Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τι Ήταν και τι Απέγινε ο Αρχαίος Ναός της Αρτέμιδας στο Μετς

Η ιστορία του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδας ξεκινάει στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Εκτιμάται πως δημιουργήθηκε από τον Καλλικράτη, σχεδόν ταυτόχρονα με τον Ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη.
Ο ναός ήταν ιωνικού ρυθμού, τετράστυλος και αμφιπρόστυλος και όριζε γεωγραφικά την όχθη του Ιλισού ποταμού. Κατά την αρχαιότητα ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας ονομαζόταν Άγρα ή Άγραι και παρέπεμπε στη θεά του κυνηγιού. Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα, τον Μαραθώνιο και την άνθιση της πόλης των Αθηνών.

Εκπληκτικό Αρχαίο Ψηφιδωτό από Βότσαλα Βρέθηκε στην Άρτα

Κατά τις ανασκαφικές εργασίες του εν εξελίξει του έργου «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας»
που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, εντοπίστηκε βοτσαλωτό δάπεδο που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου. Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.

Βρέθηκαν Δελφικά Παραγγέλματα στο Αφγανιστάν

Η Αλεξάνδρεια του Ώξου, αργότερα Ευκρατιδία, σήμερα Αϊ Χανούμ (Ai-Khanoum, δηλ. «Κυρία της Σελήνης» στα ουζμπεκικά), ήταν μια από τις πρωτεύουσες πόλεις του Ελληνο-βακτριανού Βασιλείου.
Νομιζόταν ότι ιδρύθη στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε έντονα ότι η πόλις ιδρύθη περί το 300-280 π.Χ. από τον, επίσης Μακεδόνα, αυτοκράτορα των Σελευκιδών, Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα, ο οποίος της έδωσε τιμητικώς το όνομα του Παμμέγιστου των Ελλήνων! Σήμερα, η πόλις ευρίσκεται στην επαρχία Takhar, στο βόρειο Αφγανιστάν, στη συμβολή του ποταμού Panj με τον ποταμό Kokcha, και των δύο παραποτάμων της Amu Darya, ιστορικά γνωστών ως Ώξος, και στο κατώφλι της Ινδίας…

Ο Παράξενος Αρχαιότερος Χάρτης του Κόσμου σε Επτάκτινο Αστέρι

Η ανακάλυψη του χάρτη της Βαβυλωνίας δίνει άλλη διάσταση στα ιστορικά δεδομένα. Πρόκειται για έναν πίνακα από πηλό που ανακαλύφθηκε γύρω στα 1810 στην πόλη Sippar του Ιράκ και λέγεται πως είναι ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου.
Ανακαλύφθηκε στις όχθες του Ευφράτη ποταμού και δημοσιεύτηκε το 1899, ενώ τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Χρονολογείται το 600 π.Χ και απεικονίζει τον κόσμο όπως τον έβλεπαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Με διαστάσεις 122×82 mm, ο μικρός αυτός χάρτης μας δίνει μια εικόνα για το πως οι Βαβυλώνιοι έβλεπαν τον κόσμο γύρω τους. Ο πίνακας είναι χάρτης της Μεσοποταμίας με κέντρο την Βαβυλώνα. Έχει επίσης χαραγμένες εικόνες και χαρακτηρίζεται από σφηνοειδή γραφή.

Ανακαλύφθηκε το πρώτο εξωφεγγάρι και είναι τεράστιο!

Οδηγός επιβίωσης: Όλα όσα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πολέμου

Σε μια εποχή που το περιβάλλον ασφάλειας επιβαρύνεται όλο και περισσότερο και ο εφιάλτης ενός πολέμου πέρα από την περιφερειακή σύγκρουση π.χ. Ελλάδας-Τουρκίας, εμφανίζεται και πάλι, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα για το πώς θα επιβιώσουμε εμείς και η οικογένειά μας, ειδικά αν ζούμε εντός αστικού ιστού.
H κατάρρευση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας είναι πολύ πιθανή ή ή αδυναμία τους να δράσουν αν κτυπηθούν κέντρα επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου.
Σε κατάσταση πολέμου τα είδη υγιεινής και τα φάρμακα είναι σημαντικότερα και από το φαγητό. Μπορείς να πυροβολήσεις ένα περιστέρι. Μπορείς να κόψεις ένα φυτό να φας. Δεν μπορείς όμως, ούτε να πυροβολήσεις, ούτε να φυτέψεις ένα αντισηπτικό.
Μάζεψε αντισηπτικά, απορρυπαντικά, σαπούνι, γάντια, μάσκες.

