Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Οι Σκοπιανοί θέλουν αλλαγές στα ελληνικά σχολικά βιβλία

Πληροφορίες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις απαιτούμενες αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών, φέρνει στην επιφάνεια η ενημερωτική πύλη expres.mk.

"Μην αγγίζετε την κυπριακή ΑΟΖ"


Το σύνολο των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων τέθηκε στην διμερή συνάντηση Πομπέο και ο Τσαβούσογλου που πραγματοποίησαν νωρίτερα την Τρίτη στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό διαφαίνεται κι από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της».

Μοναδικό εύρημα: Ερωτική αναπαράσταση του Δία και της Λήδας βρέθηκε στην Πομπηία

Ο αβυθομέτρητος ακόμη αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τα νέα ευρήματα που διαρκώς έρχονται στο φως, κατά τις διάφορες, ανασκαφικές, ή αναστηλωτικές, εργασίες του. Η τελευταία ανακάλυψη αφορά μία ασύγκριτη σε κάλλος και τεχνική εκτέλεση νωπογραφία της Λήδας, της εκπάγλου ομορφιάς βασίλισσας της Σπάρτης την ώρα που μένει έγκυος από τον Δία, ο οποίος για να την πλησιάσει είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο.

Όταν ο Ηρακλής πέρασε από το Πάγγαιο

Από τους μυθικούς χρόνους ο ρόλος της περιοχής του Νομού Σερρών  ήταν ενεργός.  Διάσημος ήταν στο Νομό Σερρών κατά την εποχή αυτή ο Συλέας, βασιλιάς που ζούσε στην περιοχή του Παγγαίου. Θεωρείται ότι η περιοχή της Νέας Ζίχνης αντιστοιχεί στο Αρχαίο βασίλειο του Συλέα, ο οποίος υποχρέωνε τους διαβάτες να δουλεύουν στους αμπελώνες του.

Η λίμνη που βοήθησε να σπάσει η «κατάρα» του Ποσειδώνα στην Αθήνα

Ο μύθος θέλει την θεά Αθηνά να ήρθε σε μεγάλη διαμάχη με τον θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα για το ποιος θα πάρει υπό την προστασία του την πόλη της Αθήνας.

Οι δύο θεοί στάθηκαν μπροστά στον τότε βασιλιά της πόλης, τον Κέκροπα και με δικαστές τους υπόλοιπους θεούς, ξεκίνησαν την αναμέτρηση. Ο Ποσειδώνας υποσχέθηκε να γίνει η πόλη θαλασσοκράτορας, χτυπώντας με την τρίαινά του το έδαφος και σχηματίζοντας στο έδαφος μία μικρή λίμνη με νερό, την «Ερεχθηίδα θάλασσα». Η Αθηνά, από την άλλη, φύτεψε στο βράχο της Ακρόπολης μία ελιά, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπούς.

Όπου φύγει φύγει το Barbaros: Αποχωρεί από το Τεμάχιο 4 – Η δυναμική απάντηση της Λευκωσίας

Το Barbaros, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχωρεί από το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, και κατευθύνεται βόρεια, αλλά παραμένει στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι είχαν προχωρήσει σε νέα πρόκληση. καθώς το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός είχε εισέλθει στο θαλασσοτεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως είχε επιβεβαιώσει στο hellasjournal κυπριακή πηγή.

Στις 26 Νοεμβρίου η προσεδάφιση του Insight στον πλανήτη Άρη – Θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA!

Στις 26 Νοεμβρίου η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει «ζωντανή» εικόνα από την επιφάνεια του Άρη, καθώς η NASA ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει απευθείας την προσεδάφιση του διαστημοπλοίου Insight στον «κόκκινο πλανήτη».

