Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το συνθετικό κρέας σύντομα κοντά μας




"Θα έρθει καιρός που θα έχετε όλα τα αγαθά αλλά δεν θα τολμάτε να τα φάτε" έλεγε ο Πατροκοσμάς, και να που τείνει να επαληθευθεί σύντομα και κυριολεκτικά.Σύμφωνα με δημοσιεύματα το «χάμπουργκερ του δοκιμαστικού σωλήνα»,είναι προ των πυλών Ολλανδοί ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριο βλαστοκύτταρα δημιουργώντας λωρίδες μυικού ιστού, που, όπως βεβαιώνουν, με αγωνία προσμένουν οι καταναλωτές να ενσωματώσουν στη δίαιτά τους (αντικαθιστώντας π.χ. το μπιφτέκι από πολτοποιημένες οπλές ζώων, που σέρβιρε γνωστή πολυεθνική αλυσίδα γρήγορου φαγητού). Οπως φαίνεται, οι χώρες πρότυπα της ΕΕ, εκτός από ζωοτροφές με διοξίνες, τρελές αγελάδες, μολυσμένα λαχανικά, θα παράγουν τώρα και κιμά από αυτούς τους εργαστηριακούς ιστούς, υπόλευκου χρώματος, που μοιάζουν στηγεύση με ...καλαμάρια. Για να μοιάζει κάπως το αποτέλεσμα με κρέας, θα αναμιγνύεται με αίμα και τεχνητό λίπος! Ομως, επειδή θα είναι σχεδόν άγευστο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, για να εντοπιστούν οι χημικές ουσίες που δίνουν γεύση στο κρέας, να παρασκευαστούν τεχνητά και να προστεθούν και αυτές. Αυτά ανακοίνωσε ευτυχής σε επιστημονικό συνέδριο στον Καναδά, ο καθηγητής Μαρκ Ποστ του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ (σύμπτωση;). Εννοείται ότι για να μην αποσυντίθεται το συνθετικό κρέας ενδέχεται να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και μυκητοκτόνων.

Στο σφυρί βγαίνει μια από τις πιο γνωστές νησίδες της Ελλάδας, η νησίδα Πάτροκλος

 

 

 Σύμφωνα με αγγελία που έχει δημοσιευθεί σε καναδική ιστοσελίδα το πωλητήριο έχει μπει με τιμή εκκίνησης τα 150 εκατ. ευρώ.

H ιδιωτική νησίδα δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να πωληθεί. Έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, μια ισραηλινή εταιρεία (στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην προέδρου Αριέλ Σαρόν), η Ντονατέλα Βερσάτσε και, τελευταία, επενδυτικό fund από το εμιράτο του Ντουμπάι.

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας του νησιού ανήκουν στην οικογένεια Γιατράκου, ενώ πολλές επενδυτικές κινήσεις που επιχειρήθηκαν έχουν μπλοκαριστεί στο παρελθόν, λόγω της ανακήρυξης ενός μέρους του νησιού σε αρχαιολογική περιοχή.

Φιλόμουσος Εταιρεία Βιέννης


Ο Κόμης Ιωάννης ντε Capo d'Istria,
λιθογραφία του 1827
Η Φιλόμουσος Εταιρεία της Βιέννης ιδρύθηκε το 1814, ένα χρόνο μετά από την αντίστοιχη της Αθήνας, από τον Ιωάννη Καποδίστρια την οποία και έθεσε υπό την προστασία του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄.
Συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα, Φθινόπωρο του 1814, που ο Ι. Καποδίστριας βρισκόταν στη Βιέννη, ως υπουργός των εξωτερικών της Ρωσίας, για τις εργασίες του πολύ σημαντικού Συνεδρίου των Ηγεμόνων, γνωστότερου ως Συνέδριο της Βιέννης, που συνήλθε στη πόλη αυτή μετά την πτώση του Ναπολέοντα, τον πλησίασε ο διαμένων στην ίδια πόλη Άνθιμος Γαζής και τον ενημέρωσε για την ίδρυση και τους σκοπούς της Φιλομούσου Εταιρείας της Αθήνας, της οποίας και τελούσε επίτροπος. Τότε ο Ι Καποδίστριας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το σωματείο αυτό τελούσε υπό την προστασία της Αγγλίας, βρήκε την ευκαιρία και ανέλαβε την ίδρυση ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Βιέννη, συντάσσοντας ο ίδιος στη γαλλική γλώσσα το καταστατικό της, πιθανώς καθ΄ υποτροπή του Τσάρου, για αντιστάθμιση της αγγλικής επιρροής στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτό διαφαίνεται και από τις σημειώσεις στην αυτοβιογραφία του στις σχετικές προτάσεις που έκανε στον Τσάρο: