Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη Σαντορίνη εκλύει χρυσάφι


Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε πως χρυσάφι και σπάνια μέταλλα στρατηγικής σημασίας εκλύονται από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης
Χρυσάφι και σπάνια μέταλλα στρατηγικής σημασίας όπως το αντιμόνιο, σε ποσότητες που προκαλούν έκπληξη, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι εκλύει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσαν πως στο γεωθερμικό πεδίο του Κολούμπο λαμβάνουν χώρα σπάνια φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον κόσμο.
Χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος αλλά και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων – και όχι μόνο – συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του ηφαιστείου.

Τυρκουάζ - O «Καλλαϊτης» ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΛΟΝ ΛΙΘΟΝ».



ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΜΜΟΛΟΓΙΑ: 
Ανήκει στα Φωσφορικά ορυκτά.  Έχει σκληρότητα 5-6 και Τρικλινές κρυσταλλική δομή.
ΧΡΩΜΑ: Είναι ένας αδιαφανής λίθος με χρώμα πρασινογάλαζο, γαλάζιο, πράσινο, και μερικές φορές λαχανί.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ:
• Πήρε το όνομα του από τη Γαλλική λέξη «Turquois» (=Τούρκοι). Το ορυκτό αυτό το μετέφεραν οι Βενετοί έμποροι από τις αγορές τις Τουρκίας στην Ευρώπη.
• Αν το χρώμα του είναι το γαλάζιο του ουρανού και δεν περιέχει φλέβες άλλων πετρωμάτων, θεωρείται πολύτιμος λίθος και πουλιέται πολύ ακριβά με το καράτι. Σπάνια και πολύ ακριβά είναι και τα κομμάτια που περιέχουν φλέβες αργύρου. Συνήθως βρίσκεται σε σβώλους και σπανιότερα σε κρυστάλλους.
• Η εξόρυξη του από τη χερσόνησο του Σινά αναφέρεται από τους Αρχαίους Αιγυπτίους από το 6.000 π.χ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ : ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ



ΩΡΑ 22:30 ΕΣΤΕΙΛΑΝ "ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ" ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Tο μεγαλύτερο νεκροταφείο αεροπλάνων στον κόσμο

Αεροπορική Βάση Davis-Monthan - The Boneyard!
Bρίσκεται στο Τούσον στην έρημο της Αριζόνα. Εκεί που τα ποσοστά βροχής (και υγρασίας) είναι μηδενικά και τα αεροσκάφη διατηρούνται εύκολα με καλυμένα τα ευαίοσθητα σημεία τους, σε ξηρό υπαίθριο περιβάλλον.
Εδώ καταφτάνουν τα αεροσκάφη που αποσύρονται κυρίως από την αεροπορία των ΗΠΑ και αποθηκεύονται σε κατάσταση μακράς απόθεσης.
Θεωρητικά τα αεροπλάνα που αποθηκεύονται εδώ μπορούν για κάποια χρόνια να επανέλθουν σε ενεργό δράση αν αυτό απαιτηθεί αφού στα περισσότερα δεν έχει εξαντληθεί το όριο δομικής ζωής.
Ωστόσο κάποια -τα περισσότερα- θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλακτικά (δηλ. θα κανιβαλιστούν), για τα όμοιά τους που πετούν ακόμα, και μετά από χρόνια θα κοπούν και θα πωληθούν για το μέταλό τους (σκραπ).