελίχθηκε και συνεχίζει να θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης της Αθήνας.
Το άλλοτε βέβαια ειδυλλιακό Κολωνάκι με τις χαρακτηριστικές Αθηναϊκές αυλές αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να μεταβάλλεται σε συνοικία με τις πρώτες μεγάλες πολυκατοικίες, αρχής γενομένης από τον κεντρικό δρόμο Πατριάρχου Ιωακείμ.
Η ονομασία της συνοικίας αυτής οφείλεται σε παλαιά μαρμάρινη κυλινδρική στήλη ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στη περιοχή και αναστηλώθηκε στη δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι της τουρκοκρατούμενης Αθήνας προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών μόσχων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Η χρυσή Λίρα Αγγλίας και η Ιστορία της.




Η πρώτη Χρυσή Λίρα (Gold Sovereign )
Η χρυσή λίρα άρχισε να κυκλοφορεί το 1489 στην διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου VII.

Η Αγγλική Λίρα στερλίνα υπήρξε μια λογιστική μονάδα για αιώνες. Τώρα, για πρώτη φορά με την ονομασία της εκδόθηκε με αξία μιας λίρας στερλίνας. Αυτό το νέο κέρμα ζύγιζε 240 grains ίσο δηλαδή με 0,5 της ουγγιάς ή 15,55 γραμμάρια, και έγινε χρησιμοποιώντας το πρότυπο κράμα χρυσού νομίσματος 23 καρατίων, ίσο με το 95,83%.
Το πρώτο σχέδιο
Η εμπρόσθια όψη έδειχνε τον βασιλιά να κάθεται σε θρόνο, μια πολύ μαγευτική εικόνα. Η οπίσθια όψη έδειχνε μια ασπίδα που φέρει το βασιλικό Θυρεό.
Ένας από τους λόγους για την έκδοση του Sovereign ήταν ότι προσπάθησαν να μιμηθούν παρόμοια μεγάλα χρυσά νομίσματα που παράγονταν στην Ηπειρωτική Ευρώπη, ένας άλλος ήταν να εντυπωσιάσουν την Ευρώπη με τη δύναμη, το κύρος και την επιτυχία του νέου Οίκου των Τυδώρ (Tudor).
Ο Οίκος των Τυδώρ κυβέρνησε την Αγγλία από το 1485 ως το 1603. Εκπρόσωποι του ήταν οι Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας, Ερρίκος Η' της Αγγλίας, Μαρία Α' της Αγγλίας.
Επειδή η Ελισάβετ Α' της Αγγλίας πέθανε άτεκνη, η αρσενική του γραμμή διαδοχής εξέλειπε το 1603 και η εξουσία πέρασε στον Οίκο των Στιούαρτ. Η βασιλεία των Τυδώρ συμπίπτει με την περίοδο της Αναγέννησης και τον διαχωρισμό, το 1533, της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την Καθολική Εκκλησία.
Η δημιουργία του σημαντικού αυτού νέου νομίσματος, και αργότερα άλλων όπως το σελλίνι(νόμισμα που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσο με το 1/20 της στερλίνας και με 12 παλαιές πένες), ανατέθηκε στον κορυφαίο γερμανό χαράκτη Αλέξανδρο του Bruchsal.
Η χρυσή Λίρα έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο κομμάτι που έχει ποτέ παραχθεί από τα αγγλικά νομισματοκοπεία.
Διπλά και τριπλά sovereign κυκλοφόρησαν επίσης για τον Ερρίκο VII από τις ίδιες μήτρες αλλά παχύτερα και σε μεγαλύτερο βάρος.
Από αυτά τα πρώτα sovereign έχουν βρεθεί αρκετές ποικιλίες και διαφορετικοί τύποι τα οποία είναι σπάνια, με τιμές καταλόγου που ξεπερνούν τα 10.000 €.