Ένοχος ο Αρτέμης Σώρρας για τα χιλιάδες εξώδικα προς τις εφορίες

Σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, εξαγοράσιμη έναντι πέντε ευρώ την ημέρα, καταδικάστηκε ο επικεφαλής της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμης Σώρρας από δικαστήριο του Ηρακλείου

Ζακ ντε Μολέ, μέγας μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού

Ο Ζακ ντε Μολέ (Jacques de Molay, εξελληνισμένα: Ιάκωβος ντε Μολέ, μεταξύ 1244 και 1249[1] – 18 Μαρτίου 1314) ήταν ο τελευταίος Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, διοικώντας το Τάγμα από τις 20 Απριλίου του 1292 έως τη διάλυσή του από τον Πάπα Κλήμη Ε’ το 1307. Αν και σχετικά λίγα είναι γνωστά για την πραγματική του ζωή και τα κατορθώματα του πριν απ’ τα τελευταία του χρόνια, θεωρείται ο πιο διάσημος Ιππότης του Ναού, μαζί με τον ιδρυτή του Τάγματος και πρώτο Μέγα Μάγιστρο Ούγο ντε Παιν.

«Λίμναι, πόλις εν Ελλησπόντω περί Σηστόν».

«Λίμναι, πόλις εν Ελλησπόντω περί Σηστόν». Αυτό αναφέρει ο Στέφανος ο Βυζάντιος στα Εθνικά του για την πόλη την οποία Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν μετά από 2.700 χρόνια! Έπειτα από τρία χρόνια αρχαιολογικών ερευνών στα δυτικά των Δαρδανελίων (τουρκικά: Çanakkale), την Τετάρτη έγιναν οι ανακοινώσεις για τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη από την ομάδα του Πανεπιστημίου ÇOMÜ (Çanakkale Onsekiz Mart).

Βρετανικός (Britannic), το μεγαλύτερο ναυάγιο του Αιγαίου (βίντεο)

Σαν σήμερα, 102 χρόνια πριν, στις 21 Νοεμβρίου 1916 στις 9:07 π.μ., ο Βρετανικός (HMHS Britannic) βυθίστηκε στο στενό μεταξύ Μακρονήσου και Κέας μετά από πρόσκρουσή σε νάρκη, που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73 ενώ έπλεε στο στενό Κέας – Μακρονήσου, τρία μίλια μακριά από τη ακτή.

Πατροκλής ο Μακεδόνας -Ένας μεγάλος εξερευνητής

Ο Πατροκλής αποκαλούμενος και Πατροκλής ο Μακεδών, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός, ναύαρχος, γεωγράφος, εφευρέτης και εξερευνητής του Βασιλέως της Συρίας Σέλευκου Α΄ που τον διόρισε κυβερνήτη της Βαβυλώνας.

Κύπρος: Βρέθηκαν οστά Ελληνοκύπριου σε πηγάδι στα Κατεχόμενα

Τα οστά ενός Ελληνοκύπριου εντόπισε την Τρίτη σε πηγάδι, στην κατεχόμενη Σίντα, δικοινοτική ομάδα εκταφής της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), οι ανασκαφές συνεχίζονται σε Στρόβολο, Βώνη, Κιόνελι και Δίκωμο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη οστών Ε/κ αγνοούμενου εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ πριν από λίγο καιρό είχαν εντοπιστεί τα οστά μιας Τ/κ στον κατεχόμενο Άγιο Ερμόλαο Κερύνειας.

Αποσύρονται μετά το σάλο ημερολόγια της ΕΛΑΣ με τα Σκόπια ως Μακεδονία και το Ψευδοκράτος ως Βόρεια Κύπρο!

Αποσύρονται άρον άρον τα ημερολόγια του 2019 που παρέλαβε η ΕΛΑΣ μετά την αποκάλυψη του φιάσκου εθνικών διαστάσεων - Όπως αποκαλύφθηκε, η συγκεκριμένη παρτίδα περιελάμβανε χάρτη που αναφέρει τα Σκόπια Μακεδονία - Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο χάρτης στα επίμαχα ημερολόγια ονομάζει Βόρεια Κύπρο τα Κατεχόμενα
Συναγερμός στην ΕΛΑΣ μετά την ανακάλυψη ότι τα ημερολόγια του 2019 αναφέρουν τα Σκόπια ως Μακεδονία και το Ψευδοκράτος Βόρεια Κύπρο!