Η τέλεια ευθυγράμμιση των αρχαίων μνημείων

Η τέλεια ευθυγράμμιση των αρχαίων μνημείων – Ο αρχαίος κόσμος γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρων και πολύ πιο μυστηριώδης!
Οι πρόγονοί μας, είχαν το δικό τους τρόπο τεχνικής, τεχνολογίας και κατασκευής, δημιουργώντας φανταστικές μέγα δομές και μνημεία, που ακόμα και σήμερα δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε.
Η γνωστή Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι μία δομή που κατασκευάστηκε με μια καταπληκτική ακρίβεια. Βλέπει τον Βορρά με ένα πολύ μικρό περιθώριο λάθους. Σήμερα υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες σχετικά με την ακρίβεια της δομή της.
Απλά φανταστείτε, πώς ήταν δυνατόν οι άνθρωποι να χτίσουν το θεόρατο κτίριο που συνολικά ζυγίζει 6 εκατομμύρια τόνους; Η απάντηση δεν έχει δοθεί και πιθανότατα να μην δοθεί ποτέ. Γεγονός που αφήνει περιθώρια για πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας.

Cholula: Μία από τις μεγαλύτερες πυραμίδες του κόσμου κρυμμένη μέσα σε ένα βουνό

Ενώ η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι μια θαυμάσια αρχαία δομή που δικαίως κατέχει το όνομα της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου, δεν είναι όμως η μοναδική μεγάλη πυραμίδα του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές άλλες πυραμίδες διάσπαρτες σε όλη την υδρόγειο, που όπως ακριβώς και η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η απόδειξη της εφευρετικότητας και της ικανότητας των αρχαίων ανθρώπων.
Για εκατοντάδες χρόνια, αυτή η πυραμίδα που βρίσκεται στο Μεξικό παρέμεινε κρυμμένη από τα μάτια μας βαθιά μέσα σε ένα βουνό. Κρυμμένη, καλύπτονταν από γκαζόν, δέντρα και βαθιά στρώματα του εδάφους, η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula θεωρείται ως ένα από το πιο μεγάλα μνημεία που κατασκευάστηκε ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι βιαίες σκηνές της Ιλιάδας του Ομήρου

Στην Ιλιάδα ο Όμηρος έψαλε το τραγούδι του πολέμου για τη μεγάλη γενιά των τρωικών ηρώων, την παλικαριά, τη φιλιά, την αξία που έχει να αγωνίζεται κανείς για την πατρίδα ως το θάνατο. Πέρα απ’ αυτά όμως ως πολεμικό έπος εμπεριέχει εκτεταμένη βία η οποία απεικονίζεται λεπτομερώς. Κομμένα ανθρώπινα μέλη, σπαραγμένα σπλάχνα, παραμορφωμένα πρόσωπα και ποταμοί αίματος συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό σκηνικό, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί σεναριογράφοι σπλάτερ φίλμ.
Οι βίαιες σκηνές   Στη ραψωδία Δ ο Αντίλοχος, γιος του Νέστωρα σκοτώνει τον Εχέπωλο: «πρώτος του χτύπησε το κέρατο στο αλογουρίσιο κράνος. Τρυπάει το μέτωπο και πέρασε το κόκαλο ως τα μέσα ο χάλκινος χαλός, κι εσκέπασε τα μάτια του σκοτάδι». Στην επόμενη ραψωδία, ο Μηριόνης, σύντροφος του βασιλιά των Κρητών Ιδομενέα κι ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες της δεύτερης κατηγορίας στην Ιλιάδα- χτυπά με το δόρυ τον Τρώα Φέρεκλο: «κυνηγώντας τον ήρθε κοντά, τον βρήκε στον δεξιό γλουτό και πρόβαλε του κονταριού του η μύτη πέρα μεριά κάτω από το κόκαλο, στης φούσκας (κύστη), πλάι τα μέρη».

Γραφιστική αναπαράσταση της Αυτοκρατορικής Κωνσταντινούπολης όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Πλήρη γραφιστική αναπαράσταση της Αυτοκρατορικής Κωνσταντινούπολης αλλά και ιστορικών μορφών παρουσιάζει στην συλλογή του ένας Γάλλος, ο Antoine Helbert.
Αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι το μεγαλείο ενός πολιτισμού γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μέσα από τα μάτια των ξένων, καταδεικνύει ένα λαμπρό παρελθόν το οποίο δημιουργεί θλίψη για τη σημερινή κατάπτωση.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης από το Στρασβούργο, είναι ζωγράφος, γλύπτης, γραφίστας, αλλά και ειδικεύεται στην ψηφιακή φωτογραφία καθώς και στην σκηνογραφία όπερας.
Το ενδιαφέρον του για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το χρωστάει στην μητέρα του η οποία του δώρισε ένα βιβλίο για το χιλιόχρονο Βυζάντιο.

