Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Reuters: Αμετάβλητο διατήρησε τον ELA η ΕΚΤ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, ELA, για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει πηγή με γνώση επί του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει  αμετάβλητο το ανώτατο όριο στα 88,6 δισ. ευρώ από τις 23 Ιουνίου αν και την προηγούμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, προχώρησε στην αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.
Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.
ΠΗΓΗ : REUTERS

Τι προβλέπει η συμφωνία για το τρίτο δάνειο και τα 86 δισ. ευρώ



Ένας πολύ δύσκολος μαραθώνιος ξεκινά από... τώρα για να γίνει η πολιτική απόφαση της Συνόδου τελική συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων για 3ο δάνειο με πακέτο 82-86 δισ. ευρώ (πιθανόν να περιοριστεί, όπως αναφέρεται, από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων). Απαιτείται αίτημα προς το ΔΝΤ για νέο δάνειο μετά τον Μάρτιο του 2016, κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και παράλληλα ψήφιση 2 πακέτων μέτρων στις 15/7 και στις 22/7, ώστε  να υπάρξει κτήση εμπιστοσύνης.

  Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, και γίνεται στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου σαφής αναφορά για τους κινδύνους που ενέχουν, κινδύνους που όμως δεν ονοματίζονται, αφού η... παράγραφος περί "αναστολής" κράτους μέλους έχει βγει εκτός του τελικού κειμένου.
Γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές με την επισήμανση- προειδοποίηση ότι "οι κίνδυνοι μη ολοκλήρωσης σύντομα των διαβουλεύσεων παραμένουν πλήρως στην μεριά της Ελλάδας"... 
Αναφορά για το χρέος υπάρχει αλλά τίθεται ως όρος να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για επιμήκυνση/μείωση επιτοκίων μετά την 1η επιτυχή αξιολόγηση της χώρας βάση του νέου μνημονίου που... θα κυρωθεί αφού γίνουν πρώτα πολλά βήματα/προαπαιτούμενα  από την Ελλάδα.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης υπερταμείο τραπεζών ακίνητης περιουσίας  με προίκα 50 δισ. ευρώ, με έδρα στην Ελλάδα αλλά εποπτεία θεσμών. Γίνεται αναφορά σε προχρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Γίνεται σαφές ότι έρχονται  και πολλά -  πολλά μέτρα. Περιλαμβάνουν ένα βαρύ πακέτο από νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στις αγορές αλλά και:
• Την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του 2014 των παλαιών μνημονίων,

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ




Οι επαναπρολήψεις «διαθέσιμων» και απολυμένων (βάσει Μνημοσίου) δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μέρος αυτών στην ΕΡΤ είναι από τις μονομερείς ενέργειες που, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει.
Στους νόμους αυτούς περιλαμβάνονται:
600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών,
H επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι διαδικασίες επαναπρόσληψης περίπου 1.500 απολυμένων,
1.800 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ επανατοποθετούνται στις θέσεις τους, ενώ ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς επανασύστησε 1.174 οργανικές