Τεχνολογία λέιζερ αποκαλύπτει ότι ο Πολιτισμός της Καμπότζης «ξαναγράφει ιστορία»

Η αυτοκρατορία των Χμερ μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο τον 12ο αιώνα.
Αρχαιολόγοι διεξήγαγαν την πιο εκτενή μελέτη αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο κάνοντας σάρωση σε σχεδόν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε τοπίο της Καμπότζης προς αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Χμερ.  Αυτές οι ανακαλύψεις προκύψαν με την εφαρμογή της τεχνολογίας LIDAR, η οποία χρησιμοποιεί αερομεταφερόμενα λέιζερ για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την τοπογραφία του τοπίου.
Τώρα, τα αποτελέσματα της εκστρατείας είναι έτοιμα να δοθούν στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοποριακών ανακαλύψεων χαμένων πόλεων.
Τα ευρήματα είναι τόσο επαναστατικά που ορισμένοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι το έργο τους θα «ξαναγράψει την ιστορία».
Σε μια αποκλειστική έκθεση από την Guardian, ο επικεφαλής του έργου και αρχαιολόγος Damian Evans εξηγεί το μέγεθος των ευρημάτων:

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή! – Δείτε τι σημαίνει ο Λεξάριθμος του ονόματος μας

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ακόμα και το ονοματεπώνυμό μας επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε και που… προβάλουμε τον εαυτό μας.
Η πανάρχαια τέχνη της αριθμολογίας, μας αποκαλύπτει τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας. Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια αρίθμηση, κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό…
Το ονοματεπώνυμό μας μπορεί να μεταφραστεί σε έναν λεξάριθμο, προσθέτοντας τους αριθμούς που προκύπτουν από κάθε γράμμα που εμπεριέχει.
Πώς θα βρεις τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμου σου

S-300: Οι πρώτες εικόνες του ρωσικού συστήματος στη Συρία

Μετά την απόστολή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Karsukha-2 στη Συρία, έφτασαν πριν από λίγο και τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300. Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες από την άφιξη και παράδοση του συστήματος S-300 στο Συριακό Στρατό.
Οι φωτογραφίες, που προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, δείχνουν τις συστοιχίες S-300 να εκφορτώνονται από ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, πιθανότατα την Δευτέρα το βράδυ.
Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε και επισήμως την παράδοση των συστημάτων S-300 στη Συρία, αλλά και ότι η Μόσχα είχε επίσης παραδώσει 49 άλλα συστήματα στρατιωτικού εξοπλισμού στη Συρία προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των ρώσων στρατιωτών στη χώρα.

Οι δέκα συμβουλές του Επίκτητου για μια καλύτερη ζωή

Ο Επίκτητος, αν και δεν άφησε κανένα γραπτό έργο, σκιαγράφησε με τη ζωή του το μονοπάτι προς την ευτυχία, την ολοκλήρωση και την ηρεμία. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται κάποια αποσπάσματα της διδασκαλίας του, όπως τα κατέγραψε ο μαθητής του Φλάβιος Αρριανός
1) Ασχολήσου μόνο με τις δικές σου υποθέσεις
Επικέντρωσε την προσοχή σου αποκλειστικά σε αυτό που αληθινά σε αφορά, και προσπάθησε να είσαι σαφής, ότι αυτό που ανήκει στους άλλους είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση και καθόλου δική σου. Αν το κάνεις αυτό, θα είσαι άτρωτος από κάθε μορφής πιέσεις και εξαναγκασμούς και δεν πρόκειται ποτέ κανείς να σου βάλει φραγμό.

Nέο «ράπισμα» Αποστολάκη στους Τούρκους: Αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ η φρεγάτα «Έλλη» – Στο κενό οι «λεονταρισμοί» της Άγκυρας

«Λεβέντικη» απάντηση στο τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος έδωσε εντολή απόσυρσης από την άσκηση «Μπλε Φάλαινα» της φρεγάτας «Έλλη», λόγω προσπάθειας των Τούρκων να εντάξουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές του FIR Αθηνών, κάτι που κάνουν συνέχεια προσβάλλοντας την ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ.
Η φρεγάτα μας βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου, υπό εθνικό επιχειρησιακό έλεγχο, μετά την απόσυρσή της από την  άσκηση «Μπλε Φάλαινα», όπου ετοιμάζονταν να συμμετάσχει.
Μάλιστα την ελληνική στάση «εξήγησε» ο κ .Α/ΓΕΕΘΑ σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο αρχηγό των ΕΔ στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ στη Βαρσοβία, ο τελευταίος σε μια προσπάθεια αβρότητας δήλωσε ότι δήθεν «θα διόρθωνε το λάθος», αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», μόνο που έπραξε ουδέν.